Vitaverseny

2024.02.24. 12:20

Az egri Dobó gimnázium diákjai vitáztak a legjobban Gyöngyösön + fotók

Gyöngyösi Ifjúsági Vitaverseny célja, hogy a fiatalok merjenek, és intelligensen tudjanak véleményt mondani közéleti témákban.

Szabó István

A vitaversenyen érvelnek a résztvevők

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A pénteki döntővel befejeződött az idei Gyöngyösi Ifjúsági Vitaverseny. A tavaly először megrendezett verseny már átlépte Heves vármegye határait, hiszen a többek között Egerből, Gyöngyösről és Hatvanból regisztrált gárdák mellett a Pest vármegyei Aszódról is érkeztek indulók. Ez évben összesen 8 középiskolából 21 csapat nevezett, ezért kellett selejtezőt tartani két héttel ezelőtt. Egy-egy csapat, a kapott témában a két ellenérdekelt félként, igyekezett a maga igazát bizonyítani. A selejtezőből 9 gárda jutott a február 23-i döntőbe, amelyet a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban rendeztek. A 9-12. évfolyamos diákok 3 fős csapatokba rendeződve, kulturált vita keretein belül mérkőztek meg egymással. 

Gulyás Marcell, a Gyöngyös Városi Diáktanács elnökhelyettese igazán eredményesnek értékelte a napot.

– Minden csapat arról adott tanúbizonyságot, hogy az ifjúság azon felső köréhez tartoznak, mely bátran mer véleményt nyilvánítani néhány igen nehéz kérdésben. Meg mernek szólalni nyilvánosság előtt, intelligensen, higgadtan, jó kiállással képesek beszélni. Hozzá kell tennem azt is, hogy a mai nap összes vitájánál rendkívül szoros volt az eredmény, a döntés hosszas fejtörést okozott a zsűrinek. Az első három helyen végzett csapat serleget, továbbá a dobogós gárdák minden csapattagja – a helyezés függvényében – 10, 6, illetve 4 ezer forint értékű Líra könyvutalványt kapott. A versenyen megjelent Ferenczy Tamás, a gyöngyösi képviselő-testület tagja, aki a gyöngyösi önkormányzat Turisztikai, Ifjúsági és Sportbizottsága elnökeként a megnyitón köszöntötte a versenyzőket, és részt vett a díjak átadásában is. A versenyzőktől, a versenybíróktól és a vendégeinktől kapott visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy igen nagy érdeklődés övezi a versenyt, így biztosak vagyunk abban, hogy lesz jövője is – mondta Gulyás Marcell.

Az idei Gyöngyösi Ifjúsági Vitaverseny végeredménye:

  1.  Nem értünk egyet - az Egri Dobó István Gimnázium csapata
  2.  Előre vagy felfelé? - a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium, Gyöngyös vegyes csapata
  3. Csillag - a VSZC Petőfi Sándor Műszaki Technikum, Gimnázium és Kollégium, Aszód csapata

 

Gulyás Marcell már a selejtező forduló után elmondta portálunknak, hogy azt szeretnék, ha Gyöngyös egyik profilja lenne, hogy a fiatalok megtanulnak kommunikálni és vitázni. Céljuk, hogy a soft skilleket – azaz a csapat-orientációt, a kommunikációs készséget, a szervezőképességet, a flexibilitást, a mobilitást, az emocionális intelligenciát, a motiválhatóságot és a kreativitást – fejlesszék a fiatalok. Fontos célkitűzésük, hogy a fiatalok merjenek megszólalni különböző témákban.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában