Hamm

2024.02.20. 13:47

A fánk bűnös kisértés farsang után is

Nem mondanám a sütemények királyának, de egy évben legalább egyszer sütni kell belőle. Fánk és a farsang elválaszthatatlanok. Februárban engedjünk a csábításnak! Süssünk fánkot! Kerecsenden így készül.

Barta Katalin

Nem tudok olyan farsangi mulatságról, ahonnan hiányozna a fánk. Bár idén február 14-én véget ért a hivatalos farsangi szezon, a csábítás egészen húsvétig velünk marad. Engedjünk neki, süssünk fánkot! Ha nem tesszük, valami fura hiányérzet marad bennünk. Sok ellenérvet fel lehet sorakoztatni ellene. A fogyókúrának, az egészségtudatos táplálkozásnak semmiképp nem barátja, hiszen az alapanyag liszt, cukor, vaj, tej, tojás, a sütéshez pedig bőséges olajra van szükség. Ha tálaláskor a kötelező baracklekvárral is alaposan felturbózzuk, nyugodtan nevezhetjük bűnös élvezetnek. 

A mellette szóló érvek azonban lesöpörnek minden racionális megfontolást. Ha szép aranybarnára sül, s pehelykönnyű a tésztája, lehetetlen ellenállni neki. Ha forrón, frissen tálaljuk, bőséges lekvárral, csokiöntettel, netán vanília sodóval nyakon öntve, a család nagyon hálás lesz, s pillanatok alatt eltűnik a tálcáról.

Tapasztalataim szerint minden, igazán jó étel legfontosabb titka, a rászánt idő és figyelem. Mivel a fánknak is lelke van, így is kell vele bánni, amikor hozzálátunk a megalkotásához. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, az alapanyagok sem közömbösek. 

Kezdjünk hát hozzá! Fél kilónyi langyos lisztet finoman tálba szitálunk. Adunk hozzá csipetnyi sót, négy deka porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, reszelünk bele némi citromhéjat. A liszt közepébe kis öblöt formálunk, s ebbe öntjük a két deci édes tejben megfuttatott három deka élesztőt. Jöhet hozzá hat dekányi langyos vaj, és egy pohárka rum. Ezt a masszát addig gyúrjuk, pofozgatjuk, amíg rugalmas tésztát kapunk belőle. Meghintjük liszttel a tetejét és konyharuhával letakarva, meleg helyen legalább egy órát kelesztjük. Van sütőporos, gyors változata is a tésztakészítésnek, én azonban úgy vagyok ezzel, hogy hamar munka ritkán jó. A fánkra ez különösen igaz.

Ha szép, mosolygós bucira dagad a tészta, élvezet lesz a lisztezett gyúródeszkán finoman, kb. egy centisre elnyújtani. Tetszőleges méretű korongokat szaggatunk belőle. Ehhez elegendő egy sima vizes pohár, lisztes pereme.  Fontos, hogy ezen művelet után hagyjuk megpihenni legalább újabb húsz percig a matériát, hogy a tészta kiheverje a sokkot.

Már csak a sütés marad hátra. Bőséges olajat forrósítunk egy nagyobb peremű serpenyőben. A megpihent korongok közepébe kis öblöt formálunk, s mehetnek az olajba. Mindig a lyukas közepükkel lefelé kezdjük a sütést! Nagyon gyorsan sül, tehát innentől kezdve nem mozdulunk a tűzhely mellől! Ha aranybarna az alja, megfordítjuk és a másik felét is pirosra sütjük. Ekkor már magasan szállnak az illatok, s a gyerekek garantáltan ott somfordálnak körülöttünk, hogy az első darabokból azonnal kóstolót követeljenek.

Nem árt, ha a szedő tálca, vagy tál alját vastagon kibéleljük papírszalvétával, hogy a fölösleges olajat felitassuk.  

A végeredmény habkönnyű, foszlós tésztájú, mosolygós, aranybarna pampuska, amit porcukorral megintünk azon melegébe. Nálunk házi baracklekvár dukál hozzá, de a meggy, a ribizlidzsem is megteszi. A torkos édesszájúaknak mehet rá egy löttyintésnyi olvasztott csoki, esetleg vanília sodó.

A fánk partikellék Kerecsenden, közös ünnep 

Kerecsenden a lokálpatrióta egyesület évi nyitó rendezvénye évek óta a hagyományos tavaszváró fánkparti. Ezeken az alkalmakon az egyesületi tagok már délelőtt hozzálátnak a gigászi mennyiségű tészta elkészítéséhez, hogy a koradélutáni órákban a vendégeket fánkhegyekkel fogadják. Egyetlen kérés, hogy akinek van, vigyen magával egy üveg, saját kamrából származó dzsemet, vagy lekvárt. Ezeken az alkalmakon a közös csenmegézés mellett bőven jut idő múltat idézni, tervezgetni az elkövetkező hónapokra.

 

Emlékeztetőül a fánk hozzávalói: 

  • 50 dkg liszt,
  •  2 dl tej,
  •  4 dkg porcukor,
  •  3 dkg élesztő,
  •  4 db tojássárgája,
  •  6 dkg vaj, 
  • 1 tk vanília kivonat,
  •  1 ek rumaroma,
  •  1 db citrom (reszelt héja), 
  • 1 csipet só, olaj a sütéshez 

Elkészítés a mindmegette.hu szerint:

A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában