Gazdafórum

2024.03.08. 13:50

Gazdafórum roadshow érkezett Gyöngyösre, az agrárminiszter is részt vett rajta

Dr. Nagy István kijelentette, hogy a magyar kormány megvédi a gazdálkodók érdekeit. A következő gazdafórum vármegyénkben Hevesen lesz.

Szabó István

Csütörtökön Gyöngyösre érkezett az az egész országot bejáró gazdafórum, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szervezésében indult útjára februárban. A hazánk valamennyi vármegyéjét érintő roadshow célja megismertetni a gazdálkodókkal az új Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében hamarosan megjelenő pályázatokat. 

Gyöngyösre érkezett az országos gazdafórum
Gyöngyösre érkezett az országos gazdafórum
Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt évek sok váratlan kihívást hoztak a hazai agrár- élelmiszeripar számára. A pandémia, az évszázados aszály, az ukrajnai háború nyomán megugró energia- és inputárak, az infláció, az ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje miatt kialakult piaci anomáliák alaposan próbára tették az ágazat szereplőit. Ezen kihívások egyikére sem lehetett felkészülni. 

Februártól közel 70 agrár- és vidékfejlesztési pályázatot hirdetett meg az agrártárca. A kiírásoknak köszönhetően a kis-, közepes és nagygazdaságok számára egyaránt lehetőség nyílik arra, hogy reagáljanak az elmúlt évek gazdasági-piaci változásaira: legyen szó akár a hatékonyság javításáról, a hozzáadott érték növeléséről, az élelmiszertermelés erősítéséről, a gazdaságfejlesztésről vagy a zöld elvárások teljesítéséről. A NAK a kihívásokra adandó legjobb válaszok megtalálásában, illetve a támogatások hatékony lehívásában segíti segíti az agrárium szereplőit a február közepétől április elejéig tartó országos fórumsorozattal. A tervek szerint az agrár roadshow mintegy 70 helyszínén első kézből kaphatnak információkat a gazdálkodók az induló vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban. 

A Gyöngyösön, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Károly Róbert Campuson megrendezett fórumon dr. Nagy István agrárminiszter kijelentette, hogy álproblémák, elburjánzó adminisztrációs terhek és szélsőséges zöld ideológiák helyett Brüsszelnek az európai gazdálkodók versenyképességét kellene megvédenie. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy 2023-ban mintegy 1400 milliárd forint agrártámogatás kifizetése történt meg, amely abszolút rekordnak számít. Összehasonlításképpen megjegyezte, hogy 2010-ben ez az összeg még csupán 533 milliárd forint volt. A baloldal által megfogalmazott politikai vádakkal és megmozdulásokkal szemben pont a magyar kormány az, amely stratégiai partnerként tekint az agráriumra, és minden eszközzel megvédi a gazdálkodók érdekeit, tette hozzá dr. Nagy István.

– Brüsszel cserben hagyta a gazdákat, amikor az ellenőrizetlenül és vámmentesen az ukrán mezőgazdasági termékeket az Európai Unióra szabadította. Éppen ezért kellett a termelők érdekeit megvédeni, és korlátozó behozatali intézkedéseket bevezetni hazánkban. Soha nem befolyásolták még ennyire a szélsőséges zöld ideológiák az agráriumot, mint most, melyek a versenyképességünk leromlásához vezetnek. Tovább harcolunk Brüsszelben a gazdák adminisztrációs terheinek csökkentéséért, a javaslatainkat pedig már el is küldtük az Európai Unió illetékes szerveinek. Emellett hazánk továbbra is kiáll azon alapvetése mellett, hogy a harmadik országban előállított és hozzánk érkező termékekre is vonatkozzanak ugyanazok a szabályok, mint az unió területén megtermelt élelmiszerekre. A magyar kormány továbbra is stratégiai szövetségesként tekint a gazdákra, és minden körülmények között minden eszközzel megvédi a termelők versenyképességét – hangsúlyozta dr. Nagy István.

Szendrei László, a NAK Heves vármegyei szervezetének elnöke kitüntetéseket is átnyújtott az eseményen. A vármegyénk gazdaköreinek frissen alapított elismerését, a Gazdákért kitüntető emlékérmet adta át Morvai Jánosnak, Kál, illetve Holló Lászlónak, Markaz polgármesterének. Az emlékérmet idén érdemelte ki Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja, továbbá Gedei Zoltán, Vámosgyörk, valamint Jámbor Dénes, Átány polgármestere is.

A gyöngyösi agrárfórumon részt vett Ignácz Balázs, Horváth László országgyűlési képviselő, dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke. A szép számú megjelentet köszöntötte dr. Bujdosó Zoltán, az estnek otthont adó gyöngyösi campus főigazgatója is.





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában