Megemlékezés Gyöngyösön

2024.01.12. 20:12

Senki nem tudta elképzelni, hogy a Donnál ekkora tragédia bekövetkezhet + fotók

Gyöngyösön koszorúzással és mécsesek gyújtásával emlékeztek a Don-kanyar magyar áldozataira.

Szabó István

A Don-kanyar áldozatainak emléke előtt tisztelegtek Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Pénteken hajtottak fejet a gyöngyösiek a II. világháború során a Don-kanyarban áldozatul esett magyar katonák emléke előtt. A Szent Bertalan templom homlokzatán elhelyezett világháborús emléktáblánál a Mátra Honvéd Kaszinó Egyesület és a Civil Ház Nonprofit Információs és Szolgáltató Iroda által szervezett megemlékezésen Kámán Árpád nyugalmazott középiskolai történelemtanár arról beszélt, hogy a történtek előtt senki nem tudta elképzelni, hogy ilyen tragédia bekövetkezhet. 

– 1941. június 27-én Magyarország a Szovjetunió elleni hadüzenettel olyan útra lépett, amelynek sokan látták a végkimenetelét is. A német igénynek megfelelően a 2. magyar hadsereg 1942 nyarán megjelent a szovjet területeken, és eljutott a Don térségéhez. Az itt indult januári, erőteljes szovjet támadás csak néhány hónapra lassult le, de többek között éppen a magyar csapatok kitartó és önfeláldozó harca okán. A hazatérő túlélőket itthon nem várta lelkesedés. Közöny fogadta őket, a magyar politika is arra törekedett, hogy minél kevesebb szó essen a katasztrófáról. Akik kinn voltak a fronton, azok nem beszéltek a történtekről még évtizedekig. A háború után pár évvel a hadifogságból hazatérőknek sem lett több öröme. A kommunista korszakban mellőzötté váltak. Csak a hatvanas évektől volt némi olvadás, később már több tévéjáték is racionálisan foglalkozik a szovjet front történéseivel. Úgy gondolom, a magyarság próbálta feldolgozni a történteket, amiről azonban csak a rendszerváltás után lehetett nyíltan beszélni – fogalmazott Kámán Árpád.

A megemlékezésen megjelentek koszorúkat és mécseseket helyeztek el az emléktáblánál. Az eseményen közreműködött Szabó Dénes és Nagy Wyrág Tibor gitáron, a Gyöngy Nagyi Kórus, valamint az abasári Aba Sámuel Honvéd Hagyományőrző Történelmi Dalkör. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában