Jeges csobbanás

2024.01.06. 19:52

Többen mártóztak meg a jeges Tiszában 2024-ben, mint eddig valaha + fotók, videó

Már hagyománynak számít, hogy év elején megszentelik a Tiszát, és megmártóznak a jéghideg vízben. Így volt ez január 6-án is Tiszafürednél.

Molnár Helga

Ismét nagy siker volt a Tisza-tavi csobbanás

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az újévi fürdésen első alkalommal mindössze tízen voltak, majd egyre többen vállalkoztak a próbatételre. 2022-ben törni kellett a jeget a csobbanáshoz, akkor 94-en mártóztak meg, 2023-ban közel ötszázan merültek nyakig a háromfokos vízben, s a tömeg szinte felmelegítette a Tisza vizét. Idén is rengetegen választották ezt a programot maguknak, Ljasuk Dimitri 747 regisztrálóról beszélt, azaz biztosan megdőlt a csobbanórekord.

Ljasuk Dimitry természetfilmes, környezetvédelmi aktivista szervezi meg évről-évre az eseményt. Január 6-án 12 óra 30-tól várták az érdeklődőket a tiszafüredi szabadstrandnál. Az esemény több programból állt. A gyülekező után 13 órakor Czókoly Sándor atya megáldotta a Tiszát. Tiszafüred polgármestere, Ujvári Imre is jelen volt az eseményen, és köszöntötte a sokaságot.

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Örülök, hogy ennyien eljöttek, s annak pláne, hogy az ország rengeteg tájékáról csatlakoztak hozzánk – mondta.

Majd egy rövid balesetvédelmi oktatást követően együtt melegítettek be a résztvevők a jeges csobbanáshoz. Kövér Gábor vízimentőtől elhangzott, a vízbelépésnél kellett figyelni, s a megadott vízben tartózkodási időt nem szabadott átlépni. A csobbanókra, akik a legkülönfélébb jelmezeket is felöltötték magukra, vigyázott a mentőszolgálat, polgárőrök és búvárok is. 

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az első turnus 13 óra 25-kor merült nyakig a jéghideg vízben, majd következett a többi csoport. Volt olyan, aki mind a négy alkalommal ott volt a csobbanáson, de akadt, aki először mártózott meg a jeges vízben. Ljasuk Dimitri elmondta, nagyon kellemes volt a víz, négy fokos. Dimitri természetesen minden turnus résztvevőivel együtt csobbant.

A vállalkozó szelleműek emléklapot kaptak, és szaunákban melegedhettek fel. Volt meleg tea és szendvicsek is. A rendezvény most is becsületkasszás volt. A hangulat végig remek volt, így talán nem is kérdés, jövőre is várják a fürdőzni vágyókat. A cél az ezer csobbanó lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában