Diplomaátadás

2024.02.02. 13:55

Több mint 60 friss diplomást köszöntöttek a gyöngyösi campuson + fotók

Becsületes munkával, emberi jellemmel, kitartással elért sikereket kívánt nekik a campus főigazgatója.

Szabó István

A gyöngyösi campus végzett hallgatói átveszik a diplomáikat

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Több mint 60 alap- és mesterszakon, valamint felsőoktatási szakképzésen végzett hallgató vette át pénteken a diplomáját, vagy oklevelét ünnepélyes keretek között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campusán. A januárban sikeres záróvizsgát tett hallgatókat a hagyományoknak megfelelően dr. Bujdosó Zoltán főigazgató köszöntötte, és a diplomákat is ő nyújtotta át nekik.  

A főigazgató azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy egy rendhagyó előadást szeretne a végzett hallgatóknak tartani. 

– Leginkább azért rendhagyó, mert ez az előadás nem önöknek, hanem önökről szól. A mai napon agrár-, valamint gazdaság-, továbbá informatikatudományi területeken avatunk diplomásokat. Magyarországon talán ez az a három terület, amihez a foci, a politika és újabban a nukleáris energia mellett a legtöbben értenek. Azt gondolom, az önök esetében ez humor nélkül is így van az itt megszerzett szakmai tudás révén. De nemcsak szakmai ismereteket szereztek, hanem azok gyakorlatban való hasznosítására is muníciót kaptak oktatóiktól. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy az a papír, amire a diplomájukat nyomtatták, a tudásuknak csak egy pillanatnyi állapotáról ad tanúbizonyságot. Útravalónak kiváló, de nem lesz elegendő ahhoz, hogy boldogulni tudjanak az életben. Sokkal fontosabbnak tartom azt, ami ezen oklevél mögött rejlik. Az a tudás, készség, amit az oktatás során igyekeztünk önöknek átadni. Remélem, jó szívvel fognak emlékezni az itt eltöltött időre – intézte szavait a friss diplomásokhoz dr. Bujdosó Zoltán.

– Tudjuk jól, hogy nem volt könnyű az út az oklevél megszerzéséig. Az akadályok néha leküzdhetetlennek tűntek. De sikerült, s ezért köszönet és gratuláció jár mindnyájuknak, mert a céljuk elérését munka előzte meg. Legyenek sikeresek továbbra is becsületes munkával, gerinces hozzáállással, emberi jellemmel, kitartással. Wass Albert örökérvényű szavait szeretném útravalóul a tarisznyájukba tenni: "a víz szalad, a kő marad" – de csak a kő marad. Köszönet illeti azokat is, akik az elmúlt esztendőkben a tanulmányaik feltételeinek biztosítása érdekében önök mellett, mögött álltak. A többség számára egyre nehezedő külső körülmények között kell élni és dolgozni, ezért a tanulás támogatásának egyre nagyobb értéke van – fogalmazott dr. Bujdosó Zoltán. 

A főigazgató a friss diplomásokat a továbbtanulásra is biztatta.

– Azt mondják, aki ma diplomát szerez, de holnap abbahagyja a tanulást, az holnapután már lemarad. Egyetemünk kínálata is lehetővé teszi, hogy tovább gyarapítsák a tudásukat. Végül, még két szót tennék a tarisznyájukba: az egyik az alázat, a másik pedig a szerénység. Egykor, egy napon apámmal sétáltam, amikor megkérdezett, a madarak énekén kívül mit hallok még? Egy kocsi zörgését, feleltem. Apám hozzátette, az a kocsi üres. Mint magyarázta, a zajából tudja: minél üresebb, annál nagyobb zajt csap. Azóta, ha valaki tolakodó, túl sokat beszél, dicsekszik, másokat félbeszakít, leértékel, akkor mindig hallom apám hangját. Azt kívánom önöknek, soha ne legyen üres a kocsijuk – búcsúzott a végzett hallgatóktól dr. Bujdosó Zoltán.

A végzett hallgatók nevében Pataki Péter Gergely köszönt el az intézménytől és az oktatói kartól.

– Az élethosszig tartó tanulási folyamat egyik állomásához érkeztünk. De tudjuk, ahhoz, hogy a mai változó világ kihívásaival tartani tudjuk a lépést, nem állhatunk le. Csak akkor tudjuk követni a körülöttünk zajló változásokat, ha a továbbiakban is képezzük magunkat, megújítjuk a megszerzett tudásunkat, akár új tudományterületeket ismerünk meg. Van bennünk emellett egy domináns érzés: a köszönet és a hála a campus minden oktatójának és dolgozójának, hogy befogadtak bennünket, segítettek megválaszolni a felmerülő kérdéseinket, orvosolni az akár személyes problémáinkat is. Köszönjük, hogy megteremtették számunkra azokat a feltételeket, hogy a kitűzött céljainkat elérhessük – fogalmazott Pataki Péter Gergely.

A diplomaátadó ünnepségen megjelent dr. Sipos Virág Katalin, a MATE Szent István Campus főigazgató-helyettese, dr. Boromisza Zsombor, a MATE Budai Campus főigazgató-helyettese, Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere és Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Heves vármegyei szervezetének elnöke is. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában