Vérvétel

2024.01.05. 10:35

Öt településen februárig kissé körülményes lesz a vérvétel Hevesben

Tarnaleleszen,, Istenmezején, Szentdomonkoson, Fedémesen és Bükkszenterzsébeten január 8-tól egy pár hétig Egerbe szállítják a vérvételre várakozó betegeket. Az önkormányzati kisbuszok segítenek a szállításban.

Barta Katalin

Öt Heves vármegyei településen  - Tarnalelesz, Istenmezeje, Szentdomonkos, Fedémes és Bükkszenterzsébet - idén január 8-tól Egerbe, a központi laborba szállítják a vérvételre várakozó betegeket. 

Ortó Szilárd, Bükkszenterzsébet polgármestere úgy fogalmazott, hogy december 31-ig a vérvétel és az azzal összefüggő laborvizsgálat egy társulás keretein belül zajlott, pétervásárai helyszínen.  A társulás dolgozói kiváló szakmai színvonalon és emberileg is kiemelkedőt nyújtva végezték a munkát, melyet ezúttal is köszönnek a települések lakói. Mindezek ellenére a társulásból öt településmégis kiválik 2024 januártól.   

A kiválás okai annyira összetettek és településenként különbözőek, hogy azt objektív módon megfogalmazni nehéz és hosszú lenne.  A társulásból kimaradó öt falu közösen kívánja megoldani a feladatot, oly módon, hogy a lakosoknak a hét minden napján legyen lehetőségük a vérvételre.  Megtudtuk, jelenleg tárgyalásokat folytatnak az egri kórház központi laboratóriumával. Amint a tárgyalások végére pont kerül, és a szerződéseket megkötik - várhatóan február elején -, azonnal a településeken, helyben bonyolítják a vérvételt, és naponta szállítják az egri laborba a vérmintákat. 

Az öt település polgármesterei egyeztettek arról is, miként lehetne az átmeneti időszakban, az új rendszer létrejöttéig is teljes mértékben ellátni a feladatot. Ezért az alábbi megállapodást kötötték:  2024. január 8-tól az érintett öt település vérvételre váró lakosait az önkormányzatok kilenc fős kisbuszaival, felváltva szállítják minden reggel az egri laborba, majd onnan haza, háztól házig.   

Kérnek minden tarnaleleszi, istenmezejei, szentdomonkosi, fedémesi és bükkszenterzsébeti lakost, hogy aki szeretné a szállítási szolgáltatást  igénybe venni, az 8-tól 16 óráig hétköznapokon hívja a 06 30 4774736 -os telefonszámot. Józsa Erzsébetnél tudnak regisztrálni.

Fontos tudnivaló, hogy a vérvételre mindenki vigye magával a személyi igazolványát, lakcímkártyáját, tb. kártyáját valamint a 90 napnál nem régebbi orvosi beutalóját! Ezt a szolgáltatást kizárólag a vérvételt ténylegesen igénybe vevők használhatják.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában