Iskolában az erdő

2024.03.30. 11:25

Játékosan ismerkedhetnek az erdővel a diákok Hevesben is

Az Egererdő Zrt. erdőpedagógusai is részt vesznek az országos programban. Az Iskolában az erdő program az ifjúság környezeti nevelését szolgálja.

Szabó István

Az Iskolában az erdő programnak köszönhetően az ország általános iskoláiban tavasszal kinyílik az erdő kapuja. Az Egererdő Zrt. sajtóközleményében arról számolt be portálunknak, hogy a Minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai 500 iskolában, közel 30 ezer gyermeknek mutatják meg játékosan az erdő csodás világát. Ebből közel 40 intézményhez az Egererdő Zrt. kollégái látogatnak el.

játékosan, egererdő zrt
Játékosan ismerkedhetnek az erdővel a diákok Hevesben is
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Az erdőre, mint az ország zöld aranyára, többféle szemüvegen keresztül nézhetünk. Sokszor az erdőt élménypontnak tekintjük, ahol sétálva, két keréken, esetleg lovon vágtatva vagy kisvonaton nosztalgiázva jó érzés feltöltődni. Van, akinek az erdő munkahely, munkája az erdővel való fenntartható gazdálkodás. Sokan az erdőben megtermelt faanyag mellett melegednek a hideg téli estéken, vagy a házuk építésekor, berendezésekor használják a megújuló alapanyagot. Persze nem szabad elfelejteni, hogy az erdőnek a klímavédelemben, vízmegtartásban, talajmegkötésben is hangsúlyos szerepe van. Bárhogy is tekintsünk az erdőre, egy biztos: erdeink megőrzésének kulcsszerepe van az országunk életében – fogalmaz az Egererdő Zrt.

Az erdészeti vállalat kiemeli, hogy az Agrárminisztérium által támogatott, az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Ismerd meg az erdőt elnevezésű programban az erdők megőrzéséről, az erdei élővilágról és a benne zajló folyamatokról játékos formában szerezhetnek ismereteket a gyerekek.

Játékosan az erdő életéről

– A programnak köszönhetően az Egererdő Zrt. erdőpedagósusai, a Szilvásváradi, Mátrafüredi és Fenyvespusztai Erdészeti Erdei Iskolákat képviselve, iskoláról iskolára járnak, ahol látványos interaktivitás keretében mutatják be munkájukat és az erdő életét. Nagy örömünkre szolgál, hogy a programra sok helyi intézmény jelentkezett az Alföld peremétől, egészen az északi országhatárig. Több iskola jelentkezett Egerből, de az egészen kis települések is sikeresen vettek részt a kiírásban. Bízunk benne, hogy a környezeti nevelési programokon sok nebulót megérint az erdő szelleme, és a tanulás nem zárul le a négy fal között. Reményünk szerint, a programot tovább folytatva, az osztályok felkeresik a mátrai és bükki Erdészeti Erdei Iskoláinkat, ahol a csoportok testközelből megismerhetik az égig érő tanterem varázslatos világát – áll az Egererdő Zrt. tájékoztatásában.

Az erdészeti cég azt is közölte, hogy aki esetleg lemaradt a programból, annak vigasztalásul szolgáljon: a szervezők tervezik az őszi folytatást, így érdemes figyelemmel kísérni az Országos Erdészeti Egyesület és az erdészeti társaságok honlapjait, közösségi oldalait.

Portálukon már beszámoltunk arról, hogy az egész hazánkra kiterjedő programot szervező Országos Erdészeti Egyesület ismertetése szerint, amíg az erdőpedagógusok által tartott foglalkozások felhívják a gyermekek figyelmét a természettel való törődés fontosságára, addig az iskolákban maradó eszközök segítségével a program megteremti a lehetőséget a témakörben való mélyebb ismeretszerzésre is. Az egyesület kiemelte, hogy az erdők megőrzése a fenntarthatóság és a klímaváltozás szempontjából is stratégiai kérdés, ezért gondoskodni kell erdeink fennmaradásáról és gyarapításáról. Gyermekeinkben a természet és a szülőföld szeretetének csíráját ápolni, gondozni szükséges. A fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme az a felelősség, amit a magyar erdészek éreznek az ifjúság környezeti neveléséért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában