Heol.hu podcast

2024.02.08. 13:49

Félmillióra taksálta az eladó a 200 éves párbajpisztolyokat, az egri Galyó Béla megvette

Ki gondolná, hogy ötven méternyire az Érsekkert sarkánál lévő fagylaltozótól egy olyan fagylaltkészítő készülék található, amivel kétszáz esztendeje készítették otthon ezt a finomságot? Egyáltalán, látva az eszközt, kitalálná-e valaki, hogy mire is használták anno? Erről és hasonló dolgokról beszélgettünk Galyó Bélával, a Hadnagy úti Egri Látványtár - Különleges Régiségek Múzeuma - megálmodójával.

Sike Sándor

Galyó Béla az Egri Látványtár /Különleges Régiségek Múzeuma/ megálmodója

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Bő negyven éve vette meg az első olyan tárgyat, egy szentképet, az Antikexpo Galéria Nonprofit Kft. vezetője – derül ki a beszélgetésből. Nem volt ez jó üzlet, mert ötszáz forint munkadíjat váltott ki vele, de kiderült a képről, hogy tizedét sem éri. Nem szegte azonban kedvét beszélgetőtársunknak, olyannyira nem, hogy az eltelt négy évtized alatt valóságos kincstárat halmozott fel.

Legutóbbi beszerzései egyike két darab, 200 évnél is idősebb párbajpisztoly. Félmillió forintról sikerült lealkudnia 450 ezerre, és megszerezte. De hallható a podcastben annak a zenedoboznak a csodálatos hangja is, amit ugyanattól az embertől vásárolt meg.

– Megnézni a gyűjteményt 20 perc alatt is meglehet. Megismerni órák alatt sem. A látogatók többnyire a városba érkező turisták, s minden betérő vendég bőséges felvilágosítást kap az itt található, főként “ismeretlen” tárgyakról – mondja Galyó Béla.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában