Kellett-e engedély?

2024.01.25. 11:00

Vitát gerjesztett Gyöngyösön a tavalyi városi karácsonyfa

A gyöngyösi városháza cáfolja, hogy önkormányzati engedély kellett volna a fenyő kivágásához.

Szabó István

A fenyő november végén érkezett meg a Fő térre

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi Fő téren 2023-ban feldíszített városi karácsonyfa felajánlásával kapcsolatban számos valótlan információ látott napvilágot a közösségi médiában, adta hírül szerdán a gyöngyösi városháza. Közleményükben azt írják, hogy szeretnének tiszta vizet önteni a pohárba. 

A városháza a tájékoztatójában emlékeztet arra, hogy a Fő téren feldíszített városi karácsonyfát minden évben magánszemélyek ajánlják fel az önkormányzat részére. Az elmúlt években jellemzően a környékbeli településeken élők kínálták fel erre a célra a kertükben álló fenyőt, tavaly pedig egy Kossuth utcai társasház lakóinak többsége ajánlott fel egy, a társasház magánterületén álló fenyőt erre a célra. A fás szárú növények védelméről szóló önkormányzati rendelet hatálya Gyöngyösön kizárólag a közterületen lévő növényekre terjed ki, a magánterületen lévő fák kivágásához – ha az nem védett – nincs szükség az önkormányzat hozzájárulására, emeli ki a városháza közleménye. 

– A magánterületen álló fa felajánlásáról szóló nyilatkozatot a lakók túlnyomó többségének aláírásával a társasházkezelő juttatta el az önkormányzathoz, amely köszönettel vette a felajánlást, így a mindenki karácsonyfája 2023-ban nem a város határain kívülről, hanem a Kossuth utcából érkezett a Fő térre. Fontos tehát tisztázni, hogy a fa kivágásól és felajánlásáról a társasház lakóközössége döntött, a fenyő pedig magánterületen állt, így annak kivágásához önkormányzati engedélyre nem volt szükség. Azt ugyanis csak a közterületen lévő növények, illetve a védett fák esetében kell igényelni, ebben az esetben egyik feltétel sem állt fenn, a lakóközösség tehát maga határozhatott a fa kivágásáról, csakúgy, mint amikor valaki a saját kertjében vág ki fát. A társasház telkén több fát is kivágtak, ezekhez szintén nem volt szükség önkormányzati engedélyre, kivágásukra pedig azért került sor, mert egy kamerás vizsgálat során kiderült, hogy gyökerük benőtt a csapadékvíz-csatornába – áll a városháza közleményében.

A tájékoztató kitér arra is, hogy a fás szárú növények védelmének szabályait a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet tartalmazza. A közterületen lévő fás szárú növény kivágásának engedélyezését a fás szárú növény helye szerint illetékes jegyzőnél kell kezdeményezni, a központi jogszabályban szereplő melléklet szerinti tartalommal. Az ehhez szükséges nyomtatvány letölthető. Az önkormányzatok ugyanakkor helyi rendeletet is alkotnak, amely önkormányzatokként eltérőek lehetnek. Gyöngyösön a 28/2017 (VI.30) önkormányzati rendelet szól a fás szárú növények védelméről, a rendelet hatálya Gyöngyös város közigazgatási területén a közterületen lévő fás szárú növényekre terjed ki. A városháza közleménye fontosnak tartja megjegyezni, hogy az önkormányzat közterületen fák kivágásához csak abban az esetben járul hozzá, ha azt vagyonvédelmi, életvédelmi, egészségvédelmi vagy műszaki indokok támasztják alá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában