Kiszebáb égetés

2024.03.03. 19:40

Elűzték a telet a domoszlói gyerekek

Az óvodások és az általános iskola alsó tagozatos diákjai hagyományosan Domoszló központjában égették el a kiszebábot.

Szabó István

A domoszlói gyerekek kedden mindent megtettek annak érdekében, hogy február végéhez közeledve elűzzék a telet, számolt be a Domoszlói Művelődés a közösségi oldalán. Tájékoztatásuk szerint délelőtt az óvodások és az általános iskola alsó tagozatos diákjai a művelődési háztól induló, hangzavart keltő sétát követően a Deák téren égették el a kiszebábot annak reményében, hogy hamarosan beköszönt a tavasz. 

Kedden elhamvadt a telet szimbolizáló kiszebáb Domoszlón
Kedden elhamvadt a telet szimbolizáló kiszebáb Domoszlón
Forrás: Domoszlói Művelődés/Facebook

A kiszebábu, vagy kiszebaba egy szalmából készült báb, ami általában egy menyecskét ábrázol. Ez hivatott szimbolizálni a telet, a betegségeket, a bajokat és a rossz szellemeket is. A hagyomány keretében ezt a bábut köztéren állítják fel, majd az ott összegyűltek különböző zajkeltő szerszámokkal, kereplővel, csörgővel, és mondókákkal, kántálással kezdik elzavarni mindazt, ami rossz. Eközben a kiszebabát meg is gyújtják, ami melegséget hoz, áll a Domoszló Művelődés Facebook-oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában