Percről percre

2023.09.28. 09:21

Az egri képviselők nem értik, mi kerül majd’ 6 millióba egy garzon felújításán

Telekeladás, közvilágítási probléma és a buszmenetrend módosítása is vitatéma lehet a grémiumnak.

Szabadi Martina Laura

Késő délutánig tartott a jó hangulat és az egyetértés

Forrás: Husz

A nyílt ülés véget ért.

19.30

Dr. Pápai Ákos az önkormányzat következő két negyedéves feladattervével kapcsolatban kérte, hogy a készülő új telpülésterv társadalmasítását a lehető legtöbb eszközzel tegyék meg. Kacsó János főépítész elmondta, hogy természetesen az októberi véleményezés után több alkalommal és a lépcsőben egyeztetnek a lakossággal.

A borünnep támogatásával kapcsolatos sürgősségi indítvánnyal kapcsolatban Oroján Sándor elmondta, a Borünnepről rossz visszajelzések érkeztek. Volt olyan, aki azt mondta, kifordult róla az igénytelenség miatt.

Juhász Ádám (Fidesz-KDNP) elmondta, sajnos későn tudtak becsatlakozni az újonnan megválasztott tisztségviselők a a szervezésbe és a költségvetést is elszámolták. Mindenképpen ösztönzik a fejlődést, szeretnék emelni a boros rendezvények színvonalát. Összesen 8 millió forinttal többre jött ki a költség, 4 millió forintot hozzátett a hegyközség s még négymillió forintot a várostól kérnek. Megszavazták az előterjesztést.  

A Heves Vármegyei Sportmúzeum támogatásával kapcsolatos sürgősségi előterjesztéssel kapcsolatban Kovács. Cs Tamás, elmondta a múzeum páratlan, 30 éves jubileumot tartanak idén, 1,5 millió forintos támogatást kérnek, 3 vitrin készítésére használnák.

A Csányi Barna Vívóklub is támogatást kér: A Dobó Gimnázium tornaterméből a Lenkeyébe költöznek, ami plusz költséget jelent. Ehhez kérnek 2 millió forintot.  

– Probléma, hogy a sporttámogatások során már nincs forrás. Ez a klub folyamatosan 300 és 500 ezer forint támogatást kaptak, mellyel el tudtak számolni. Tavaly viszont nem tudtak a 3 millió forinttal, visszafizetési kötelezettség keletkezett. Idén 1,8 millió forintot kaptal. Ugyan arra a célra egy éven belül nem lehet támogatást adni és elszámolni. Más célra adhatunk támogatást, de ehhez be is kell kérni dokumentációkat. Októberben tudnánk újra foglalkozni az üggyel – ismertette Mirkóczki Ádám. 

A képviselők abban maradtak, hogy támogatják a klubot és megtalálják a módját, hogy szabályosan mihamarabb segíthessék a kért összeggel. 

18:52

Szintén Orosz Ibolya előterjesztése, az Országgyűlés által is elfogadott békepárti nyilatkozat.

Dr. Pápai Ákos elmondta, sok igazság van az eredeti határozatban és az előterjesztésben, de szeretné, ha módosítanának az előterjesztésen, hogy a teljes egyetértésről szóló rész kikerüljön belőle.

– Ez a háború egy játék, hosszú ideje a radikális és a konzervatív szabadkőművesség harcol egymással. Ez a háború jól jön, mert lehet rendeletekkel kormányozni. Én ezt a korlátozó javaslatot senkinek nem javaslom elfogadásra – mondta dr. Pócs Alfréd. Hozzátette, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, Oroszország elnöke is a szabadkőművesekhez tartozik.

Orosz Ibolya előterjesztését megszavazták.

A Kemping lakópark közvilágítása következett. Keresztes Zoltán ismertette, a lakók egy ideje maguknak fizetik a számlát, de szeretné, ha télen ezt átvállalná az önkormányzat.

Mirkóczki Ádám azt mondta, az ottani közvilágítási rendszert nem veheti át az önkormányzat, ugyanis műszaki akadály van, ezt jelezte az MVM. Az önkormányzat pedig nem fizethet ki magánterületen lévő szolgáltatásért, jogi akadálya van. 

Farkas Attila javasolta, hogy szólítsák fel a vállalkozó, hogy végezze el a hálózat felújítását úgy, hogy az MVM és az önkormányzat át tudja venni.

A képviselők a módosítót megszavazták, amely Keresztes Zoltán eredeti javaslata helyébe lépett. 

17.59

Támogatták az Egri Fertálymesteri Testület szobor tervét, melyet a Tinódi Sebestyén utcába terveznek és Szent István királynak állít emléket. Az okoszebra és a menetrend módosítás tervét is támogatták. Az óvodai úszásoktatás támogatásával kapcsolatban Bódi Zsolt elmondta, összesen végül 330 gyermek tanul majd úszni, a képviselők megszavazták az előterjesztést.

Megszavaztak 1 millió forint támogatást is Szeles Bálintnak, aki a Budapesten rendezett Atlétikai VB 110 m-es gátfutás számban 35. helyezést ért el, így kijutott a jövő évben Párizsban megrendezésre kerülő Olimpiára is. Orosz Ibolya ez előterjesztésben meg is indokolta a támogatást:

„Bálint itt él közöttünk. Bár Andornaktályán lakik, ezer szállal kötődik Egerhez. Az Egri Városi Sportiskolában edzősködik, sportrendezvények szervezésében vesz részt. Testvére Szeles Viktória a budapesti Madách Színház  táncművésze. Mindketten kiváló fiatalok, öregbítik Eger jó hírnevét. Sajnos egy váratlan tragédia óriási törést okozott a fiatalok életben, hisz mindkét szülőjüket néhány hónap különbséggel elveszítették. Önkormányzatunk eddig is sokat tett azokért a fiatalokért, akik kimagasló teljesítményt nyújtottak akár a sport, akár más tudományok területén.” 

16:45

Megszavaztak 500 ezer forint támogatást Szűcs Attila sakkozó részére, aki a 2023-as Sakk Paralimpián részt vett, és készül a jövő évi Paralimpiára. Egyszer év elején már megszavazták, de mivel magánszemély nem támogatható, ezért most belekerült a sportegyesülete a döntésbe.

Az intézményi költségvetési előirányzatokkal kapcsolatban Mirkóczki Zita elmondta, mód nyílt rá, hogy 23 millió forintot a saját költségvetéséből átcsoportosítással az évad folytatására használjon a Gárdonyi Géza Színház, így működése jelenleg biztosított.

A polgármester elmondta, hogy szeretnék az Ifi Pontot és a garzonházat is felújítani. Ez szóbeli kiegészítésként érkezett a reggeli bizottsági ülésen. A felújításokkal kapcsolatban vita bontakozott ki, Orosz Ibolya és Bódi Zsolt ugyanis azt kérte, hogy kérjenek több árajánlatot a munkára. Mirkóczki Ádám szerint viszont az EKVI fogja úgyis a legalacsonyabb áron elvégezni a munkát, hiszen az önkormányzati cég nem számol munkadíjat. Mirkóczki Zita a garzonház 4 lakásának felújításával kapcsolatban nem érti, hogy miért nem az Evat végzi. A polgármester erre azt mondta, hogy nincs szakemberük rá. Orosz Ibolya szerint viszont ez nem igaz, számolnak munkadíjat és külsős vállalkozókat is be szoktak vonni, mert nincs elég embere az EKVI-nek sem. Lakásonként 5,7 millió forintos áron újítana fel az EKVI.

Mirkóczki Zita és Bódi Zsolt azt kifogásolta, hogy nem szeretnék úgy megszavazni az előterjesztést, hogy nincs másik ajánlat, nem volt elég idő megnézni az ajánlatot. Nem szeretnék viszont azt, hogy ha nem szavazzák meg, akkor úgy tüntetnék fel őket, mint akik az óvónőknek szánt szolgálati lakások felújítását akadályozzák.

Fölvári Győző ismertette, hogy a lakásokat a téli, kevésbé terhelt időszakban újítaná fel az EKVI.  

Keresztes Zoltán (Momentum) elmondta, hogy az ő 60 négyzetméteres lakásának a teljeskörű felújítása nem érte el a négymillió forintot, a fele akkora garzonokat pedig jóval többért felújítani számára hihetetlen.

A képviselők szavaztak a garzonokról, de félreértették azt, hogy miről voksolnak.

– Ez már a szerződés megkötése volt – mondta a polgármester.

– Félre lettünk vezetve. Kérdeztem, hogy miről szavazunk. Minden áron valamiért az EKVI-vel akarod felújíttatni ezt a lakást. Keresztes Zoltán elmondta, hogy a fele annyiért újították fel a lakását – mondta Orosz Ibolya. Bánhidy Péter jegyző elmondta, volt már példa az újraszavazásra, de ebben az esetben nem releváns.

– Én nagyon sajnálom, hogy rosszul szavaztatok. Majd kértek törvényességi felhívást a kormányhivataltól. Itt már lefőtt a kávé – mondta Mirkóczki Ádám, majd felolvasta, hogy mit szavaztak meg.

– Felesleges ragaszkodni a módosítóról szóló szavazáshoz, hiszen még a teljes előterjesztésről nem szavaztunk. Arról volt szó, hogy szavazunk arról is, hogy kérünk az Evattól kontroll árajánlatot is – magyarázta Csetneki.

– Persze és az Evat csinál ma este egy árajánlatot, ami kijön 3 forintra négyzetméterenként – reagált a polgármester. Majd hozzátette, hogy újra megszavaztatja inkább a felújítást.

– De aztán ne az legyen ebből, hogy mi gátoljuk az óvónők lakhatását. Olyanok vannak az árajánlatban, hogy 300 ezer forintot költünk függönyre. Nem tudom.. Ez reális? Lehet, ha az érseki palota egyik szárnyába akarjuk beköltöztetni az óvónőket – mondta Kovács Cs. Tamás és kérte, hogy szavazzanak újra. 

A képviselők másodjára nem szavazták meg az Ekvi-féle felújítást, az árajánlatot viszont bekérték az Evattól. 

16:03

Az üzlethelyiségek eladásával kapcsolatban Csetneki Attila azt mondja, nem lenne szerencsés eladni őket, hiszen mindig van bérlőjük.

– A Szenátor ház esete rémlik fel ilyenkor. Majd, ha a vállalkozó azt mondja, saját tulajdonú üzletet szeretne, akkor egyre rosszabb állapotúak lesznek, kevésbé veszik ki.  Nekem a bérleti díjnál kicsit fontosabb, hogy mennyi adót fizetnek ezek a vállalkozók – felelt a polgármester.

Oroján Sándor szerint az ingatlanokat el lehet adni, de mindenképp jó áron ajánlatos. Ez hozzájárulhat az ingatlanok minőségének javulásához, hiszen gyakori, hogy z önkormányzat nem tudja felújítani azokat.

Pócs Alfréd elmondta, hogy szerinte meg kell védeni az egri vagyont, de hazánkat is a globális nagyhatalmaktól.

– Észre kell venni, hogy létezik egy világkormány, amely minden mögött áll. Nem szabad nekik kiszolgáltatni Magyarországot. A WHO akar irányítani mindent az egészségügyben. A vírus egy halott dolog, felesleges a maszk – utalt vissza Pápai Ákos napirend előtti felszólalására. Szerinte Horthy Miklóst kell például venni a vezetőknek, akinek nem volt több vagyona a kormányzás végén mit előtte. Az üzlethelyiségek eladását nem szavazták meg.

 

15:10

Császár Zoltán tanácsnok kérte, hogy egy perces némasággal tisztelegjenek az elhunyt Gálfi Antal előtt.

A Kertész úti parkolóház megbízási szerződésének meghosszabbításáról is szavaztak. Csetneki Attila kérte, hogy kapjanak tájékoztatást arról, hogy milyen hibákat sikerült kijavítani az épületben, mely köztudottan beázik. Arról is érdeklődött, hogy lehetséges-e napelemeket telepíteni az épület tetejére. Arról is beszélt, hogy az Evat szerint az egy éves hosszabbítás nem célszerű, 5 évre kellene megkötni a szerződést.

Mirkóczki Ádám elmondta, hogy szakértői vizsgálat készült, ezt megkapták a képviselők, a kivitelező pedig nem hajlandó javítani a hibákat, így valószínűleg bírósági ügy lesz a parkolóházból.

– Nincs akadály az 5 éves szerződés megkötésének, eredetileg éppen a problémás helyzet miatt kötöttünk csak egy évre szerződést – válaszolt a polgármester. A javaslatokat megszavazták. 

A telekeladásról szóló előterjesztést vita nélkül megszavazták. 

14:47

Kovács Cs. Tamás kifejtette, hogy a csatornahálózat felújítása is sürgető lenne, ahogy az Andornaktályáról érkező termálvíz-vezeték felújítása is.

Oroján Sándor független képviselő szomorúnak tartja, hogy a gázfüggőség kiváltására irányuló és bérlakás létesítésére vonatkozó projektek nincsenek már benne a tervben.

– Nem látok koncepciót, ami megoldást jelentene a XXI. század kihívásaira. Fél év van még a választásokig, addig nagyjából egyszer látjuk még ezt a projekt-csomagot, utána majd a választók döntenek a munkánkról. Ezt az anyagot is támogathatónak tartom, mert nem hiszem, hogy botot kellene dugni a küllők közé, folytatódjon az egyeztetés. A munkacsoport létrehozását is támogatom – mondta.

– Számon lehet kérni a koncepciót, de szerintem nincs olyan projekt ebben a csomagban, ami nem fontos – mondta.

– Az elképzelések hiányára utaltam, hogy nem tudjuk mi az, ami a legfontosabb a városnak – magyarázta Oroján Sándor. Hozzátette, hogy ő úgy látja, a Szépasszony-völgy teljesen kimaradt a fejlesztések közül. 

A tervezetet megszavazták a képviselők. 

14:20

A több mint 8 milliárd forintos TOP Plusz keretösszeg felhasználási tervének negyedik verziója is a közgyűlés elé került. A TOP Plusz Városfejlesztési Programterv harmadik verzióját a közgyűlés tavaly augusztus 25-én fogadta el. Ez a változat került a Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósághoz. A harmadik verziót írásban észrevételezte és módosítási igényeket fogalmazott meg. Továbbá az Európai Bizottság tavaly december 22-én fogadta el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszt (TOP Plusz) programot és ennek következtében további kötelező módosítások váltak szükségessé a harmadik verzióhoz képest.  

Az előterjesztés szerint a projektek még az előkészítési folyamat elején tartanak, a felhívások pontos tartalma sem ismert. Ezért a követő fázisban lesz lehetőség a pontos műszaki tartalmak kialakítására, a pénzügyi-műszaki tervi előkészítésre és a monitoring mutatókat is megalapozó projekt outputok és eredmények, illetve indikátor célértékek pontos meghatározására.

Az előterjesztés szerint az időközben megjelent TOP Plusz Fenntartható humán infrastruktúra című felhívás szerint lakáscélú ingatlanok, helyiségek kialakítására, fejlesztésére nem kapható támogatás még szociális cél esetében sem. Ennek megfelelően nem volt támogatható mezőgazdasági szakkollégiumban szociális célú új lakások létesítése és parkosítás című projekt. Az erre rendelkezésre álló 400 millió forint összeget a Szociális idősellátás keretében a Berva-völgyi Otthon,  valamint óvoda fejlesztésekre osztották ketté. Mivel a védőnői szolgáltatás már nem önkormányzati feladat, e projekt fejlesztési összegét is átcsoportosították bölcsődefejlesztésre szánják a 30 millió forintot.

Mirkóczki Zita ugyanakkor azt mondta, hogy az ő értelmezése szerint a szociális és egészségügyi területen dolgozók részére lehetséges szociális bérlakások kialakítására fordítani az összegből egy pályázaton keresztül, amely szerdán nyílt meg, így erre javasol 150 millió forintot átcsoportosítani.

– Nincs ember most, aki meg tudja mondani, hogy az Európai Unió mikor biztosítja a forrást. Semmivel nem vagyunk elkésve, és évente kétszer át lehet alakítani az összegeket a prioritásokon belül. Minden projekt fontos, de például úgy gondolom, hogy a templom galéria kialakítására nem, hogy nem elég a tervezett 450 millió forint, de szerintem a felállványozása kerül ennyibe a bazilika költségeire tekintve – vélelmezte Mirkóczki Ádám. Mirkóczki Zita kifejtette, egyetért mivel az infláció olyan mértékű, hogy vélhetően újra kell majd gondolni a projekteket.

– Ugyanakkor előre kell gondolkodni, mert mint említettem az Élhető vármegye prioritás egyik pályázatában lehetséges szociális bérlakásokra pályázni november végéig, s ha már lenne kész pályázati anyag a tervezethez, akkor be tudnánk nyújtani. Próbáljunk előre dolgozni, hogy legyen mit elővenni a fiókból ha jön a lehetőség és a pénz – javasolta. Hozzátette, hogy egy SZMSZ módosítással hivatali munkacsoportot lehetne létrehozni a pályázatok előkészítésére a polgármesteri hivatalon belül, ha már a városfejlesztési cég nem tudja ellátni ezt a feladatot.

– Szerintem továbbra sem nyílt még meg olyan lehetőség, amellyel Eger is élhet. A megyei jogú városokat másképp kell kezelni, de utána fogunk nézni, hogy tegnap óta változott-e valami – válaszolta Mirkóczki Ádám. 

12:40

Orosz Ibolya előterjesztése egy új városi díj alapítását célozza:

„Az „Eger Reménysége” Díj azon egri, Egerből indult, 25-40 év közötti fiataloknak szólna, akik valamilyen formában kötődnek városunkhoz: itt születtek, vagy itt jártak iskolába, és szakmájukban ismertek, elismertek. Egernek véleményem szerint ezeket a fiatalokat is el kell ismerni, hisz sokat tehetnek városunk értékeinek megőrzéséért, eredményeinek, lakóinak elismertetéséért. A kitüntetettek akár Eger formális „nagykövetei” is lehetnének az országban és a nagyvilágban.”  

A képviselők javasolták, hogy 30 és 45 év között legyen inkább a korhatár. Megszavazták a díjalapításról szóló javaslatot. 

 

12:10 

A Bartakovics utcai ezüsthárs helyi védelem alá helyezése következett.  Orosz Ibolya elmondta, hogy döntés született arról, hogy a hársfát meg kell szabadítani a körülötte lévő betonozásról, ezt pedig az egyik ott lakó 82 éves bácsinak kellene elvégezni.

– A bácsi hozzá is fogott egy csákánnyal, de képzelhetjük mire haladt. Írt egy kérvényt, remélem pozitívan áll hozzá az önkormányzat és nem neki kell elvégezni – jelezte.

Kovács Cs. Tamás kérte, hogy az elmúlt 1,5 évben elültetett fákat vizsgálják felül. Sokszor ugyanis a csemeték nem maradnak életben, vagy a locsolás hiánya miatt, vagy mert rongálja őket valaki. A hársfa védelmét megszavazták.  

11:30

A következő napirendi pont a szociális- és gyermekjóléti ellátás és annak térítési díjainak módosítása. Farkas Attila elmondta a tavalyi módosítással, vagyis az előrefizetéssel az önkormányzat felé fennálló tartozás csökkent, de még mindig 5 millió forint kinnlévősége van az EKVI-nek.

– A probléma az, hogy a szolgáltatást nem ugyan az fizeti, aki igénybe veszi. Azaz a szülő fizeti, és a gyermek veszi igénybe. Nem büntethetjük a gyereket a szülők tetteiért. A gyerektől nem vonhatjuk meg az étkezést, ez vegyük ki a rendeletből – kérte dr. Csetneki Attila.

– A tartozást általában nem a rászorulók halmozzák föl, de többnyire ugyan azok a személyek. A rászorulóknak általában nem kell fizetni a rendszerben – mondta a polgármester.

Dr. Pápai Ákos elmondta, a valóság azért sokszor felülírja a szabályokat.

– Sokszor van puffer az adagokban, azért szerintem ezt inkább oda kell adni a gyerekeknek, és nem kidobni. Az is gyakori, hogy a gyerek inkább máshol, például gyorsétteremben eszik, és nem azt, amit a szülő befizetett. Aztán persze a szülő nem akarja fizetni, azt hiszem így kezdődött a nem fizetés – mutatott rá.

– Nehéz kérdés, nem szankcionálhatjuk a gyerekeket, de megoldást kell találni a tartozásokra – reflektált a polgármester.

Földvári Győző intézményekért felelős tanácsnok közölte, hogy sokszor egyeztettek a témában. Szomorú, hogy van olyan oktatási intézmény vezető, aki azt mondta, hogy őt ez nem érdekli.

Farkas Attila ismertette, hogy a nem fizetők 2/3-a nem egri. A jelzőrendszeren keresztül jeleztek ezeknek a településeknek, de úgy látja ezt nem veszik komolyan, pedig jogszabályi kötelességük ilyen esetben felvenni a kapcsolatot a családdal a szociális ellátórendszer keretében.

Dr. Csetneki Attila szerint, ahol indokolatlan nem fizetés van, ott el kellene indítani valamiféle behajtást.

– Nem jó ha 3 hónapot várunk a jelzés előtt. Persze sokszor nincs baj, csak a szülő nemtörődömsége áll az elmaradás mögött, de sajnos vannak borzalmas esetek hazánkban még mindig. Emlékezhetünk például, hogy Gyöngyösön volt olyan család, aki a fényevésben hitt, ezért nem kapott enni a gyermek. Én úgy gondolom, hogy 3 hónapot nem kellene várni a jelzéssel – mondta a képviselő.

Császár Zoltán képviselő hangsúlyozta, a gyermekek mellett az idősek ellátása is nagyon fontos. A Csiky Sándor utcából kereste meg egy idős hölgy segítségért, aki 47 ezer forintból él havonta, már nem biztosítják neki az étkezést emiatt.  

– Nem csak a gyerekekről van itt szó. Az idősek gondozását is felügyeltetni és ellenőriztetni kell. Én senkit nem szeretnék megbántani, de sok panaszt hallottam, remélem egyik sem igaz. A jövőben azt is nézzük át, hogy kik foglalkoznak idősekkel – hangsúlyozta.

Farkas Attila a rendeletmódosítás előterjesztője elmondta, befogadja a javaslatot arról, hogy az azonnali szankció ne lépjen életbe, legyen 3 napos türelmi idő és Pápai Ákos javaslatával is egyet ért, aki szeretné, hogy 3 hónap helyett a türelmi idő letelte után a jelzőrendszer kezdjék el felvenni a kapcsolatot a jelzőrendszerrel, hogy kiderüljön, mi az oka a tartozásnak.

Dr. Pócs Alfréd kifejtette, az egész szociális ellátórendszerrel probléma van, hiszen rengeteg ember van az utcán. Újra kellene gondolni az egészet.  

A rendelettervezetet megszavazták. 

 

10:40

A vagyonrendelet módosításával kapcsolatban Farkas Attila javasolta, hogy úgy módosítsák a rendeletet, hogy a jövőben ne az Evat Zrt., hanem az önkormányzat pályáztathasson. Ezt azzal indokolta, hogy a városgondozás élére korábban többször sem sikerült szabályos pályázatot kiírni.

– Javaslom továbbá, hogy több cég jelenlegi vezetőségét gondoljuk újra, ugyanis szerintem nem megfelelően zajlott a pályáztatás. Ezek például a Városgondzás Eger Kft., az Eger Termál Kft. És az Evat Zrt. Javaslom, hogy novemberben tárgyalja ezt a közgyűlés és írjon ki új pályázatot, melynek bírálóbizottságába Orosz Ibolyát, Minczér Gábort és Komlósi Csaba képviselőt ajánlom – mondta.

Dr. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP) képviselő elmondta, szerinte az önkormányzat vezetése hadjáratot folytat az Evat ellen, mert nem tetszik a vezetők személye.

–  Jogellenes házkutatások és belső ellenőrzések zajlottak. Akadályoztatták a munkát. Azt gondolom, hogy a pályáztatás akkor sem hozott volna más eredményt, ha az önkormányzat bonyolítja – válaszolta.

Farkas Attila hangsúlyozta, ő csak azt szeretné ezzel a módosítással, hogy a képviselők döntsenek a vezetők személyéről.  

– Eddig is mi döntöttünk – válaszolta Bódi Zsolt.

– Én azt nem értem, hogy a több tucat városgondozás vezetésére jelentkező közül végül miért csak néhány pályázat került a közgyűlés elé úgy, hogy végül sarokba voltunk szorítva. – kérdezte Császár Zoltán.

Orosz Ibolya 10 perc szünetet kért, hogy átnézhessék a módosító javaslatot. 

10:25

Az első napirendi pont a helyi építési szabályzat és a településterv módosítási terve volt, mely a Füzesabony – Eger – Felnémet vasúti vonalszakasz fejlesztésével kapcsolatban készítettek. A képviselők kérdés és észrevétel nélkül elfogadták a vasútvonal fejlesztési terveihez kapcsolódó terveket. 

A lejárt határidejű közgyűlési határozatokhoz kapcsolódóan Orosz Ibolya módosító javaslatokat nyújtott be, melyek egyrészt arra a korábbi döntésre vonatkoznak, hogy az Egri Városfejlesztési Kft. olvadjon be az Egri TISZK Nonprofit Kft.-be. Orosz Ibolya javasolja, hogy Takács Zoltán a cég ügyvezetője vezesse az egyesülés megvalósulásáig a városfejlesztési céget. A képviselők támogathatónak ítélték a javaslatot, de többen jelezték, hogy vélhetően plusz forrást kell majd biztosítani a cégeknek, mivel felélték tartalékaikat. 

10:10

Dr. Pócs Alfréd (Egri Városvédők Egyesülete) napirend előtt beszélt a magyar Szent Korona-tan újjáélesztéséről, azaz a középkori független magyar államiság eszméjéről beszélt, mellyel szerinte most is napok alatt vissza lehetne állítani az ország függetlenségét, megszüntetni a függést már országoktól, globális nagyhatalmakról.  

– Mindezt azért mondtam el, mert pályázatot szeretnék kiírni iskolásoknak országosan a Szent Koronával kapcsolatban, s ehhez támogatást kérnék – közölte.

Orosz Ibolya a Gondosóra programról beszélt, s kérte, hogy az idős egriek és hozzátartozóik éljenek a lehetőséggel, hiszen akár életet is menthet.

Dr. Pápai Ákos, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője a WHO pandémia szerződésterveziről beszélt, melyről múlt héten sajtótájékoztatót is tartott.

– Egy olyan ember vezeti a WHO-t akinek még csak orvosi végzettsége sincs. Mindenkitől azt kérem, hogy fontolja meg ezt a helyzetet. Ha nem szeretnék, hogy egy orvosi végzettség nélküli ember döntsön az életünkről, hogy elhagyhatjuk-e a lakásunkat, be kell-e oltatnunk magunkat, akkor ne támogassák, hogy a kormány aláírjon jövő tavasszal egy ilyen szerződést – mondta.  

– Ez élet-halál kérdése – reagált Pócs Alfréd. – Dönthetnek arról, hogy mennyi pénzt kell fizetnie az országnak hozzájárulásként egy járvány esetén, illetve dönthetnek róla, hogy milyen gyógyszereket kell szednie a betegeknek – hangsúlyozta.

Bódi Zsolt felszólalásában azt kérte, hogy Mirkóczki Ádám polgármester vegyen részt a jövőben a bizottsági üléseken.  

– Például a Katona-téri parkolóház ügyében vizsgálódó bizottságon sem Minczér Gábor alpolgármester, sem Spisák György aljegyző nem tudott választ adni a feltett kérdéseinkre, és azt mondták nem is kompetensek a témában – mondta.

– Nem vagyok benne biztos, hogy a jelenlétem segítené a szakmai munkát. Ha konstruktív, szakmai, és higgadt párbeszéd zajlana akkor nagyon szívesen rész vennék ezeken. Örülök, hogy most higgadtan tudunk megbeszélni nehéz témákat is, remélem, hogy így marad ez a következő pár hónapban – válaszolta a polgármester. 

 

9:48

Orosz Ibolya a jövő évi képviselői keretből finanszírozna egy traffiboxot a Csokonai utcába. Az ötletet a Vécsey-völgybe kihelyezett traffipaxos doboz adta neki, ugyanis azt tapasztalja, hogy azóta ott lassabban közlekednek az autósok.

Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) Felnémet képviselője a városrész közbiztonságáról, illetve a droghelyzetről beszélt. Portálunknak éppen a minap részletezte, hogy úgy látja, azért történnek lopások, autófeltörések, mert drogokra kell a pénz az elkövetőknek. Portálunkkal azt is megosztotta a közgyűlés előtt, hogy egy elkövetőt tetten értek a helyiek. Ugyanakkor kéri, hogy minden esetben bízzák a rendőrségre az elfogásukat, hiszen szerek hatása alatt állhatnak, veszélyesek lehetnek ezek az emberek. Kérte a rendőrséget, hogy gyakrabban járőrözzenek a helyszínen.

Kovács-Csatlós Tamás (Fidesz-KDNP) a Csákó Harangláb részéről beszélt. Elmondta, gyakran tanyáznak ott hajléktalanok, szeretne nagyobb látószögű kamerát. A Gólya utcában pedig a gyakran szökőkútban fürdenek.  

Kovács József ezredes, egri rendőrkapitány válaszolt a képviselőknek. Elmondta: napi szoros kapcsolatban vannak a közterület felügyelettel, így ellenőrzik a belvárost.

– A jelenlétük nem mindig eredményez olyan cselekményt, hogy rendőr intézkedhessen. Természetesen, amikor csak tehetjük intézkedünk, de én nem tudom megígérni azt, hogy ezeket az embereket „eltüntetjük” a Dobó térről – mondta.

A traffibox-kérdésre válaszul elmondta, pozitívak a tapasztalatok, támogatja az elképzelést és igyekszik segíteni benne.

Bódi Zsoltnak azt mondta, év eleje óta csökkent a városrészben az esetek száma, ebben nagyon sok munkája van a rendőrségnek, s ezt a munkát folytatják.

– Nagy körültekintést kérek, és azt, hogy a helyiek ne vegyék saját kezükbe az igazságszolgáltatást. Az ügyészség partner az ügyben, így az intézkedések viszonylag gyors eredménnyel is kecsegtetnek – közölte.  

Kovács Cs. Tamás kérdésével kapcsolatban azt mondta, javasolja ő is a térfigyelő-hálózat bővítését, hiszen ez nagyon sokat segít az esetek felderítésében és megszüntetésében.

A belvárosi rendőrőrs ötletére elmondta, hogy külön irodát létrehozni nem indokolt és nem ésszerű, ettől függetlenül a jelenlét növelésének kérését érti, de nem messze van a rendőrkapitányság. 

9:35

A szeptemberi közgyűlésen napirend megszavazása előtt Farkas Attila alpolgármester javasolta, hogy Orosz Ibolya Fidesz-KDNP frakcióvezető békepárti előterjesztésének levételét javasolta a napirendről, szerinte ugyanis a téma nem a közgyűlésbe való.

– Joga van nem szavazni, gondolom az MSZP a háborút támogatja. De a képviselőknek joga van szavazni – mondta Orosz Lászlóné. A képviselők nem szavazták meg a levételt. Az előterjesztés az országgyűlés által is elfogadott, háború ellenes és béke párti pontokat tartalmazza.

Dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) napirend előtt a rendőrséghez szólt a belvárosi közbiztonsági helyzetről. Arról érdeklődött, hogy a tavaly a Dobó térre tervezett, majd végül nem megvalósult rendőrőrs ötlete megvalósítható-e mégiscsak. Szerinte ugyanis állandó rendőri jelenlét lenne szükséges az egri belvárosba az illuminált, kolduló és embereket zaklató személyek miatt.

Korábban írtuk:

Csütörtökön ülésezik az egri közgyűlés: lakások eladása, okoszebra telepítése, buszmenetrend-változás, illetve az orosz-ukrán háború is a grémium elé kerül. A Joó János utcában összesen nagyjából 1700 négyzetméternyi telket adna el az önkormányzat több mint 50 millió forintért, illetve 4 üzlethelyiséget is eladnának a Kossuth és a Dobó utcákban, melyektől legalább 180 millió forint bevételt várnak.

Minczér Gábor alpolgármester előterjesztése szerint az önkormányzat állná, hogy az egri óvodás gyerekek eljussanak az úszásoktatásokra. Az óvodavezetőkkel egyeztetett előzetes igényfelmérés szerint közel 220 gyermek heti egy alkalommal venne részt az úszásoktatáson. A külön buszjáratot pedig az önkormányzat fizetné.

A város új okoszebrájának kivitelezése, és a helyi buszmenetrend is szóba kerül. A Volánbusz felmérése alapján például javasolja tanítási napokon a fő utasforgalmi tengelyen közlekedő járatok csúcsidei menetidő-növelését. A módosítás során az 5, 5A, 6, 11, 12, 112, 14, 14E járatok reggeli, illetve délutáni csúcsidőszakban közlekedő járatai esetében a menetidő jellemzően 3 – 5 perccel növekedne, így a menetrend kiszámíthatóbbá válik.

Előterjesztést nyújtott be Keresztes Zoltán a felsővárosi Kemping lakópark közvilágítási helyzet megoldására. Az építtető-tulajdonos, a lakók és az önkormányzat között hónapok óta vita van, ugyanis tavaly télen a megemelkedett energiaárak miatt a terület tulajdonosa több alkalommal lekapcsolta a közvilágítást. Márciusban Minczér Gábor alpolgármester azt mondta, a közvilágítás lekapcsolása egyértelműen nyomásgyakorlás, hogy az önkormányzat vegye át a szolgáltatást. 

Az építtető és tulajdonos Harmati László akkor azt nyilatkozta, a lakókkal ő próbált egyezkedni és megoldást találni, s az ott élők korábbi döntése nyomán alakult ki a helyzet. Az átadási folyamat úgy tűnik még mindig nem valósult meg, hiszen Keresztes Zoltán most azt javasolja, fizessék télen a tulajdonos helyett a közvilágítási számlát. Azt szeretné, hogy idén október 10. és 2024. április 10. között átlag havi 100 ezer forintban határozzák meg a költségkeretet, tehát összesen 600 ezer forint forrást biztosítsanak a Kemping lakópark közvilágítására a város közvilágításra elkülönített keretéből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában