Kemping lakópark

2023.09.26. 17:25

Újra sötét lehet az egri lakótelepen éjszakánként, ettől tart a képviselő

Előterjesztést nyújtott be Keresztes Zoltán a felsővárosi közvilágítási helyzet megoldására. Az építtető-tulajdonos, a lakók és az önkormányzat között hónapok óta vita van.

Szabadi Martina Laura

A téli időszakban kérdéses, hogy lesz-e közvilágítás

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Eger közgyűlése 2015-ben módosította a Rác hóstya volt kemping területének szabályozási tervét és megkezdődött a területek eladása és beépítése. Az terület tulajdonosa megépítette a szükséges infrastruktúrát közút, közvilágítás. A területen jelenleg 3-400 egri ember él, de a terület teljes beépülése után ez 5-600-ra bővül. Sajnos tavaly télen a megemelkedett energiaárak miatt a terület tulajdonosa több alkalommal lekapcsolta a közvilágítást, természetesen ebből számos hír, cikk lett és a probléma azóta sem oldódott meg – írja előterjesztésében Keresztes Zoltán (Momentum) képviselő. 

Mint ahogy arról már mi is beszámoltunk idén tavasszal, az önkormányzat szerint a tulajdonos nyomást akart rájuk gyakorolni a fények éjfél utáni lekapcsolásával. Márciusban Minczér Gábor alpolgármester azt mondta, a tulajdonos vállalta, hogy kiépíti a közműveket és például üzemelteti a közvilágítást, azonban mivel drasztikusan emelkedtek az energiaárak, lekapcsolta az esti világítást. 

– Múlt ősz végén jelezte, hogy át szeretné adni az önkormányzatnak a lakópark közterület jellegű részeit, köztük a közvilágítást. Ezzel semmi probléma, az építés idején tartalmazta az önkormányzattal kötött megállapodás, hogy élhet ilyen kéréssel. Azonban ennek van egy menete. A tulajdonosnak hivatalos kérvényt kell írnia, s meg kell küldenie minden vonatkozó műszaki dokumentációt az önkormányzat részére, mi pedig az MVM-nek továbbítjuk azt. A szolgáltató ellenőrzi a hálózat műszaki állapotát, megállapítja, hogy üzemeltethető-e. Máig csupán 15 világítótest dokumentációja érkezett meg, miközben tudomásunk szerint 58 lámpa van a területen. Mi egyébként amit kaptunk, azt továbbítottuk az MVM-nek, de sürgetni a folyamatot nem tudjuk. A közvilágítás lekapcsolása egyértelműen nyomásgyakorlás – írta akkor az alpolgármester.

Az építtető és tulajdonos Harmati László akkor azt nyilatkozta, a lakókkal ő próbált egyezkedni.

– Kezdettől fogva cégünk fizeti a közvilágítás költségeit. A közművek kivitelezésénél szem előtt tartottuk, hogy korszerű módon épüljön ki, így készült a térvilágítás is a területen. Az eredeti tervek szerint, ha minden telek elkel, a lakók dönthettek volna arról, hogy zárt lakóparkot létesítsünk, s közösen fizessék a közvilágítást. Sajnos nem így döntöttek. Mivel az adókat a városnak fizetik, így kezdeményeztük az átadást. Az önkormányzat 2 hónapja kérte tőlünk a dokumentumokat, amit kértek, mi megküldtük. Ha hiányos volt, akkor miért nem jelezték? – vetette fel Harmati László, a terület tulajdonosa.

Az átadási folyamat úgy tűnik még mindig nem valósult meg, hiszen Keresztes Zoltán most azt javasolja, fizessék télen a tulajdonos helyett a közvilágítási számlát.

– Az idén nyáron a lakók összedobták a pénzt a közvilágítás üzemeltetésére, azaz saját maguknak finanszírozták. A tél közeledtével és ezzel párhuzamosan a hosszabb éjszakákkal a tavalyi probléma újra elő fog kerülni. Fontos elmondani, hogy tárgyalások kezdődtek a közvilágítás üzemeltetésének átvételéről, de a folyamat lassan halad, illetve akadozik. A volt kemping területén kialakuló lakóparkba számos család költözött be kisgyermekkel, mely kiváltképpen indokolja, hogy a téli időszakban is működjön a világítás. Az a javaslatom, hogy az önkormányzat vállalja át a téli időszak villamosenergia költségét a tulajdonostól és támogassa ezzel az ott élő embereket. A tulajdonosnak továbbra is kötelessége marad az egyéb feladatok ellátása például hóeltakarítás, síkosságmentesítés, karbantartás – részletezte. 

Keresztes Zoltán tehát azt szeretné, hogy idén október 10. és 2024. április 10. között átlag havi 100 ezer forintban határozzák meg a költségkeretet, tehát összesen 600 ezer forint forrást biztosítsanak a Kemping lakópark közvilágítására a város közvilágításra elkülönített keretéből. A javaslatról csütörtökön szavaznak a képviselők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában