Csak ésszel

2024.02.03. 12:30

Tapasztalt túrázók árulták el a titkot: így biztonságos a téli túra a Bükkben, Mátrában is

A meleg öltözék, a megfelelő táplálék szükséges a túrázásához.

Molnár Helga

Sokan választják kikapcsolódásnak a túrázást, de ez is rejtegethet veszélyeket. A minap írtunk arról, hogy a Vöröskő-forráshoz riasztották a mentőket, mert egy nő megcsúszott és elesett. Most a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztotta meg az Aktív Magyarország posztját, melyben felsorolják, mire kell odafigyelni, ha havas tájakon kirándulnánk.

– Fontos, hogy akár hosszabb, akár rövidebb túrát terveznek, rendelkezzenek megfelelő felszereléssel a téli hónapokban is. A cipőbe maximum olyan vastag zoknit húzzanak fel a lábra, amelyben még könnyen tudják mozgatni lábujjukat. Emellett, mindig olyan öltözetet válasszanak, amely rugalmas anyagból készült és a rétegek miatt könnyen tudjanak benne mozogni – írják.

Megemlítik még, hogy fontos, hogy a hátizsákban mindig legyen megfelelő mennyiségű folyadék, táplálék, feltöltött mobiltelefon, kötszer, ragtapasz és gyógyszerek. Télen a fölfelé haladáskor érdemes többször megállni azért, hogy kevésbé izzadjanak le. Téli időszakban a megizzadt test gyorsan ki tud billenteni kényelmes komfortzónából, így fázni kezd.
– Ha eltévednek, előfordulhat, hogy besötétedik, ugyanis téli időszakban sokkal hamarabb érkezik a szürkület és a sötétség. Fázás ellen is nagyon jól jön egy kis tűz által adoptált meleg. Fontos, hogy tüzet csak nagyon körültekintően, kijelölt pontokon, kövekkel jól körbehatárolva lehet gyújtani – emelik ki.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás GettyImages)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában