Zöldítés

2024.02.08. 06:55

Egy nap alatt elfogyott a Településfásítási Program idei 10 ezer sorfája

Háromszoros volt a túljelentkezés az idei mennyiségre, de jutott Heves vármegyébe is.

Szabó István

Továbbra is rendkívül sikeres az Agrárminisztérium Településfásítási Programja

Forrás: orszagfasitas.hu

Február elsején egyetlen nap alatt elfogyott a magyar kormány Településfásítási Programjának idei, negyedik ütemében igényelhető mind a 10 ezer sorfa, tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóirodája. Portálunkon is beszámoltunk már arról, hogy az agrártárca 2024 elején hirdette meg a Településfásítási Program negyedik ütemét a 10 ezer fő alatti települések zöldítéséhez. Az önkormányzatok az előzetes regisztrációt követően február elsejétől adhatták le online igényléseiket az újabb tízezer sorfára: a tavaszi ültetési időszakra 4 ezer, míg az őszire 6 ezer darab sorfa volt elérhető.

Az Agrárminisztérium Sajtóirodájának közleménye szerint a rendelkezésre álló mennyiség már az igénylés első napján, összesen 543 településen talált gazdára. Az agrártárca által indított kezdeményezés, az ország legnagyobb belterületi fásítási programja iránti érdeklődés eddig is hatalmas volt: az elmúlt három évben már 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen, ennek ellenére háromszoros volt a túljelentkezés a most elérhető újabb mennyiségre. Az érdeklődők ezúttal is 13 fafajból választhattak, településenként minimum 10, maximum 30 darab sorfát. A fák konténeresek vagy földlabdásak, 10-14 centiméter törzskörméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak. A szakszerű ültetés érdekében továbbra is minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot biztosítanak.

Az agrártárca tájékoztatása kitér arra, hogy az idei alkalommal is jutott fa minden vármegyébe. A legtöbb sikeres igénylés Somogy vármegyéből érkezett, ez 48 települést jelent. A legkisebb igénylő település a 27 lakost számláló Zala vármegyei Lendvajakabfa, míg a legnagyobb Balatonalmádi (9943 lakos) volt. A program keretében március közepén kezdik el kiszállítani a fákat, amelyek ültetését az igénylő önkormányzatok, helyi civil szervezetek végzik. Az elültetendő 10 ezer sorfát, valamint azok szállítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja. A program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja.

Az Agrárminisztérium Sajtóirodája emlékeztet arra, hogy az agrártárca 2020-ban az Országfásítási Program részeként hirdette meg a Településfásítási Programot. Létjogosultsága nemcsak a helyi lakosság számára kézzelfogható, hanem komoly ösztönzést jelentett az erdőtelepítési pályázatokon való részvételben is. Az ország fával borított területének növelése továbbra is az agrártárca kiemelt célkitűzései közé tartozik, amit jelez, hogy 2024-ben a Közös Agrárpolitika keretein belül az erdőtelepítési pályázatok kiemelt helyen szerepelnek, áll az Agrárminisztérium Sajtóirodájának tájékoztatásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában