Segítségnyújtás

2024.03.03. 12:35

Lakástűz Gyöngyösön: nem kértek átmeneti szállást a károsultak, az önkormányzat lépett

A lángok nem terjedtek át a társasház többi lakására, a városházán elindult a krízishelyzeti protokoll. Egy váratlan kár (lakástűz) vagy tragédia során az önkormányzat segítséget nyújt.

Szabó István

Tűz ütött ki csütörtök este Gyöngyösön egy negyedik emeleti, társasházi lakásban, a Jószerencsét utcában, erről portálunk is hírt adott. A gyöngyösi városháza közlése szerint a lángok szerencsére nem terjedtek át a többi lakásra. Abban a lakásban azonban, amelyben felcsaptak a lángok, jelentős károk keletkeztek: egy szoba teljesen, egy másik részben kiégett, több helyiség pedig megtelt füsttel. A lángokat a tűzoltók megfékezték, az oltás idejére a társasházat kiürítették, összesen huszonnégy ember hagyta el ideiglenesen az épületet. A lakástűz miatt a mentők egy embert könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak.

lakástűz, kigyulladt lakás, lángoló szoba
Lakástűz Gyöngyösön: nem kértek átmeneti szállást a károsultak, az önkormányzat lépett. (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

A városháza közleménye szerint a lakástűzről szóló bejelentés után az önkormányzatnál is elindult a krízishelyzeti protokoll. A katasztrófavédelmi referens azonnal értesítette a polgármestert, valamint azokat a szervezeti egységeket, amelyek segítséget tudnak ilyenkor nyújtani. Az önkormányzat üres bérlakásokat tart fenn hasonló katasztrófahelyzet esetére, ha valakinek el kell hagynia az otthonát. Szerencsére átmeneti szállás biztosítására nem volt szükség, az önkormányzat azonban továbbra is kész segítséget nyújtani azoknak, akiknek a lakása a tűz vagy az oltás során megsérült.

Lakástűz, váratlan kár

A közlemény kitér arra, hogy Gyöngyösön 2021 óta elemi károk enyhítésére is kérhető rendkívüli települési támogatás. A képviselő-testület három évvel ezelőtt épp az ilyen esetekre gondolva módosította rendeletét, hiszen a váratlan kár vagy tragédia során az önkormányzat gyors segítségnyújtása nélkülözhetetlen. A rendkívüli települési támogatás keretében nyújtható akár több százezer forintos segítséget elemi kár esetén azok az ingatlantulajdonosok kérhetik, akik rendelkeznek lakásbiztosítással.

Az előre nem látható és el nem hárítható külső, természeti vagy más eredetű erők által okozott károk enyhítésére létrehozott a grémium egy olyan vis maior alapot is, melyet társasházi, illetve szövetkezeti tulajdonban keletkezett ingatlanok kárenyhítésére igényelhetnek a károsultak abban az esetben, ha a lakóközösségnek van ingatlanbiztosítása, áll a gyöngyösi önkormányzat közleményében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában