Finanszírozási gondok

2024.02.08. 16:01

Felajánlotta a Neumannak a Kistályai úti munkásszállót az egri polgármester

Mirkóczki Ádám felajánlaná a Neumann Gimnáziumnak a Kistályai úton lévő egykori kollégiumot, jelenleg munkásszállót, de nem biztos, hogy ezzel él az iskola vezetése.

Szabadi Martina Laura

Az egri Neumann János gimnázium épülete

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Kifejezetten kártékony, hogy egri közszereplők, önjelölt megmentők ismertek hiányában tesznek ígéretet a sajtó előtt a Neumann János Gimnázium megsegítésével kapcsolatban. A politikai kalandoroknak semmi sem drága – mondta Mirkóczki Ádám Eger polgármestere sajtótájékoztatón csütörtökön. Mint fogalmazott, az ilyen nyilatkozatok hergelik a közvéleményt.

– Dr. Sipos Mihály igazgatóval egyeztettünk már januárban, hogy az önkormányzatnak milyen szerepe lehet a kialakult helyzetben. Január 17-én jelezte, hogy finanszírozási problémáik vannak, majd a sajtóban is megjelent, hogy egyházi iskola lehet a Neumann. Itt jelezném, hogy tudomásom szerint nem az egyház kereste meg a fenntartó alapítványt, hanem fordítva. Egyébként nem az  iskola működése, hanem a kollégium működtetése ütközik nehézségekbe. A kollégiumokat korábban támogatta az állam, tavaly 80 millió forintot kapott az egri intézmény erre a célra, azonban a támogatás mostanra megszűnt – osztotta meg ismereteit a polgármester. Hozzátette, a városnak fontos az iskola. S jelezte az igazgatónak, hogy gondolkodnak a hosszú távú megoldáson.

– Aztán az igazgató február elsején elmondta, nem lesz egyházi iskola a Neumann, ekkor ismételten megerősítettem, hogy javaslatot fogok tenni a segítségnyújtásra. Kedden egyeztettünk, felajánlottunk egy ingatlant, melyet ingyen használhatnának. A rezsit is fizetné az önkormányzat. Az iskola és a kuratóriuma még eldönti, hogy él-e ezzel a lehetőséggel – közölte Mirkóczki Ádám. Kérdésünkre elárulta, a Kistályai úton lévő egykori kollégium, vagyis a nemrégiben felújított és munkásszállóvá alakított épület az, amelyről szó van.

– Ez olyan megoldás lenne, amely nem kényszeríti térdre a várost, hiszen az ingatlant most is fenntartjuk. Az iskolának ez évenként 50-100 millió forint megtakarítást jelenthetne. Ez egy hosszútávú támogatás lenne, 5-10 éves szerződéssel. Az ingatlan jelenleg az Evat gondozásában van, de tőkekivonással közvetlenül az önkormányzathoz kerülhetne. Sajnos az egri közéleti szereplők egymásra licitálnak támogatás tekintetében és erre nincs fedezete a városnak. A költségvetés feszített lesz, ennek rovására nem segíthetjük az iskolát. Politikai tőke kovácsolása helyett, remélem, hogy a képviselők is megértik, ez hosszútávú segítség lehet az iskolának és nem kezdik majd el szétbombázni a februári közgyűlésen a költségvetést végrehajthatatlan döntésekkel – fogalmazott a polgármester.

Kérdésünkre elmondta, a munkásszálló 110 férőhelyes, s amennyiben az iskola szeretné használni, akkor rendbe hozzák azokat a szobákat, melyek használatban voltak. Tájékoztatása szerint jelenleg már csak nagyjából 30 ukrán menekült él benne, többségükben ukrán hatósági dolgozók családtagjai, őket kisebb ingatlanba költöztetné az önkormányzat. Arról is beszélt, hogy szerinte egyébként is teher az EVAT számára az ingatlan. 

Ismét felidézte, hogy tavaly a közgyűlés nem akart pénzügyi segítséget nyújtani egri iskoláknak a polgármester javaslata ellenére. Arról is beszélt, hogy sok levelet kapott az iskolában tanuló gyerekek szüleitől, úgy tudja a Neumannban a tandíjat 100 ezer forintról évi 250 ezer forintra emelik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában