Felszentelték

2024.03.17. 20:39

Felszentelték a Székelyföldről érkezett kopjafát Gyöngyössolymoson +fotók, videó

A kopjafa az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket. Nemcsak felszentelték szabadságharcos elődeink kopjafáját, de balladaesttel is tisztelegtek előttük.

Szabó István

Gyöngyössolymosra várta vasárnap az érdeklődőket a Solymos Hagyományőrző Egyesület, ahol felszentelték az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állított, Székelyföldről érkezett kopjafát. A Bem téri kopjafát a Nemzeti Együttműködési Alap révén a Nemzeti identitás erősítése programban állították a községben. Az eseményen részt vett Gyöngyössolymos székelyföldi testvértelepülése, a Hargita megyei Kápolnásfalu, valamint Székelypálfalva küldöttsége. Asztalos Miklós, Gyöngyössolymos polgármestere a köszöntőjében arról beszélt, hogy azokra a hősökre emlékezünk, akik erkölcsi értelemben több évszázadra kijelölték magyar utunkat.

felszentelték, kopjafa, gyöngyössolymos, szentelés
Gyöngyössolymoson felszentelték az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére állított kopjafát 
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A legszebb dolog, amikor az ember a vele összetartozókkal, a testvéreivel tudja ünnepelni a nemzetünk és szívünk számára legfontosabb napokat. Köszönjük Kápolnásfalunak, hogy elhozták azt az általuk faragott kopjafát, amit 1848-49 hőseinek emlékére állítunk közösen. Számunkra ez a kopjafa több, mint egy emlékmű. Ebben benne van az aradi puskagolyók és kötelek súlya, Petőfi és a sok-sok névtelen hős áldozat lelke. És nem utolsó sorban benne van testvéreink önrendelkezése, autonómiája és szabadsága. Kedves itt megjelent fiatalok és diákok! Örülök, hogy ilyen szép számban vagytok jelen itt, a szabadságharc egyik hőséről, Bem Józsefről elnevezett téren. Jó alkalom ez arra, hogy közösen nyissuk ki a szívünket. Amikor a nemzeti imáink, a Himnuszunk éneklése alatt egyszerre lehetünk libabőrösek: ez azt jelenti, jó úton járunk a hazafivá válásban. Néhány év múlva nektek kell vezényelni nemzeti ünnepeink méltóságteljes lebonyolítását, hogy az utánatok jövő nemzedék is tudja, mi a magyar szív, a kitartás, a hűség, mit jelent a testvér szóban a vér, ami összeköt bennünket– mondta Asztalos Miklós.

Benedek László, Kápolnásfalu polgármestere arról beszélt, hogy a nemzeti ünnep alkalmából az ember nemcsak kívül, de a lelke révén belül is ünneplőbe öltözik.

– Szerte a világon egymáshoz igazodik a szívdobbanásunk. Összejövünk együtt lenni, szembenézni a múltunkkal, álmodni a jövőt, de főleg, feltenni magunknak a kérdést: ment-e a magyarság ügye általunk előbbre? Mit tettünk azért, hogy a ránk bízott magyarságot megőrizzük, és átadhassuk az utánunk jövőknek? Ma, itt Magyarországon, vagy nálunk, Székelyföldön a szabadságunk zászlaja nem véres, mint volt 1848-49-ben. A mi szabadságunk zászlaján az áll: jog, törvény, kitartás, akarat, szolidaritás, együttműködés, nemzet. Ehhez adj nekünk erőt, hitet és bölcsességet, kitartást minden magyarok ünnepe! Hogy együtt akarjuk, mert csak együtt lehet mindezt kivívni. Kötelez minket a múlt, az elődök példája és szelleme. De még inkább kötelez a jelen, amelyet gyermekeinktől kaptunk kölcsön, hogy nekik magyar jövőt építhessünk – fogalmazott Benedek László.

Megkoszorúzták, felszentelték

A kopjafát Gyöngyössolymos és Kápolnásfalu nevében a két polgármester koszorúzta meg, és elhelyezte az emlékezés virágait a Pásztói Patrióták küldöttsége is. Az ünnepi műsorban a kápolnásfalui és gyöngyöngyössolymosi diákok műsora mellett szavalattal közreműködött Kovács Nemes László író, költő. A kopjafát ezután Varga Kamill ferences szerzetes, a Gyöngyösi Alsóvárosi Ferences Plébánia káplánja szentelte fel. Az eseményen megjelent Madár János költő, kritikus, a Magyar Nemzeti Írószövetség alapító elnöke is.

Az ünnepi alkalom a Gárdonyi Géza Művelődési Házban folytatódott irodalmi esttel. A zenés esten erdélyi költők versei, balladái hangzottak el Kovács Nemes László, valamint Joós Tamás gitáros előadásában. A balladaestet kötetlen beszélgetés zárta a hazaszeretettől egészen a borkultúráig terjedő témakörökben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában