Segíthetnek?

2024.02.08. 20:51

Nem lehet csak úgy odaadni a Neumannak az egri munkásszállót az EVAT szerint

Az EVAT Zrt. közleményben reagált Mirkóczki Ádám polgármester bejelentésére, melyben azt közölte, a Neumann középiskola használhatná a Kistályai úton lévő munkásszállót. A cégcsoport szerint nem olyan egyszerű megoldani ezt: költséget is jelentene a városnak és egyes kötelezettségek miatt sem átruházható egykönnyen.

Heol.hu

EVAT Zrt. (Egri Vagyonkezelő és Távfűtő)

Forrás: Berán Dániel/ Heves Megyei Hírlap

– Ma délután Mirkóczki Ádám polgármester úr sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy szándékában áll megsegíteni a Neumann János középiskolát azzal, hogy az önkormányzat költségviselése mellett ingyenes használatba adja az iskola alapítványának a Kistályai úti munkásszálló épületét, emellett pedig annak rezsiköltségeit is magára vállalja – kezdte az EVAT Zrt. közleményét, melyben Mirkóczki Ádám csütörtöki sajtótájékoztatójára reagált.

– Polgármester úr a sajtótájékoztatón először nem közölte, hogy mely ingatlanról van szó, csak utóbb, kifejezett újságírói kérdésre mondta el, hogy nem is az önkormányzat, hanem az EVAT Zrt. tulajdonában lévő ingatlant, a Kistályai munkásszállót kívánja az iskola rendelkezésére bocsátani. Tervei szerint mindezt úgy, hogy tőkekivonással el kívánja venni cégünktől az épület tulajdonosi jogait, hogy aztán átadhassa az iskola alapítványának használatra. Teljes értetlenséggel állunk azelőtt, hogy az elmúlt hosszú hetek tárgyalásai során polgármester úr és a városvezetés egyetlen egyszer sem tájékoztatta cégünk vezetését vagy kérte ki szakapparátusunk véleményét ezen tervével kapcsolatban, ugyanis fontos kiemelni, ha ezt megtette volna, úgy a mai sajtótájékoztatón már tisztában lett volna a következő tényekkel, melyek alapvetően befolyásolják az ingatlan használatba adásának ügyét – fogalmazott az EVAT Zrt. pontokba szedve a szerintük akadályozó tényezőket.

Kiemelték, a munkásszálló épületének fenntartása nem költségek nélküli, csupán ezen költségeket az elmúlt években az EVAT Zrt. mint tulajdonos maga finanszírozta, így az önkormányzat számára ez nem jelentett plusz kiadást. A polgármester állításainak cáfolataként írták azt, hogy ha azonban az épület tulajdonjog szempontjából az önkormányzathoz kerül és kollégiumként funkcionálva annak rezsije az önkormányzatot terheli majd, az jelentős terhet képez majd a város költségvetésében. Az EVAT azt is hozzátette,hogy a 2024-es tervadatok szerint ez mintegy 80 millió forintos összköltséget jelent majd az önkormányzatnak, mely gazdaságilag vizsgálva igen jelentős tétel a polgármester által „kifeszítettnek” nevezett városi költségvetésben.

– Polgármester úr által elmondottakkal ellentétben a munkásszálló épülete jelenleg is használatban van, ugyanis jelenleg ukrán menekültek élnek benne, mely tényt a sajtótájékoztatón polgármester úr szintén csak kifejezett újságírói kérdésre árulta el. Szintén ellentétben a polgármester úr által elmondottakkal, az érintett ingatlanra vonatkozóan egyéb bérleti szerződések is vannak érvényben mely szerződéses jogviszonyok jogokat biztosítanak a bérlőknek és kötelmeket rónak az EVAT Zrt.-re – tették hozzá.

Végül azt is említették, hogy a tőkekivonáshoz nem elegendő egy egyszerű közgyűlési döntés, hiszen - a munkásszálló támogatási szerződésének ismeretében – 2030-ig kötelezően munkásszálló céljára kell hasznosítani az ingatlant, és azt elidegeníteni csakis a kormányhivatal előzetes engedélyével lehetséges.

– Szeretnénk felhívni polgármester úr figyelmét, hogy az EVAT Zrt. bár valóban 100 százalékos önkormányzati tulajdonban áll, cégünk és cégcsoportunk felett Eger mindekori közgyűlése és annak képviselői rendelkeznek, nem a város polgármestere egyszemélyben. E tény figyelembevétele mellett szeretnénk hangsúlyozni azt is, hogy - bár minden szempontból szerencsésebb és szakmaibb lett volna, ha a város vezetése és polgármester úr az iskola mellett elsőként az EVAT Zrt. szakembereivel egyeztetett volna e kérdésben - mivel maximálisan egyetértünk Polgármester úr abbéli szándékával, hogy megsegítsük a Neumann középiskola egri diákjait, amennyiben Eger közgyűlése a tőkekivonás és az épület önkormányzati tulajdonba adása mellett dönt, úgy a kormányhivatal jóváhagyása mellett az EVAT Zrt. természetesen haladéktalanul az önkormányzat tulajdonába adja az ingatlant – írta a társaság a közleményben.

Mirkóczki Ádám egyébkén a sajtótájékoztatón portálunknak elmondta, hogy az épületben jelenleg laknak: mint ahogy arról már beszámoltunk, az ukrán menekültekkel kapcsolatban azt mondta, szerinte kisebb ingatlanokba lehetne költöztetni őket, és ez nekik is kényelmesebb lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában