Emléktúra

2024.01.13. 15:30

Túrával emlékeznek a doni hősökre vármegyénkben is + fotók, videó

Egerből a Dobó-téri Szent Hedvig Kollégium falán található emléktáblánál tartott megemlékezéssel és koszorúzással folytatódott a XXIV. Doni Hősök Emléktúra szombaton délben. Az országban több útvonalon haladó túra fővédnöke Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, védnöke dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Sike Sándor

Emléktúrával emlékeztek a doni hősökre, a Dobó téren is koszorúztak

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az idei emléktúra január 11-én, csütörtökön délután Cserépváraljáról indult a vezérkari főnöki parancs ismertetésével és eligazítással. A résztvevők pénteken a Cserépfalu-Bükkzsérc útvonalon haladva jutottak át Felsőtárkányba, majd – megemlékezést követően – ott éjszakáztak, s vonultak tovább szombaton a vármegyeszékhelyre.

A Dobó téri emléktáblánál – a magán az emléktúrán is résztvevő – dr. Juhász Attila Simon mondott megemlékező beszédet. A vármegye közgyűlésének elnöke beszédében felidézte azt az 1943. január 12-i napot, amelyen a szovjet hadsereg megsemmisítő csapást mért a II. Magyar Hadseregre. A doni katasztrófa következtében a 210 ezer fős hadseregből, csak mintegy 60 ezren térhettek vissza családjukhoz.

– Óriási csapás volt ez a 23 évvel korábban a trianoni országvesztést elszenvedett nemzetre – fogalmazott az elnök. Juhász Attila Simon szólt arról is, hogy 1945 után erről a történésről csak lehajtott fejjel lehetett beszélni a szovjet megszállást követő sztálinista propaganda okán.

– Pedig a doni hősök Magyarországért, családjaikért harcoltak, haltak hősi halált távol otthonaiktól, szeretteiktől – hangsúlyozta a közgyűlési elnök.

A Dobó téri koszorúzást követően a résztvevőket autóbusszal szállították ki a Baktai úti állatmenhelyig, ahonnan gyalogosan folytatták útjukat Egerszalókra, ahol ugyancsak megemlékezést tartottak.

Huszonnégy éve, 2000-ben Jásdi Balázs, a túra ötletgazdája szervezésében indult először a doni hősökre emlékező túra, akkor még négy emlékezővel. Jásdi szerint az első túra célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a háborúból hazatért hősökre, mert őket valamiért elfelejtettük. Az esemény hamar országossá lett, s 2015-ben már 250-en vonultak be az egri várba a túra végén. Ekkor döntött úgy a szervező, hogy a következő években inkább több helyszínen tartanak kisebb túrákat.

Idén, a XXIV. Doni Hősök Emléktúra keretében már több tucat különböző csapat indult, s indul majd útnak január 12. és február 18. között. Jásdi Balázs minden évben január 12-én a magyar hadsereg vezérkari főnökétől – most Szalay-Bobrovniczky Kristóftól – kapta meg a menetparancsot.

Az ötletgazda szerint az első túra célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a háborúból hazatért hősökre, mert őket valamiért elfelejtettük – számolt be róla a kemma.hu tavaly

A sárral kellett megküzdeni
A doni katasztrófa után a túlélő magyar katonáknak a hazafelé vezető úton a -30 fokos faggyal és a hóval is meg kellett küzdeniük. Voltak, akik közel 300 kilométert gyalogoltak a legalapvetőbb felszerelések nélkül. Súlyos sebekkel, fagyási sérülésekkel értek haza sokan február végén. Az emléktúrákat is ebben az időszakban szervezik, hogy hasonló télies időben kelljen menetelniük a résztvevőknek. 

Azt is elmondta: mikor még éltek a doni ütközetből hazatért hős katonák, akkor az ő tiszteletükre tartottuk a túrákat. Sajnos már az utolsót is eltemettük, így ma már a fiataloknak szól, hogy megismerjék az egykori katonák helytállását.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában