Megtiszteltetés

2024.03.22. 19:19

Fákat ültettek a felnémeti fertálymesterek

Papi áldás mellett ültettek hársfákat a felnémeti városrész fertálymesterei, minden új tag ültet majd egy fát a ligethez.

Tóth Balázs

Mindenki kivette a részét a munkából

Forrás: Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Tizenkét fát ültettek a felnémeti templom mellett a városrész eddigi fertálymesterei pénteken délután. Dobre-Kecsmár Csab, a jelenleg elválasztott fertálymester elmondta, 2024-ben az a megtiszteltetés érte, hogy a felnémeti csapat őt kérte föl.

- Erdőmérnök vagyok, s javaslatot tettem a tagtársaknak, mi lenne, ha az eddigi tizenkét fertálymester emlékére létrehoznánk egy parkot. Szándékunk szerint minden fertálymester esetén újabb fával bővül majd a liget. Megkerestük Czibere Zsolt atyát, lenne-e hely itt a parknak. Reményeink szerint amikor ezek a kislevelű hársok lombot növesztenek, közösségi térként szolgálhatja a terület a városrész lakosságát – mondta Dobre-Kecsmár Csaba.

Azért esett a választás erre a fafajra, mert a templom mellett jelenleg is találhatók hársok. Ez őshonos fafaj, a tölgy és a bükk kísérő faja, jól bírja várost, ellenálló a klímaváltozásnak. Bíznak abban, hogy hosszú távon szolgálja majd a következő generációkat. A faültetés adakozásból jött létre, a fertálymesterek állták a csemeték ültetésének, mulcsozásának, karózásának költségeit.

Bódi Zsolt önkormányzati képviselő elmondta, van köztük szakember, aki ért a fákhoz, az ő irányításával fogják ápolni a fákat a korábbi fertálymesterek. A fűnyírás mindig feladat itt, remélik, idővel olyan liget lesz, ahol az emberek idejüket kellemesen tudják tölteni. Hozzátette, a tizenkét fertálymester közül már csak tizenegyen vannak, Dósa Tibor királyi főszakács emlékét is őrizni fogják a liget fái.

A faültetést megáldotta Czibere Zsolt plébániai kormányzó is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában