Ami sok, az sok

2024.03.12. 10:30

Felháborító eseteket tártak fel az autópályás mosdókról

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beszámolót készítette azokról a felháborító esetekről, amikor nem rendeltetésszerűen használják és/vagy rombolják az autópálya melletti pihenőket és azok mosdóit. Napjainkban ez a kár országos szinten több 10 millió forintos összeget jelent. Az autópályás mosdók állapota sok esetben felháborító.

Hornyák Réka

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Facebbok oldalán osztotta meg egy tíz pontból álló listát, ami magyarázatot ad az autópályás mosdók állapotára. Arra a kérdésre, hogy szükségesek-e a tiszta, jó állapotú mosdók a pihenőhelyeken, a válasz, sokak számára, egyértelműen az, hogy igen. 

Az autópályás mosdók állapota felháborító
Az autópályás mosdók állapota felháborító
Forrás: MKIF Zrt. - Az ország útja/Facebook

Annak ellenére azonban, hogy a munkatársaik 4 óránként takarítják a mellékhelyiségeket, az autópályák melletti pihenők mosdói sokszor nem megfelelő berendezéssel és felszereltséggel rendelkeznek, valamint piszkosak is. A szakemberek most bemutatták azokat a rongálásokat, amiket folyamatosan elkövetnek a felújított pihenőhelyeken. 

Mint írják, tavaly augusztus óta folyamatosan újítják a pihenőket kívül és belül egyaránt. Ennek ellenére hónapok óta kapják a jelzéseket kollégáiktól, hogy a pihenőket minden alkalommal szinte darabokra szedik a vandálok. 

Az autópályás mosdók rongálásának top 10-es listája a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint

  • a mozgáskorlátozott mosdóból elviszik a segélykérő gombot,
  • felgyújtják a wc papírt
  • szétkenik a fekáliát a falakon és a mosdókon,
  • felmásznak a padlásra és ellopják a mozgásérzékelős lámpákat,
  • felfeszítik és kiszedik a zárakat,
  • ellopják a villanykapcsolókat,
  • ellopják a kézmosó-kézszárítót,
  • ellopják a fűtőtesteket, sokszor a felfogatással együtt,
  • ellopják a kukákat, a piszoárok melletti elválasztó elemeket.

De a vandálok a pihenők környezetét sem kímélik. Nehéz, sok tonnás daruval táblákat kidöntve forgolódnak a járdán, kiforgatva a köveket a helyükről. 

Ahol vannak kamerák és készültek értékelhető felvételek, azokat a szervezet átadta a rendőrségnek, a feljelentéseket megtették, a rendőrség pedig már nyomoz. 

Mint írják, jogos elvárás az, hogy az utazók tiszta és rendezett autópályás mosdókkal akarnak találkozni, de ilyen körülmények között ezt nehéz biztosítani. 

A továbbiakban arra kérnek mindenkit, hogy amennyiben betörésre utaló jeleket, rongálást észlelnek, azonnal jelezzék ezt az autópálya mosdókban látható telefonszámon a diszpécsereknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában