Helyi adók

2024.01.10. 08:30

Változott az egri helyi adók befizetése, ezt kell tudnia, ha túlfizetése van

Új számlaszámra várja az egri önkormányzat a helyi adók befizetését. Olvasónknak túlfizetése van, nem tudta mit kell tennie.

Szabadi Martina Laura

– Mivel szeretem, ha mindent előre rendezek, ezért tavaly dupla építményadót fizettem be az egri önkormányzatnak. Gondoltam, jövőre nem lesz vele gondom. Olvastam viszont, hogy változik a város számlaszáma. Mi történik a túlfizetéssel? Van valamilyen teendőm, esetleg elvszett a pénzem? – érdeklődött portálunktól olvasónk. 

Kérdései nyomán megkerestük az önkormányzatot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a túlfizetést természetesen átvezetik, illetve egy tájékoztatót is küldtek portálunknak a tudnivalókról.

„Az önkormányzati adóhatóság által vezetett adószámlán nemcsak az egyes befizetések, kiutalások, átvezetések, hanem a kötelezettségek, visszaigénylések is megjelennek. Adószámláját nem érinti, hogy Eger önkormányzata és hivatala számlavezető pénzintézetet váltott, hiszen mind a régi számlaszámokra, mind az új számlaszámokra befizetett adóösszegek az érintett adózó adószámlájára kerülnek!

Az adószámlán szerepel minden olyan adat, amiből megállapítható, hogy milyen formában, milyen gyakorisággal nyújtott be bevallást (HIPA, IFA), vagy adatbejelentést (építményadó), illetve bejelentkezést (HIPA, IFA) az adózó, a bevallások és adatbejelentések alapján mennyi adót kell vagy kellett fizetni, a kötelezettségeket mikor és milyen összegben kell vagy kellett teljesíteni, az egyes kötelezettségeket mikor, hogyan, milyen mértékben és határidőben teljesítette az adózó.” – olvasható a tájékoztatóban.

Az Elektronikus Önkormányzati Portál az önkormányzati helyi adóügyekben az elektronikus önkormányzati ügyintézés helyszíne. Az adózó vagy meghatalmazottja a portálról tudja az bejelentési kötelezettségének megtételét indítani. Az online ügyintézéshez szükséges a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztüli azonosítás. A portál minden adózó számára elérhető, itt is megvalósulhat az adófizetési kötelezettségek online lekérdezése és akár befizetése is.

A tájékoztatás szerint ha az adott adónem tekintetében az adózónak fizetési kötelezettségét meghaladó összeg áll az adószámlán a rendelkezésére, tehát túlfizetése van, akkor az adóhatóság a túlfizetés összegét kérelemre az adózó által megjelölt adónemre, fizetési kötelezettségre számolja el. Ha az adózónak adótartozása nincs és bevallási kötelezettségeinek eleget tett, rendelkezhet a fennmaradó összeg visszatérítéséről. A túlfizetést csak akkor téríthetik vissza, ha nincs tartozás. Az adózót megillető túlfizetés összegét az adóhatóság hivatalból elszámolhatja az általa nyilvántartott, az adózót terhelő tartozásra. Rendelkezés hiányában az önkormányzati adóhatóság a túlfizetést a később esedékes adó kiegyenlítésére számolja el. Azaz, ha az adózó ezt nem kéri vissza a túlfizetést, úgy az „nem veszik el”, hanem a következő helyi adófizetési kötelezettsége ezzel az összeggel csökkenni fog. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában