Vészhelyzet

2024.03.04. 16:15

Kényszerleszállás előtt a Mátra felett körözött az utasszállító

A gép Isztambulból indult Koppenhágába. Útját megszakítva, először a Mátra felett körözött. Ezt követően Budapesten hajtott végre kényszerleszállást.

Molnár Helga

A Ripost információi szerint az Airbus Isztambulban szállt fel vasárnap délelőtt és Koppenhága felé tartott, amikor Magyarország légterében technikai gond történt a járaton, ezért vészhelyzetet jelentett. Úgy tudják, hogy a gép ekkor 10 ezer láb, azaz több mint 3 ezer méteres magasságban repült, éppen a Mátra és Gyöngyös felett járt, itt kezdett el körözni a kényszerleszállás előtt.

Kényszerleszállás, Airbus, utasszállító
Kényszerleszállás előtt a Mátra felett körözött az utasszállító (Illusztráció)
Fotó: Dejan Milinkovic / Forrás: Shutterstock

Időközben, bár a vészhelyzeti jelet visszavonták, a kényszerleszállás is megkezdődött, amire a budapesti reptéren fel is készültek: először mentők, majd tűzoltók érkeztek a kifutóhoz. Sokan ezért arra gyanakodtak, hogy a kényszerleszállás hátterében egy utas rosszulléte állhat, azonban úgy tudjuk, a mentők végül munka nélkül távoztak a helyszínről. A gép fedélzetéről pedig csak leszállási engedélyt kértek, a mentősök segítségét végül nem igényelték. A repülőgép folyamatos ereszkedést követően délután egy óra körül gond nélkül landolt a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a földi személyzet és a tűzoltók várták a repülőt.

Az Airportal is megosztotta mindezt, a térképükön látható, hogyan körözött a gép Gyöngyös felett:

Kényszerleszállás, vészhelyzet Eger felett

Nem ez volt az első eset, amikor térségünkben került bajba egy gép. 2023 májusában írtunk egy ilyen esetről. Az Airbus A320-as a szlovák légtérből lépett át 170 utassal a fedélzetén, amikor Eger közelében sürgősségi vészhelyzet miatt kért azonnali leszállási engedélyt. Ezt rövid úton meg is kapta, majd gyorsan irányt változtatott. A Bükk lankái felett egy nagyobb hurkot leírva észak felé fordult, rövid időre visszatért Szlovákiába, majd eredeti útvonalát keresztezve Budapest felé fordult, ahol nem sokkal később, a ferihegyi reptéren rendben landolt. A cég egyik neve elhallgatását kérő alkalmazottjának elmondása szerint a helyzet nagyon komolynak tűnt, a kapitánynak pedig nem volt más választása. Úgy tűnt: megállt a szíve. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában