Vitatkozás

2024.02.21. 17:25

Fiatalok csaptak össze közéleti, gazdasági témákban Egerben + fotók

Összecsaptak a fiatalok, de békésen. Szerdán rendezték meg Egerben első ízben a vitaversenyt középiskolásoknak.

Molnár Helga

Fiatalok mérték össze az első vitaversenyen Egerben

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Első ízben rendeztek Egerben vitaversenyt a középiskolás diákoknak. A szerdai eseményen, melyet a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban bonyolítottak le, több tucat fiatal csapatokba szerveződve jelent meg. Őket Minczér Gábor alpolgármester köszöntötte.

– Először is szeretném megköszönni a Városi Diáktanács munkáját, akik felkarolták ezt a kezdeményezést. Úgy gondoljuk, hogy egy nagyszerű dolog, hiszen mi politikusként nyilvánulunk meg, s el tudom mondani, hogy a vitakultúra ma Magyarországon halott műfaj. Mi már nem vitatkozunk, hanem inkább veszekedünk, s mennyivel jobb, hogy az utánunk következő generációk megtanulják, hogy milyen igazából a vita. Ez már nem csak a politikából, a magyar társadalomból is kiveszett, látható, hogy a közösségi oldalakon is csak egymást szidják az emberek, érdemi vitát nem folytatnak, melyek tényeken alapulnának. Nem jó irányba megy a társadalom, így teljes mellszélességgel tudjuk támogatni a hasonló kezdeményezéséket – fogalmazott.

A zsűri elnöke, Mikó András is szólt néhány szót a vitaverseny résztvevőihez. Mint mondta, megtiszteltetés számára, hogy a zsűri elnöke lehet, mert maga is volt ilyen megmérettetés versenyzője.
– A vitakultúra alakítása fontos küldetés. Hiszek abban, hogy itt ma valami nagyszerű dolgot visztek véghez azzal, hogy megmérettetik magatokat Eger történetének első ilyen versenyén. Az ilyen vitákkal ugyanis hozzátehettek egy nívósabb, szellemileg gazdagabb, pezsgőbb közélethez, mely méltó a város hírnevéhez – emelte ki.

A Városi Diáktanács elnökségi tagja, Darab Dénes elmondta, az eseményhez az ötletet a gyöngyösi hasonló rendezvény adta, amelyen az egriek is részt vettek, akkor döntötték el, itt is megszervezik ezt. A témák változatosak, szó volt mások mellett eutanáziáról, heteroszexualitásról, rövidebb munkaórák hatékonyságáról, demokráciáról.

Vitaverseny: téma a GMO

Ezek után következett az esemény érdemi része, megnéztük, milyen volt egy vita. A két csapat "párbajtémája" a GMO volt. Az egyik csapat mellette érvelt. Mint mondták, a növények tartalmaznak genetikailag módosított organizmusokat, s a GMO általában zöldségekben, magokban található meg, s eredetileg arra szolgált, hogy megvédje a növényeket a kártevőktől. Érveik között az is szerepelt, hogy pontosan emiatt a permetezés helyébe is léphetnek ezek az organizmusok. Azt is hozzátették, nincs tudomásuk a GMO káros hatásairól. A kontra csapat mindezekkel ellentétben állította, van információ arról, hogy mennyire is káros a GMO, kutatásokra hagyatkozva kifejtették, a patkánykísérletek eredményeképp az állatokban daganatos elváltozásokat találtak. Feltették a kérdést, vajon az emberi szervezetre is hasonló hatással lehet-e. Azt is elmondták, a GMO-k nagyon könnyen viszik tovább a pollent, s bár pontos kutatás nincs erről az mégis elmondható, hogy az utóbbi három évtizedben nagyban megnőtt az allergiások száma.

A pro csapat érvei között felsorakoztatta még azt, hogy a világ populációjának növekedése miatt kérdés, hogy a Föld energiaforrásai képesek-e ellátni minden embert, s ebben az egyik alternatívát a GMO-k jelenthetik szerintük. Ezzel szemben a másik csapat jelezte, a populációnövekedése a századvégre megállhat, így ez a kérdés is megoldódhat, sőt utaltak arra is, hogy az Európai Unióban, és Magyarországon is szigorú szabályozás van arra vonatkozóan, mi és hogyan hozható forgalomba.

Ilyen és ehhez hasonló viták zajlottak több teremben, s a szervezők abban bíznak, további vitaversenyekre kerülhet sor a városban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában