Korlátozás

2024.02.06. 18:54

Fakivágások miatt kerülniük kell a Bélkőnél túrázóknak

A Bélkő tanösvényt hétköznaponként lezárják a fakitermelés miatt, egy erdei ösvényen kerülhetnek az arra járók.

Tóth Balázs

Az Egererdő Zrt. Egri Erdészetének közleménye szerint február 7-től a tervek szerint másfél hónapig fákat vágnak ki a Bélkő tanösvény mentén. Éppen ezért arra figyelmeztetik a kirándulókat, erőjárókat, hogy a biztonságuk érdekében egy egy kilométeres szakaszon hétközben, munkaidőben a gyalogos forgalmat korlátozzák. Nyomatékosan kérik őket, hogy ne a burkolt utat használják, mert az életveszélyes, hanem a tőle nyugatra futó, a fákon sárga-fekete szalaggal jelölt kerülő utat.

A társaság közleménye szerint a Bélapátfalva 26 B erdőrészletben lesz a fakitermelés, amely mellett egy kilométer hosszan húzódik a tanösvény a Bélkő alján. A középkorú, de igen sűrű faállományú bükkös erdőben készletgondozó fahasználatot folytatnak, amely az örökerdők erdészeti kezelési formája. Ennek célja, hogy hosszú távon létrehozzon egy változatos szerkezetű, számos más összetevője mellett különböző korú és fafajú faegyedek alkotta stabil erdei ökoszisztémát, amely az erdőjárók számára állandó erdőképet biztosít.

Az ilyen örökerdőkben úgy végzik az értékes faanyag kitermelését, hogy ne keletkezzen nagyobb összefüggő területen üres vágásterület, hanem folyamatos legyen az erdővel való borítottság. Mindezt vegetációs időn kívül, a téli nyugalmi időszakban hajtják végre, ezzel is minimálisra csökkentve az élővilág zavarását.

A kitermelt faanyag mozgatása és készletezése során célzottan és korlátozottan, de átmenetileg szükséges a faanyagmozgatás nyomvonalán a talaj igazítása és az út és tartozékainak (árok, padka) igénybevétele. A fakitermelés és utómunkálatainak (vágástakarítás) a befejezése után helyreállítják az árok keresztmetszetét és az árok rézsűjénél megbolygatott erdei talajfelszínt, tájékoztattak.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában