Vitaverseny

2024.03.22. 19:06

Érvekkel csatáztak: németül vitáztak a Neumannban

Az egri Neumann szervezésében valósult meg a verseny.

Molnár Helga

A Neumann szervezésében valósult meg a vitaverseny

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégiumban rendezik meg a „Vitázik a világ ifjúsága” „Jugend debattiert internationale” nemzetközi vitavetélkedő német nyelvű magyarországi versenye az iskolai minősítésért. Az egri Neumann Gimnázium mellett Győrben, Mezőberényben és Baján rendeznek hasonló versenyt, ahonnan a tovább jutó tanulók bekerülnek az elődöntőbe.

A több hónapos tanítási fázis során a tanulók felkészültek és megtanulták, hogy hogyan védjék meg álláspontjukat, illetve hogyan szálljanak mások véleményével kritikusan és tárgyilagosan vitába A Németországban a szövetségi elnök védnöksége alatt álló „Fiatalok vitáznak“ című versenyt 2005 óta 12 kelet-közép-európai országban rendezik meg német nyelven. A minősítési verseny a Konrad Adenauer Stiftunggal együttműködésben valósul meg.

A pénteki megnyitón dr. Sipos Mihály, a Neumann igazgatója úgy fogalmazott, öröm, hogy náluk rendezhetik meg a versenyt, s az is büszkeség, hogy iskolájukat is képviselik diákok.

– A vita érvek ütköztetése, célja a tanulás, az igazsághoz való közelítés, a másik fél érveinek meghallgatása, megismerése és a másik fél meggyőzése. Ehhez kívánok minden jót – ezekkel a szavakkal engedte útjára a vitázókat. A legjobbak az országos döntőben méretik meg majd magukat a későbbiekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában