Jegyzet

2024.02.17. 08:00

Bekormozottan

Sike Sándor

Idén sem marad el a remélés

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Nem tudom, Novajon élő egykori rovatvezetőmet felkeresik-e ma a legények, hogy bekormozzák az arcát a remélés alkalmából. Nem valószínű, hiszen elszaladt mi felettünk az idő, s nem tekintheti magát már ő sem fiatal menyecskének. Az viszont dicséretes, hogy abban a kicsiny faluban szép télűző, tavaszváró hagyományt ápolnak, s őrzik a régi idők szokásának minden – még az emlékezetben megmaradt – részletét. Vajon azok a jellegzetes, maskarába öltözött, fiatal srácok, akik szombaton és vasárnap eljátsszák a még meg nem házasodott legények szerepét, s végigjárják a falu utcáit, tudják-e, milyen fontos ez a remélésnapi szerepjátékuk? Mert az esemény nem egyszerűen arról szól, hogy – mint az a programajánlóban szerepel –: „csörömpölés, zeneszó közepette bemennek a lányos házakhoz, bekormozva az ott lakó fiatal lányokat, asszonyokat, s cserébe tojást és szalonnát kapnak, melyet összegyűjtve este megsütnek, elfogyasztanak az iskola épületében”. És még csak nem is a gonosztól, rossztól, átoktól, betegségtől való megszabadításról, amit a régiek a koromnak tulajdonítottak. 

A mai, internetes felületekre szépen lassan átcsúszó közösségi világ teljesen másként fest, mint a régieké. Jó két évtizede kezdtek átkerülni – előbb csak apró momentumok – az életünk részletei (beleértve a szerelmet is) a mindinkább megfoghatatlanná váló digitális térbe. Bár előszeretettel ismételgetik a tételt, hogy az internet nem felejt, ebben a mondatban meg is búvik az ügy nagy átka: túlságosan nagy és főként zavaros az a világ, s nehezen lelhetők fel benne az eligazodási pontok, a rendezőelvek. Hiányzik például a valóságos közösségekhez való tartozás szentsége. Ezért is szükséges ápolni minden olyan hagyományt, ami megmutatja, milyen is az, amikor az emberek nem csak virtuálisan tartoznak össze. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában