A múlt jelen van

2024.03.29. 16:46

Keresztet állított az Egri Fertálymesteri Testület Egerben

Eger szívében, a Mária utcában, a patakparton állítottak szobrot, amelyet évszázadokkal ezelőtt egy árvíz döntött le. Az Egri Fertálymesteri Testület második és harmadik negyede közösen állította a keresztet.

Hornyák Réka

A nagypéntek délelőtti eseményen elsőként Sándor József, az Egri Fertálymesteri Testület tagja köszöntötte a jelenlévőket, majd Havas-Horváth István fertálymester tartott beszédet az újonnan állított kereszt múltjáról. 

Keresztet állított a Mária utcában az Egri Fertálymesteri Testület
Keresztet állított a Mária utcában az Egri Fertálymesteri Testület
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírap

– Elsősorban meg kell említenem Bollók Istvánt, a harmadik negyed tagját, hiszen ő vette fel a Mária utcai keresztállításának szükségességét és ötletét, mely megkeresésre egyöntetű igent mondott a második negyed és a fertálymesteri testület vezetősége is. Tudni kell, hogy ez a közterület adott egykor helyet a gróf Eszterházy Károly püspök emelte védőgátnak, melyet a város védelmére építtettek az Eger patak árvizei ellen. Ez a nagy mű 1781-ben készült el 10 évnyi munka után és több mint 200 méter hosszú volt és a mai Mária utca északi részén húzódott, a Cifrakapu tértől a Rácz kapuig. Az Eger-patak feletti híd közepére pedig egy kis Jézust ölelő Mária szobrot készítettek az odaillő kápolnával – mesélte Havas-Horváth István fertálymester. 

A felszentelési ünnepségre 1781. május 22-én került sor, ahol még zenészek is jelen voltak. Akkoriban, az egri hóstyák népe csak nagy masinának hívta a hatalmas kőgátat. Azonban 1878. augusztus 31-én, a karbantartás hiánya miatt egy hatalmas vihar tengernyi víztömege ledöntötte a hidat. Az árvíz hatalmas károkat okozott a városban is, a gátat díszítő szobrok pedig megsemmisültek. 

Az Egri Fertálymesteri Testület most, eredeti helyétől nem messze újraállította a Mária szobrot és keresztet

Az ünnepélyes eseményen Buda Péter, a Fájdalmas Anya templom plébánosa, a Fertálymesteri Testület vicekapitánya áldott meg a keresztet. 

– Ma, egy olyan Európában élünk, amely egyre kevésbé vállalja fel keresztény gyökereit. Templomok tornyáról, iskolák faláról veszik le a keresztet, de mi magyarok mégis keresztet állítunk és nem azért tesszük ezt, mert protestálni akarunk. Tetteink által szívünk jelét helyezzük el a város szívében és a köztudatban is, hiszen a kereszt kifejezi, hogyan áll a közösség és a város az egyházhoz, Krisztushoz és Istenhez – összegezte gondolatait Buda Péter plébános. 

A kőkeresztet Vass Péter kőfaragó mester készítette. Az Egri Fertálymesteri Testület azt reméli, hogy ez a szobor mindenkinek erőt és megnyugvást nyújt a mindennapi életben, a szép és a nehéz időkben egyaránt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában