Változások

2023.09.26. 07:30

Változik a buszmenetrend és okoszebra épül Egerben, de a háború is szóba kerül a közgyűlésen

Csütörtökön ülésezik a közgyűlés. Lakások eladása, okoszebra telepítése, buszmenetrend-változás, illetve az orosz-ukrán háború is a grémium elé kerül.

Szabadi Martina Laura

A szeptemberi egri közgyűlési ülésre újabb telekeladásokról is javaslat született, a Joó János utcában összesen nagyjából 1700 négyzetméternyi telket adna el az önkormányzat több mint 50 millió forintért, illetve 4 üzlethelyiséget is eladnának a Kossuth és a Dobó utcákban, melyektől legalább 180 millió forint bevételt várnak.

A város új okoszebrája is témája lesz az ülésnek, ugyanis a Generali a Biztonságért Alapítvány idén is megrendezte online közönségszavazáson alapuló nyereményjátékát, melynek tétje egy, már meglévő gyalogos átkelőhely felokosítása. A szavazáson ugyan Eger határidőig nem nyert, de a Cifrakapu úti átkelőhely a következő napokban átvette a vezetést, így az alapítvány végül úgy döntött, hogy a nyertes városon kívül Eger is kaphat okoszebrát, mintegy 4,1 millió forint értékben, erről kell szavaznia a közgyűlésnek.

A helyi közlekedés felülvizsgálata is a képviselők elé kerül. A Volánbusz felmérése alapján például javasolja tanítási napokon a fő utasforgalmi tengelyen közlekedő járatok csúcsidei menetidő-növelését. A módosítás során az 5, 5A, 6, 11, 12, 112, 14, 14E járatok reggeli, illetve délutáni csúcsidőszakban közlekedő járatai esetében a menetidő jellemzően 3 – 5 perccel növekszik. A módosítással a menetrend kiszámíthatóbbá válik a forgalmi okokból eredő esetleges késések menetrendbe beépítésével.

Utasforgalmi felmérések alapján tanítási napokon az utolsó, 18 óra után a Lajosvárosból Felnémetre és vissza közlekedő 11-es járatpáron elenyésző az utasforgalom. Ezt megszüntetik, ezzel párhuzamosan a 18 óra 11 perckor a Lajosvárosból a TESCO áruházhoz és visszairányban 19 órakor közlekedő 6-os járatpár Felnémetig megy.

A kora reggeli, 6 órás 3-as járat a továbbiakban 16-os viszonylaton, a Belvárost érintve közlekedik. A Tetemvár út környéke ugyanis felméréseink alapján ekkor még nem generál utasforgalmat, a módosítással a frekventáltabb városrészek érinthetők a jelölt járattal. A jelenleg tanítási napokon a Cifrakapu úton közlekedő 3A járatait mindkét irányban módosított útvonalon, a Hőközpont és a Malom út megállóhelyek érintésével (Olasz utca – Malomárok út – Malom út útvonalon) tervezik közlekedtetni, mellyel a döntően iskolásforgalom kiszolgálását végző vonal további területeket szolgálhat ki. Emellett a járatok mindkét irányban a Vécsey-völgy érintésével közlekednek, az itteni városrész iskolásai érdekében.

A jelenleg tanítási napokon a Lajosvárosból 8 óra 35 perckor a TESCO áruházhoz közlekedő 13-as járat megszűnne, mivel a elenyésző az utasforgalom. A 3407 Eger – Noszvaj – Szomolya/Bükkzsérc helyközi viszonylaton közlekedő autóbuszvonal bevonását tervezik a helyi közlekedésbe. A járatok Egeren belül az Autóbusz-állomás – Egészségház út/Szarvas tér – Gárdonyi Géza út – Vécseyvölgy út útvonalon közlekedve az Autóbusz-állomás és a Vécsey-völgy közötti összes helyi megállót kiszolgálva közlekedhetnek, ezzel a korábban több észrevételben is hiányolt Belváros – Vécsey-völgy közti helyi eljutás hiányosságait kezelik, a 7-7A-17 viszonylatok peremidőszakbeli üzemszünetében.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában