A helység kalapácsa

2024.03.03. 12:45

A helység kalapácsa: a beregszászi magyar színház Vámosgyörkön +fotók

A beregszászi magyar színház az ukrajnai háború ellenére folyamatosan játszik. A helység kalapácsa előadása teltház előtt zajlott Vámosgyörkön.

Szabó István

A Beregszászi Magyar Drámai Színház társulata vendégszerepelt szombaton a vámosgyörki közösségi házban. Petőfi Sándor A helység kalapácsa című, 1844-ben írt komikus eposzát láthatta a művelődési ház színháztermét megtöltő közönség. Az előadás a Déryné Program révén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósult meg. Petőfi örökzöld hőskölteményét a beregszászi születésű Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a beregszászi társulat alapító igazgatója és művészeti vezetője rendezte.

A helység kalapácsa, beregszászi magyar színház
A helység kalapácsa a beregszászi magyar színház előadásában Vámosgyörkön
Forrás:  Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Balogné Ványi Diána, a vámosgyörki közösségi ház vezetője az előadás tető alá hozásának körülményeiről beszélve elmondta, hogy ő maga is Kárpátalján született.

– Óriási megtiszteltetés és öröm számomra ez az esemény. Ukrajna egyetlen magyar nyelvű társulata 2023-ban Magyar Örökség Díjat kapott. A beregszásziaknak az ukrajnai háború körülményei ellenére is sikerült megmaradniuk és fejlődniük, és csak az elmúlt egy évben 130 előadásuk volt Kárpátalján és az anyaországban – részletezte Balogné Ványi Diána. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában