Százráncú fából

2024.03.23. 13:20

Fertálymester-szobrot terveznek a Kertész-úti körforgalomba

A Maklár II. negyed fertálymesteri közössége tervezi felállítani az alkotást. A fertálymester-szobor a Kertész utca - Hadnagy utca körforgalmában állna.

Szabó István

Fából faragott fertálymester-szobor állítását tervezi Egerben a Maklár II. negyed fertálymesteri közössége, olvasható a maklári fertálymesteri közösség részéről az egri Közgyűléshez benyújtott előzetes elvi hozzájárulási kérésben. Mint a kérésben olvasható, a Kertész utca - Hadnagy utca körforgalmában felállítandó köztéri alkotással hiánypótló módon kívánnak tisztelegni a város múltját és jelenét is átitató fertálymesteri hagyományok előtt, a tervüket elsősorban közadakozásból kívánják megvalósítani. 

A Kertész és Hadnagy utcák közti körforgalomban fertálymester-szobor állhat majd
A Kertész és Hadnagy utcák közti körforgalomban fertálymester-szobor állhat majd
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A szobrot a környezetbe illeszkedő természetes alapanyagból, keményfából tervezzük elkészíttetni az Egerben élő és dolgozó Kiss István fafaragó, népi iparművésszel. A felállítás tervezett helye az anyagválasztás okán az alkotás hosszú távú sérülésmentes fennmaradását is szolgálni tudja, tekintettel arra, hogy a szándékos megrongálástól a szobor közterületi elhelyezkedése – körforgalmi sziget – jobban megóvja azt – olvasható többek között Maklár II. negyed fertálymesteri közössége kérésében.

Mirkóczki Zita tanácsnok március 4-én elvi állásfoglalást kért a Közgyűlés Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottságától, derül ki a Közgyűlés március 27-i ülésének anyagából. Mirkóczki Zita kéréséből az is megtudható, hogy a köztéri szobor létesítéséhez szükséges eljárásrend megválasztásához tisztázni szükséges, hogy a faragott fertálymester szobor köztéri műalkotásnak, vagy városi emlékjelnek minősíthető. Ennek egyeztetése folyamatban van az illetékes alkotóművészeti lektorátussal, akik a közterületi műalkotások szakvéleményezésének feladatát látják el. Amennyiben a kérelem szerinti szobor szakvéleményhez kötött köztéri műalkotásnak minősül, úgy a szakvélemény ismeretében a Közgyűlés hozhatja meg a döntést a létesítésről. Amennyiben nem minősül képzőművészeti alkotásnak, úgy létesítése a bizottság jóváhagyásával megvalósítható. A bizottság a 28/2011. önkormányzati rendelet alapján a Közgyűlés által átruházott hatáskörében eljárva előzetesen elvi hozzájárulását adta a fertálymester-szobor létesítéséhez.

A Közgyűlés a szobor létesítéséről szóló előterjesztést március 27-én nyilvános ülésen tárgyalja.
 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában