Mesterséges intelligencia

2024.03.24. 17:00

A mesterséges intelligencia már a XX. században legyőzte az embert

Vas Gábor Tamás tartott elődást az MI-ről a gyöngyösi könyvtárban. A hallgatóság betekintést nyerhetett a mesterséges intelligencia jövőjébe is.

Szabó István

A március 21. és 28. között zajló Internet Fiesta részeként került sor pénteken a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban a Mi és a MI című előadásra. A mesterséges intelligencia (MI) világába Vas Gábor Tamás, az egri Bródy Sándor Könyvtár igazgatóhelyettese, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanára kalauzolta el a hallgatóságot.

Vas Gábor Tamás a mesterséges intelligencia történetéről beszél a gyöngyösi könyvtárban
Vas Gábor Tamás a mesterséges intelligencia történetéről beszél a gyöngyösi könyvtárban
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A sokak számára még misztikusnak tűnő témában hétköznapi, közérthető nyelven előadott ismertetőben az emberi agy jellemzőiből kiindulva követhette a hallgatóság a mesterséges intelligencia fejlődésének útját egészen a múlt század ötvenes éveitől kezdve. Az előadás érintette az a történelmi pillanatot 1997-ből, amikor a gép először győzte le az embert – a kor zseniális sakkozója, a regnáló világelső Garri Kaszparov páros sakkmérkőzésen, szabályos időellenőrzés mellett, vereséget szenvedett egy számítógéptől, a Deep Bluetól. Az MI felgyorsult fejlődését követve a könyvtárba látogatók betekintést nyerhettek az úgynevezett szűk-, majd az általános MI világába. Vas Gábor Tamás előadása kitekintést adott a jövőbe is, a szuper MI korszakába, amely képes végrehajtani bármely feladatot, jóval a legkiemelkedőbb emberi elmék teljesítménye fölött, beleértve ebbe a tudományos munkát, szociális készségeket és sok minden mást.




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában