Jegyzet

2024.01.06. 08:00

Teázgatás

Fekete-Vadászi Erika

Amikor vendégségben vagy valamilyen társasági összejövetelen megkérdezik, kérek-e kávét, és nemmel válaszolok, nem ritka, hogy elég furán néznek rám. Visszakérdeznek, hogy biztosan nem iszom-e, aztán szó szót követ, hogy miért nem és hogyhogy... 

Rájöttem, nem igazán értik, hogyan lehet életben maradni kávé nélkül felnőtt emberként. Mondjuk, én sem értem, miért létszükséglet sokaknál, hiszen többen kijelentették már, hogy akár aludni is tudnának kávézás után, mert már nem hat annyira rájuk a koffein, de mégis, ha abbahagynák, akkor még álmosabbak lennének. 

Most akkor hat vagy nem hat? Érzek ebben a témakörben némi visszásságot, amitől számomra kicsit furcsa ez az egész mizéria a kávé körül, de hát nem kell mindent túlmagyarázni. Azt persze megértem, ha valaki az íze vagy a szertartásszerű fogyasztása miatt issza. 

Én viszont az alvásban hiszek, vagy ha arra nem jut elég idő, akkor maximum megiszom egy erős fekete teát. A rituálé miatt ugyanakkor nagyon sokszor készítek magamnak gyógynövényekből vagy gyümölcsös válogatásokból teát. Legjobban azt szeretem, amikor nyáron a saját kertünkből tudok felhozni borsmentát, citromfüvet egy csésze frissítőhöz. Tavaly szárítottam is ki a levelekből, így most üvegbe zárva őrzik a nyári hónapok hangulatát. 

Nekem mindegy, hogy odakint hideg vagy éppen meleg van, egy tea bármikor jöhet. Jó kis kikapcsolódás, ráhangolódás a napi teendőkre, hogy vizet forralok, megvárom, amíg kiázik a teafű, aztán amíg kihűl egy kicsit, ezalatt át tudom gondolni a teendőimet. Ezután pedig a meleg ital kortyolgatása közben még van egy kis idő elmélázni. Szerintem rohanva teázni nem az igazi. Így lehet ez a kávéval is. De akkor miért nem szánnak elég időt az ilyesmire sokan? 

Kell napi pár perc, amikor nem sietünk, nem kapkodunk, csak kezünkben egy bögre forró itallal adunk magunknak egy rövidke időt arra, hogy megpihenjünk, hogy utolérjék magukat a gondolataink. Nem ez lenne a minimum? Mégis sokan szaladva hörpintik le az italukat... Meg kellene állni, vagyis inkább le kellene ülni, és élvezni a pillanatot. Legyen az kávé, tea vagy akár egy tál finom étel, szerintem érdemes megadni ezek elfogyasztásának a módját. Rohanunk úgyis eleget, legalább egy kis időre lassítsunk le minden nap. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában