Húsvét

2024.03.30. 19:55

Szittyák és amazonok is nyilaztak az egri várban + fotók, videó

A résztvevők szerint szokatlanul kedvező volt az időjárás az idei egri, húsvéti történelmi íjászversenyen.

Tóth Balázs

Íjászok töltötték meg az egri várat szombaton, ekkor rendezték meg ugyanis a Bornemissza-kupa történelmi íjászversenyt. A férfiak és nők, fiúk és lányok régies szabású ruhákba öltözve, csapatokban járták végig a vár különböző pontjait, fölkeresve a fölállított célokat. Különböző típusú célokat kellett leküzdeni, volt, amikor lefelé kellett lőni, máskor egyre távolabbi pontokról kellett eltalálni a célokat, föl kellett pattanni egy lóra és onnan lőni a lovagokra, céltáblát, forgó és fölcsapódó célt, esetleg céltáblát is el kellett találni, természetesen minél pontosabba, minél több pontért. A résztvevők változatos íjakkal tették mindezt, hosszú íjjal, pusztai íjjal, modernebb íjakkal, számszeríjjal, vadászíjjal is lehetett nevezni a különböző kategóriákba az egri várban.

egri várban, húsvét
Szittyák és amazonok is nyilaztak az egri várban 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

- Erre a versenyre nyolc éve járunk vissza, én vadászreflexszel lövök. 280 körüli induló van, ez igen nagy verseny. Huszonnégy célt kell teljesíteni, egyszerre két ember lő – mondta Szigeti Anna, aki a Füzesgyarmati Arany Sólymok Hagyományőrző Íjász Egyesület tagja. Hozzátette, az egri egy egyéni verseny, mindenki magáért küzd. Van, aki most kezdte, van, aki évek óta íjászkodik, ő közel tíz éve sportol. Ő azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ne maradjon le száznál több ponttal a győztes mögött, bár ez végül nem jött össze, s negyedik lett kategóriájában.

Volt, aki első alkalommal versenyzett az egri várban

Pipóné Szarka Katalin füzesgyarmati, de a közeli Sárrétudvari Szittyák klubjában versenyez, ő már hét éve íjászkodik. Első alkalommal jött el az egri versenyre és nagyon tetszett neki.

- Nagyon élvezzük, jók a célok, valamelyik egy kicsit nehezebb, de leküzdjük, jókat nevetünk. Nekem már nem ez az első versenyem idén, voltam Várpalotán, legutóbb pedig Salgótarjánban is. Azért íjászkodunk, hogy megmutassuk ezt az oldalunkat, nem gondolnák rólunk, hogy ilyet is tudunk – mondta Pipóné Szarka Katalin.

Vele párhuzamosan a felsőtárkányi Farkasné Tóth Katalin lőtt, ő jelenleg az Unicornis SE versenyzője, több mint tizenkét éve lő, s több éve visszajár az egri várba, mindig a szíve csücske a viadal, bár manapság már ritkábban versenyez. Idén ez volt az első.

- Nincs egri húsvéti verseny eső nélkül, szokatlan, hogy most elmarad – mondta a délutáni húsz fokos melegben. - Jó érzés jó emberek közt, kellemes légkörben lenni, feledhetetlen, ezrét is íjászkodunk. Végre kiszabadulunk a házimunkából, a családi körből, olyanok vagyunk, mint az amazonok – mondta a pusztai tradicionális íjjal versenyző, népes kategóriájában ötödik helyen záró íjász.

A dunaújvárosi Haklik Szabolcs 2014 óta íjászkodik, mint mondta, rendszeresen visszajár Egerbe, hiszen itt jó versenyeket rendeznek, örömmel jönnek. Mindig sokan vannak, idén közel háromszázan neveztek.

- Mindig esik is, most csodálatos idő van, fantasztikus a pálya, jól lőhető. Az íjászok egy nagy család, mindenki szeret mindenkit. Én csak ki akartam próbálni az íjászatot, és itt ragadtam – mondta a Haklik Szabolcs, aki a Soproni Rendészeti Sportegyesület színeit képviselte.

Vele párban a sárrétudvariakat erősítő – és egy farmosi burán íjjal lövő – Lukács Márton lőtt, ő már tizenöt éve íjászkodik. Ő is visszatérő versenyző Egerben, fölidézte, tavaly nagy szél is volt. Ő egyébként azért kezdett el ezzel a sportággal foglalkozni, mert a legjobb barátja a bogarat a fülébe tette, azóta is csinálja, kondiban és agyban is jót tesz az embernek ez a sport.

Ebben egyetértett Haklik Szabolcs is, kifejtette, majdnem mindennap gyakorol a 40 fontos íjjal, ami azt jelenti, hogy 16 kiló mozgatásával ér föl, amikor kifeszíti az eszközt. Ha egy edzésen százszor teszi ezt, az igen sok. Emellé kell mentálisan és fizikálisan is edzeni. Ő egyébként egy sahin íjjal versenyez, ami szerinte a világ egyik legjobbja. Kifejtette, az egri egy történelmi jellegű verseny, amin kvalifikációt lehet nyerni az országos bajnokságra. Meghatározott számú kötelező cél, ügyességi és állatcél, illetve céltábla van. Lukács egyébként negyedik, Haklik ötödik lett a saját kategóriájukban.

Az íjászokon kívül a látogatók húsvéti programon is részt vehettek, illetve végvári életképeket is megtekinthettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában