Biztonság

2023.08.11. 07:00

Eger sem marad okoszebra nélkül, bár Mohács nyert

Idén ismét a magyarokon múlt, melyik hazai város gazdagodjon ilyen korszerű zebrával: egy két hetes online szavazás során volt lehetősége a hazai lakosságnak megszavazni a helyszínt, melyet a Generali a Biztonságért Alapítvány ebben a formában támogat. Majdnem huszonötezer szavazatot kapott a győztes város, Mohács. Eger háromezerrel maradt le. A közeljövőben újabb magyar városokat tesz biztonságosabbá az alapítvány, közölte a szervezet.

A Cifrakapu úti zebra (Illusztráció)

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross okoszebra projekt célja az volt, hogy 2023-ban ismét egy olyan magyar várost támogassanak, ahol eddig még nem volt ilyen, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá. Ezért egy szavazás keretei között a Generali a Biztonságért Alapítvány arra kérte nyár közepén az embereket, hogy egy hetes listából szavazzák meg a szerintük legveszélyesebb gyalogátkelőt, melyek mindegyike olyan városban található, ahol eddig még nem létesítettek okoszebrát az alapítvány jóvoltából. A téma fontosságát az is mutatja, hogy a 7 város gyalogátkelőire közel 50 ezer szavazat érkezett mindössze 2 hét alatt.

A Generali idén tavasszal egy reprezentatív kutatásban kérdezte a 18-65 év közötti hazai lakosságot a gyalogátkelőhelyek használatát illetően. A megkérdezettek közel háromnegyede szerint az autósok általában megállnak a zebrák előtt, ám a válaszadók 13 százalékának vélhetően sok a rossz tapasztalata. Szerintük ugyanis nagyon ritkán állnak meg a sofőrök a gyalogátkelők közelében. Érdekesség, hogy a fiatalabb, 18-29 közöttiek látják úgy, hogy nem elég előzékenyek az autóvezetők: szerintük csak kétharmaduk tartja be e fontos szabályt.

A kutatás arra is kereste a választ, vajon mi a döntő tényező e kérdésben. Akik nem vezetnek, sokkal inkább gondolják, hogy azért nem engedik át a gyalogosokat a zebránál, mert nem érdeklik a gépkocsival közlekedőket a szabályok. Az autóvezetők viszont magasabb arányban érzik, hogy nehéz észrevenni a gyalogosokat. A megoldási javaslatok közül legnagyobb arányban (90 százalék) a zebrák láthatóvá tételét (például okoszebra) éreznék hasznosnak a megkérdezettek, de a szigorúbb szabályozás (82 százalék) és magasabb pénzbírság (79 százalék) is jó opció lehet a válaszadók szerint.

Az okoszebrákért folyó 2 hetes szavazáson a legtöbb voksot kapott helyszín Mohácson, a Kossuth Lajos utca 95-97-nél lévő gyalogátkelő lett 24702 vokssal. A versengés nagyobb részében Mohács fej-fej mellett haladt Eger városával, ahol a Cifrakapu utca 138 alatti zebra 21665 szavazatot kapott. A szoros eredményre való tekintettel a Generali a Biztonságért Alapítvány a szavazás lezártával úgy döntött, hogy idén a második legtöbb szavazatot kapott egri zebrát is okossá alakítja.

Utánuk jött, sok ezer szavazattal lemaradva Szolnok és Baja 1-1 gyalogátkelője. A számok jól mutatják, a biztonságos közlekedés kérdése bizony rengeteg embert érint: összesen 46943 szavazat érkezett a hét helyszínre.

Először 2021-ben hirdette meg a Generali a Biztonságért Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. ezt a fajta versenyt. A legtöbb voks akkor egy ózdi és egy váci helyszínre érkezett. A tavalyi szavazást Szentendre nyerte, idén nyártól kezdve utóbbi helyen már működik az okos átkelő is, segítve a sokkal biztonságosabb közlekedést. Így az országban immár közel 60 okoszebrát létesítettek az elmúlt években.

A SafeCross okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével az arra lépő járókelőre hívja fel a figyelmet. Célja, hogy az adott átkelőhelynél a járművezetők mindig észleljék a gyalogost. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás is, így a technika csak indokolt esetben lép működésbe. A Generali a Biztonságért Alapítvány szívügyének tekinti a biztonságosabb közlekedés elősegítését, írták, a programra elindítása óta több mint 100 millió forintot költöttek, írja a közlemény.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!