Kis Szent Teréz nevét viseli

2024.03.10. 20:29

Katolikus óvodát avattak Füzesabonyban

Négycsoportos – a Kis Szent Teréz nevét viselő – katolikus óvodát avattak vasárnap délután Füzesabonyban a Szent János téren. Az intézmény , 800 millió forintból épült , és 80 kisgyermek fogadására alkalmas.

Sike Sándor

A dr. Ternyák Csaba érsek által celebrált szentmisét követően a közel 800 millió forintból, a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztés programjában  megépült óvoda előtt a nemzeti színű szalagot – az érsek atya mellett – Soltész Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, Ignácz Balázs főispán, valamint a város polgármestere, Nagy Csaba vágták át.

Kis Szent Teréz nevét viselő – katolikus óvodát avattak vasárnap délután Füzesabonyban a Szent János téren 
A képen: Nagyné Deli Mónika óvodaigazgató, Papler Pál, az Egri Főegyházmegye plébánosa, dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője, Dr. Ternyák Csaba, egri érsek, Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Ignácz Balázs, a Heves Vármegyei Kormányhivatal főispánja és Nagy Csaba, Füzesabony polgármestere
Kis Szent Teréz nevét viselő – katolikus óvodát avattak vasárnap délután Füzesabonyban a Szent János téren A képen: Nagyné Deli Mónika óvodaigazgató, Papler Pál, az Egri Főegyházmegye plébánosa, dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője, Dr. Ternyák Csaba, egri érsek, Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Ignácz Balázs, a Heves Vármegyei Kormányhivatal főispánja és Nagy Csaba, Füzesabony polgármestere
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap


A szalagátvágást követő ünnepségen – az ősz óta működő intézménybe járó gyerekek műsora után – Nagyné Deli Mónika, a kisgyerekek nevelését szolgáló létesítményt magába tagozó Széchenyi István Katolikus Iskola igazgatója mondott köszönetet az érsekségnek és személyesen az ünnepségen jelen lévő dr. Ternyák Csabának az óvoda megépítéséért.
Az igazgató beszélt arról a nevelői programról, melyet a három közép- és egy nagycsoportos új intézményben meg kívánnak valósítani. 
Köszöntöt mondott Papler Pál János plébános, az óvoda lelkésze, akinek szavai szerint a szemközt lévő plébániából napról-napra figyelemmel kísérhette, miként folynak a munkák.
A plébános beszédében Jézust idézte, aki így szólt: "Engedjétek hozzám a gyermekeket!" Megfogalmazása szerint ennek jegyében szeretnék a munkát az óvodában folytatni. Ehhez a munkához nagyon jó példaképük Kis Szent Teréz szerethető személye és az a lelkiség, amit ő képvisel és példaként elénk tár.

Nagy Csaba, a város polgármestere köszöntőjében arra helyezte a hangsúlyt, hogy bár nem az önkormányzat tulajdona az épület, nem ők a fenntartók sem, mégis nagy az örömük, hiszen itt füzesabonyi gyerekeket nevelnek majd. A városvezető gratulált mindazoknak, akik ezt megálmodták, kivitelezték és valamilyen módon részesei ennek a nagyszerű létesítménynek.
A Miniszterelnökség egyházügyekért felelős parlamenti államtitkára, Soltész Miklós személyes kötődésű beszédében idézte fel annak a füzesabonyi származású piarista történelem tanárának, Gál Istvánnak az emlékét, aki mindig is bátorságra biztatta diákjait. Ő volt az, aki töretlen bizalommal mondta el diákjainak a hetvenes években, hogy mennyivel biztosabb egy nemzet élete, ha Istenre alapozzák a közösségi létüket.
Az államtitkári köszöntőből kiderült, hogy a kommunista rendszerben mindössze hat egyházi iskola működhetett 3000 diákkal, s ma már az egyházi közösségek intézményeiben 250 ezer fiatal nevelkedhet, tanulhat.
Külön is szólt Soltész Miklós az óvodaprogramról, amelyben az Egri Főegyházmegye különösen jeleskedik, hiszen csak óvodásból három ezren nevelkednek katolikus intézményben.

Dr, Ternyák Csaba köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy további feladatok állnak még előttük. Az érsek azt is megemlítette, hogy a füzesabonyi átadást megelőzően, ugyanezen a napon a jászságban is átadtak már egy katolikus óvodát.
Az ünnepség további részében az érsek megáldotta a frissen avatott óvoda összes helyiségét, majd a résztvevők átvonultak a művelődési központba, ahol dr. Pajtók Gábor, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.
A képviselő – az Alaptörvényünk azon passzusát idézve, ami az egyház nemzetmegtartó erejét rögzíti – emlékeztetett arra, hogy éppen tíz esztendeje annak, hogy a városban működő, Széchenyi István nevét viselő iskola fenntartását átvette az Egri Főegyházmegye, tágabb értelemben a katolikus egyház.
Dr. Pajtók Gábor beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy egy közelmúltban készült reprezentatív felmérés alapján az egyházaknak a közfeladatok ellátásában betöltött szerepét nagyon nagy közbizalom övezi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában