Aláírásgyűjtés

2024.03.01. 20:15

El kell törölni a kötelező kamarai hozzájárulást, jelentette ki Lukács László György Gyöngyösön

A Jobbik-Konzervatívok parlamenti frakcióvezetője népszavazást kezdeményezett a kérdésben, már folyik az aláírásgyűjtés.

Szabó István

Lukács László György sajtótájékoztatója Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A kötelező kamarai hozzájárulás eltörléséről tartott pénteken Gyöngyösön sajtótájékoztatót Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok parlamenti frakcióvezetője, a stop5000.hu népszavazás kezdeményezője. 

– A kezdeményezés célja, hogy eltöröljük a vállalkozások 5 ezer forintos kötelező éves hozzájárulását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére. Erre azért van szükség, mert világossá vált, hogy a kamarától a vállalkozások ezért az 5 ezer forintért cserébe szinte semmit nem kapnak. Amikor nagy nehézségek között voltak a vállalkozások, eltörölték a kedvező kisadózói formát, a katát, továbbá a kamara nem segítette a vállalkozásokat, amikor energiaválság volt, de akkor sem, amikor például egyéb adatszolgáltatási vagy digitalizációs kötelezettségek voltak. A vállalkozások egyöntetűen úgy gondolják, hogy segítségre lenne szükség, ha pedig nem segítenek nekik, akkor ne kelljen semmit fizetni – szögezte le Lukács László György.

A frakcióvezető azzal folytatta, hogy a kamarai tagdíj 5,2 milliárd forintot jelent minden évben.

– Parragh László és az általa vezetett kamara ekkora összeget nem költ el a vállalkozók megsegítésére. Felmerül a kérdés, hogy akkor mire is költ? Ezt is megnéztük: 230 millió forintért vesznek olyan chatbotot, ami pár tíz euróért elérhető éves szinten a piacról, 100 millió forintot költenek repülési és utazási szerződésekre, sőt van egy olyan impozáns saját irodájuk, amelynek csak a havi bérleti díja közel 10 millió forintra rúg - részletezte. 

- Ezért is indítottam el a múlt évben magánszemélyként ezt a kezdeményezést, amely végighaladva a Nemzeti Választási Bizottságon, a Kúrián, illetve az Alkotmánybíróságon, január 22. óta hivatalos aláírásgyűjtésként zajlik. 120 nap áll rendelkezésre a szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtésére. Ez esetben népszavazás lesz e kérdésben. Nemcsak a vállalkozók írhatnak alá, de bárki, aki magyar választópolgár. Azt nem tudjuk vállalni, hogy ez év március 31-ig nem kell befizetni az idei kamarai hozzájárulást, de a célunk az, hogy 2025-ben már ne kelljen – fogalmazott Lukács László György.

A frakcióvezető hozzátette, hogy részletes tájékoztatás az aláírásgyűjtések helyszíneiről a stop5000.hu honlapon található, ahol aláírónak, és segítőnek is lehet jelentkezni. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában