Mi lesz veled Eger?

2024.02.06. 16:04

Mirkóczki Ádám nem ment el egy fontos egyeztetésére Navracsics Tiborhoz

A megyei jogú városok polgármestereivel egyeztetett dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken. Az egyeztetésen azonban Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám nem volt jelen. A város korábbi polgármestere pedig aggódik, hogy a Top Plusz projektek nem haladnak.

Heol.hu

Az egyeztetésen Mirkóczki Ádám helyett dr. Bánhidy Péter volt jelen (balról 2.)

Forrás: Navracsics Tibor / Facebook

– Hagyományteremtő céllal, az együttműködés jegyében egyeztettem a megyei jogú városok polgármestereivel. Bízom benne, hogy az előremutató megbeszéléseket a jövőben is folytatni tudjuk. Köszönöm, hogy eljöttek! – írta közösségi oldalán dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken. Az egyeztetésen úgy tudjuk, a Top Plusz Programról is szó volt, azonban Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám nem volt jelen, helyette dr. Bánhidy Péter jegyző képviselte a várost az ülésen.

megyei jogú városok polgármestereivel egyeztetett dr. Navracsics Tibor
A polgármesterek az egyeztetésen, Mirkóczki Ádám nem ül közöttük
Forrás: Navracsics Tibor / Facebook

Mirkóczki Ádám polgármester hiánya a poszt óta több egri portálnak is feltűnt: többen is cikkeztek róla, hogy sem a polgármester, sem két alpolgármestere nem ért rá elmenni a megbeszélésere, helyette a jegyzőt küldték el. A portálok külön kiemelték, hogy a miniszterrel közös találkozón részt vett számos ellenzéki vezetésű város polgármestere is, az egyik képen például Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere mosolyog.

A sajtóhírekre a város előző polgármestere is reagált az egyik portálnak. Ő attól tart, hogy a Modern Városok Program sorsára jutnak egyes fejlesztések: „A fentiekkel kapcsolatban a Megyei Jogú Városok Szövetségében húsz éven át aktívan tevékenykedő Habis László korábbi polgármester az Eger Híreknek kifejtette, hogy hallatlanul fontosnak tartja azt, hogy a szövetség a kormányzat tagjaival kapcsolatot építsen. Ez az esemény Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztrési miniszter bemutatkozó rendezvénye volt, ahol a megyei jogú városok polgármesterei számára ismertette az elképzeléseit” – írta a portál. Cikkük szerint Habis László érthetetlennek tartja, ami történt, mert városvezetőként korábban soha nem hagyott ki egy ilyen alkalmat. „Mindig javaslatot tettem, kérdeztem, tehát aktív szereplője voltam ezeknek az eseményeknek – emelte ki Habis László, aki elárulta azt is, hogy információi szerint már elindult három olyan pilot projekt is, amelyben egy város és annak térsége közös fejlesztési programot dolgoz ki”

Érthetetlen, hogy Mirkóczki Ádám kihagyta az alkalmat Habis László szerint

Habis László kiemelte, hogy elsődleges feladat lett volna a város érdekében azt az álláspontot képviselni, hogy negyedikként Eger is részt vehessen egy ilyen projektben, hiszen a térségi kapcsolatokat erősíti ez:

„Eger jövője nem önmagában való, hanem a kistérséggel, és a vonzáskörzettel való együttműködésben képzelhető el. Egy ilyen lehetőséget vétek kihagyni. Szeretném megkérdezni, hogy ki az az ember, aki ezeket a projekteket a jövőben összefogja? Eger óriási lemaradásban van. A TOP Pluszos (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz) projektek egyike sem indult el, miközben van olyan város, amelyik már a kivitelezés stádiumánál tart. Tehát az a lemaradás, ami Egerben tapasztalható volt a Modern Városok Programban, ugyanez tapasztalható jelenleg a TOP Plusz források esetében is” – utalt a korábban elbukott fejlesztésekre városunk korábbi polgármestere.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel közös egyeztetésről megkérdeztük a minisztériumot. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Habis László portálunknak rámutatott, a TOP Plusz több mint 8 milliárdnyi forrást jelent Egerben. Ez az összeg pedig különböző stratégiák, prioritások mentén van felosztva, ilyen a versenyképesség, a klímabarát törekvések és az élhető, vonzó város. Ezeken a prioritásokon belül lehet projekteket megvalósítani. Legutóbb tavaly augusztusban foglalkozott mélyebben a közgyűlés a TOP Plusz projektekkel. Akkor szó volt például arról, hogy az időközben megjelent TOP Plusz Fenntartható humán infrastruktúra című felhívás szerint lakáscélú ingatlanok, helyiségek kialakítására, fejlesztésére nem kapható támogatás még szociális cél esetében sem. Mirkóczki Zita tanácsnok (A városért) viszont ott felhívta a figyelmet arra, hogy az ő értelmezése szerint a szociális és egészségügyi területen dolgozók részére lehetséges szociális bérlakások kialakítására fordítani az összegből egy pályázaton keresztül, amely akkor nyílt meg, így erre javasolt 150 millió forintot átcsoportosítani.

A szeptemberi előterjesztés melléklete a priotásokról Forrás: eger.hu

„Előre kell gondolkodni, mert mint említettem, az Élhető vármegye prioritás egyik pályázatában lehetséges szociális bérlakásokra pályázni november végéig, s ha már lenne kész pályázati anyag a tervezethez, akkor be tudnánk nyújtani. Próbáljunk előre dolgozni, hogy legyen mit elővenni a fiókból ha jön a lehetőség és a pénz” – javasolta akkor. Hozzátette, hogy egy SZMSZ módosítással hivatali munkacsoportot lehetne létrehozni a pályázatok előkészítésére a polgármesteri hivatalon belül, ha már a városfejlesztési cég nem tudja ellátni ezt a feladatot.

„Semmivel nem vagyunk elkésve, és évente kétszer át lehet alakítani az összegeket a prioritásokon belül” – válaszolta neki akkor Mirkóczki Ádám, hozzátette, szerinte akkora az infláció, hogy úgyis újra kell gondolni a projekteket.

A polgármesternél érdeklődtünk arról, hogy miért nem volt jelen az említett egyeztetésen, és arról is, hogy milyen fázisban vannak a TOP Plusz projektek, s esetleg tudható-e valami a 11 milliárd forintnyi, visszafizetett Modern Városok Program forrásról. Amennyiben választ kapunk, portálunkon közzétesszük. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában