Vitaverseny

2024.02.09. 19:05

A szó fegyverével vívnak Gyöngyösön a középiskolások + fotók

A tavalyi nagy sikere után megkezdődött az idei Gyöngyösi Ifjúsági Vitaverseny.

Szabó István

képaláírás: Középiskolás csapatok vitaversenye Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A tavaly először megrendezett Heves Megyei Vitaverseny népszerűségére való tekintettel a pénteki selejtezőkkel ismét elkezdődött – immár új elnevezéssel – a Gyöngyösi Ifjúsági Vitaverseny, amely egyedülálló kezdeményezés az országban. A Gyöngyös Városi Diáktanács és a Gyöngyösi Ifjúsági Szolgáltató és Tanácsadó Iroda szervezte megmérettetésen a 3-3 fős csapatokat alkotó 9-12. évfolyamos diákok kulturált vitában mérkőznek meg egymással a verseny két napja során. A nemes versengés mellett az is a szervezők célja, hogy a diákok az érveléstechnikai és a kommunikációs készségeiket fejleszthessék. A megnyitón először Hiesz György, Gyöngyös polgármestere köszöntötte a középiskolásokat és felkészítő tanáraikat.

– A verseny aktualitását az is adja, hogy Magyarországon, európai viszonylatban, talán az egyik legrosszabb a vitakultúra. Nem tudunk, nem akarunk vitatkozni, nem hozunk fel okos gondolatokat, észérveket a viták során, hanem izomból akarjuk legyőzni a partnert. Ez különösen igaz ma a politikai életre. Pedig a vita, de maga az élet sem erről szól. A különböző nézetek ütköztetését lehet tanulni. Ez a nap is jó felkészülés arra, hogy majd az életben jelentkező konfliktusokat értelmes érveléssel fel lehessen oldani mind a családban, a párkapcsolatban, mind a munkahelyen, de hétköznapok valamennyi területén – fogalmazott Hiesz György.

Kovács Zoltán, a Gyöngyös Városi Diáktanács elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a nap során a versengő fiatalok tágíthatják a tudásukat, formálódhat a gondolkodásuk, fejlődik a kommunikációs készségük, s ezek egész életükben a hasznukra válnak.

– Úgy gondolom, kevés nehezebb feladat van, mint hogy olyan témákról gondolkodjatok és beszéljetek, amelyekről a nálatok idősebb, tapasztaltabb emberek is csak hallgatnak. Ma viszont ez lesz a feladatotok. Biztosan nem csak én hallottam már azt: ezek a fiatalok csak a telefonjukat nyomkodják! Itt az idő arra, hogy bizonyítsátok, hogy nekünk, fiataloknak is megvan a véleményünk a körülöttünk lévő világról, és úgy tudunk erről kommunikálni, hogy azt az idősebbek is megirigyelhetik. A szó a legerősebb fegyver. Egyszerre tud építeni és rombolni. Ez minden hatalom forrása. Ha ez a hatalom a tiétek, akkor mindent el tudtok érni az életetek során – intézte szavait a versenyre érkezett diáktársaihoz Kovács Zoltán.

Fekete Gábor protokollszakértő, a versenybíróság elnöke arról a tapasztalatáról beszélt, hogy az emberi kapcsolatok nem épülnek.

– Az, hogy mi most találkozunk, leülünk egymással, szót váltunk egymással, észérvekkel vitatkozunk – ez ma már csodaszámba megy. Már tavaly is nagyszerű volt a vitaverseny. Rávilágított arra, hogy a választékos szókincs, az odafigyelés, a másik fél tisztelete, a logikus érvek előhozatala alapvető dolgok. Ezek azonban az általános műveltséghez csak akkor fognak hozzájárulni, ha egyrészt olvastok, és ezzel bővül a szókincsetek. Másrészt, ha egymással beszélgettek, és nem egymásról. Egyes témaköröknél talán úgy érzitek majd, hogy kicsit magasan van a léc, de a tavalyi résztvevők is hozzá tudtak szólni mindenhez. Egy biztos: aki itt van, mindenképpen épülni fog – hangsúlyozta a résztvevőknek Fekete Gábor.

Gulyás Marcell,  a Gyöngyös Városi Diáktanács elnökhelyettese elmondta portálunknak, hogy idén 8 középiskolából 21 csapat nevezett, ezért kell selejtezőt tartani. Egy-egy csapat, a kapott témában a két ellenérdekelt félként, igyekszik a maga igazát bizonyítani. A selejtezőből 9 gárda jut a február 23-i döntőbe. Idén a verseny már átlépte Heves vármegye határait, hiszen a többek között Egerből, Gyöngyösről és Hatvanból regisztrált gárdák mellett a Pest vármegyei Aszódról is érkeztek indulók. 

– Szeretnénk, ha Gyöngyös egyik profilja lenne, hogy a fiatalok megtanulnak kommunikálni és vitázni. Célunk, hogy a soft skilleket – azaz a csapat-orientációt, a kommunikációs készséget, a szervezőképességet, a flexibilitást, a mobilitást, az emocionális intelligenciát, a motiválhatóságot és a kreativitást – fejlesszék a fiatalok. Fontos célkitűzésünk, hogy a fiatalok merjenek megszólalni különböző témákban, amelyek között több igen éles. Tavaly például vitatéma volt a sorkatonaság visszaállítása, emellett az abortusz gyilkosság, amelyet be kellene tiltani, továbbá a média erőteljesen befolyásolja a sportéletet – részletezte Gulyás Marcell.

A két hét múlva, ugyancsak Gyöngyösön sorra kerülő döntőbe végül az alábbi csapatok jutottak:

  • SZDH - az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium, az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium és az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium vegyes csapata
  • Viteam - a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium, Gyöngyös és a Hatvani Bajza József Gimnázium vegyes csapata
  • - Wigner Kolisok - az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium csapata
  • - HÁP-HÁP - az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium csapata
  • - LiLuPe - a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium csapata
  • - VitaTigris - a VSZC Petőfi Sándor Műszaki Technikum, Gimnázium és Kollégium, Aszód csapata
  • - Csillag - a VSZC Petőfi Sándor Műszaki Technikum, Gimnázium és Kollégium, Aszód csapata
  • - Nem értünk egyet - az Egri Dobó István Gimnázium csapata
  • - Előre vagy felfelé? - a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium, Gyöngyös vegyes csapata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában