Ünnepeltek

2024.01.22. 20:04

Pro Agria díjakat is átadtak a Magyar Kultúra Napján Egerben + videó

A Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepséget tartottak hétfő este a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

Fekete-Vadászi Erika

Nyeste Erzsébet, az Egri Szimfonikus Zenekar koncertmestere

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Kultúra Napján kitüntetéseket, elismeréseket osztottak ki Egerben, és az Egri Szimfonikus Zenekar műsora emelte az ünnepség fényét. 

Az ünnepségen Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kitért rá, anyanyelvünktől kapjuk elsődleges identitásunkat, tudásunkat, s egész alkotó szellemiségünket, mely az élet minden területén a kultúrát gazdagítja. 

– A kultúra erősebb, mint bármilyen birodalom. A történelem során birodalmak tűntek el, ám a kulturális értékek fennmaradtak. A kultúra erősebb az időnél és bármilyen szuperhatalomnál is. Ellensége viszont a közöny. Nekünk kell megvédenünk, fenntartanunk, s tovább kell adni a jövő generációjának, hogy ne legyenek közönyösek a kultúra iránt – hangsúlyozta Mirkóczki Ádám.

Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, a kultúra összeköt minket, s az egyik legfontosabb feladatunk a mindennapokban, hogy a közös kulturális tudásunkat átadjuk, átörökítsük. 

– A kultúra közvetítése nem csak a kulturális intézményrendszerünk feladata, hanem minden olyan intézményé is, amely a mindennapokban foglalkozik a magyar hagyományok és a közös kulturális értékeink ápolásával. Gyermekeink már az első nevelési években fontos kulturális mintát kapnak, előbb az óvódában, majd az iskolában. Ezért is van fontos szerepe az intézményeknek a kultúra közvetítésében. Az anyanyelvünk ápolása, történelmi örökségünk megismertetése fontos feladata az oktatás és nevelés intézményrendszerének – mondta dr. Ringert Csaba. 

A Dobó István Vármúzeum igazgatójának véleménye szerint egy település megtartó ereje nagyban függ annak kulturális sokszínűségétől is, s Eger ebben kiemelkedően jó lehetőségekkel rendelkezik, ugyanis évszázados kulturális öröksége és intézményrendszere mind hozzájárulhatnak a település népszerűségéhez és az itt élők kapcsolatainak ápolásához. 

A beszédeket követően a hétfői eseményen kitüntetéseket adott át Mirkóczki Ádám. 

  • A művészeti, kulturális élet területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkássága elismeréseként Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése „Gárdonyi Géza díjat” adományozott Beke Sándor rendezőnek.

– Beke Sándor a kassai Thália Színház alapítója. Éveken át művészeti vezetőként tevékenykedett Kassán. Márai Sándor drámaírói életművének a Felvidéken történő bemutatása nevéhez fűződik. A 90-es években a Komáromi Jókai Színház igazgatója volt, ahol szintén a magyar nyelvű kultúra magas szintű terjesztését, bemutatását életcélként valósította meg. Számtalan előadást rendezett a Felvidéken, a Vajdaságban a Kisvárdai Határon Túli Színházak Találkozójának alapító szervezője. 1996-2001 között az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója volt. Több mint 120 emlékezetes rendezése közül bármelyik kiemelkedő lenne, mert sokat közülük legenda övez. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetettje, Komárom városának és szülőfalujának Csilizradványnak a díszpolgára, a Kassai Thália Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház örökös tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői aranydiplomása – hangzott el a méltatásában. 

  • „Pro Agria” szakmai díjat kapott Farkas Márta, a Bródy Sándor Könyvtár szervezési igazgatóhelyettese. 

Farkas Márta 1985-től az egri könyvtárban dolgozott olvasószolgálati tájékoztató könyvtárosként, módszertani könyvtárosként, osztályvezetőként, majd szervezési igazgató-helyettesként. Az eltelt 38 év alatt a könyvtári munka minden területét megismerte, gyakorolta. A HevesTéka hálózati csoport vezetőjeként kiemelkedő szerepe volt abban, hogy az intézmény mind a mai napig irányító szerepet játszik a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer kialakításában. Közreműködésével a megyei könyvtár 103 településen nyújt hatékony és minőségi könyvtári ellátást. A könyvtár Minőségirányítási Tanácsának vezetőjeként felelős az intézmény országosan is példaértékű minőségi fejlesztéséért, a két alkalommal is elnyert „Minősített könyvtár cím” kidolgozásáért. Az alapvető erkölcsi értékrendhez való szilárd elkötelezettsége és következetessége minden könyvtáros számára példa, megbízhatósága és kiemelkedő szakmai tudása kivívta a közvetlen munkatársak, a könyvtár együttműködő külső partnereinek és a civil egyesületek képviselőinek elismerését.

  • Gonda László előadóművész, az Egri Zenészek Egyesülete elnöke is „Pro Agria” szakmai díjat vehetett át hétfőn. 

Gonda Lászlóról elmondták, széles látókörű, sokoldalú tehetséggel megáldott, rendkívüli munkabírású zongorista-előadóművész, több mint negyedszázada pályán levő ének-zene, karvezetés, szintetizátor-keyboard szakos tanár. Pályája során számtalan kis és nagy projektben dolgozott, az ország legismertebb és legelismertebb zenészeivel, énekeseivel együtt. Kiemelkedő ezek közül a hajdani mesteréről elnevezett, a már 13 alkalommal Egerben megrendezett Szepesi György Bárzenész Fesztivál. Koncertjei a közönség szórakoztatását és a zenészek egymás közti szakmai és emberi kapcsolatainak lehetőségét egyaránt szolgálják. 2013-tól elnöke az Egri Zenészek Egyesületének. A közhasznú egyesület célja az élőzene és a társművészetek segítségével művészi élményt nyújtani, szórakoztatni, nevelni. A társadalmi felelősségvállalás a kezdetektől megjelenik Gonda László munkájában: részt vesz jótékonysági koncerteken, zenél nyugdíjasoknak, állami gondozott gyerekeknek és betegeket támogató szervezeteknek is.  2012-ben Heves megyei Príma Közönség-díjat, 2013-ban Heves megyei Príma-díjat kapott, 2017-ben Parlamenti képviselői elismerésben részesült szakmai munkájáért. 2018-ban Heves Megyéért kitüntető díj, 2020-ban Heves Megye Nagykövete cím birtokosa lett. Különösen kedves számára az egri IQ-Pont Középiskola tanulói érdekében kifejtett önzetlen munkájáért elnyert „Szívvel-lélekkel” kitüntető cím.

  • Kiemelkedő teljesítményéért „Kiváló Munkáért” kitüntetésben részesült Bathó Tünde Ilona, a Harlekin Bábszínház művészeti titkára.

– Bathó Tünde Ilona 2001-ben diplomázott a Veszprémi Egyetem színháztudományi szakán. Szakmai gyakorlatát a Vígszínházban töltötte rendezőasszisztens gyakornokként. 2011-ben került Egerbe, ahol még ugyanezen év júniusában Lengyel Pálnak köszönhetően a Harlekin Bászínház művészeti titkára lett. Kreatív gondolataival, reális szemléletével és átgondoltságával mindig észrevesz valami olyasmit, amit más nem. Az elvarázsolt, néha a felhők között járó művészek között egy igazi kincs, akinek pontos, célirányos meglátásai mindig segítik a munkát. Szakmai felkészültsége és rátermettsége megkérdőjelezhetetlen, elengedhetetlen részét képezi a bábszínház működésének. Ismeri a határokat, de vállalja a korlátok ledöntését, ha azzal fejlődést, megismerést és kulturális fellendülést idézhetünk elő. Munkája meghatározó, igazi színházi ember – emelték ki méltatásában.

Bathó Tünde Ilona, a Harlekin Bábszínház művészeti titkára
Bathó Tünde Ilona, a Harlekin Bábszínház művészeti titkára
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap
  • „Kiváló Munkáért” kitüntetést adományoztak Nyeste Erzsébetnek, az Egri Szimfonikus Zenekar koncertmesterének.

Nyeste Erzsébet közel ötven éve tagja, 1996-tól koncertmestere az Egri Szimfonikus Zenekarnak. Példamutató munkájával nagyban hozzájárult a zenekar sikereihez, fejlődéséhez. Áldozatkészsége, közvetlen személyisége, a fiatal kollégákat segítő gondossága méltán vívta ki a zenekar bizalmát az elmúlt több mint negyedszázada. A zenekar mellett zenei pályájának fiatal korától meghatározó része lett a pedagógusi hivatás. Évtizedeken átívelő, magas szintű és felelősségteljes zenetanári tevékenysége számos kiváló növendéket segített a zenei pályára, s több száz fiatal tapasztalhatta meg általa a muzsikálás örömét, részletezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában