Tömegközlekedés

2024.03.01. 17:26

Mutatjuk, mit kell tudnod, ha márciustól vonatra vagy buszra ülsz

Március 1-től Hevesben is több tízezer ember érintenek a Máv és Volán tarifarendszerében alkalmazott változások. Igyekeztünk minden fontos információt összeszedni a témával kapcsolatban.

Barta Katalin

Márciustól 1-ről jelentősen átalakul a MÁV és a Volánbusz kedvezményrendszere. Az új tarifarendszer árszabásai Hevesben is több tízezer utast érintenek a helyközi közlekedésben. 

A Máv és a Volán hivatalos honlapján közzétettek alapján az alábbi változásokra számíthatunk.

A MÁV járatain a menetjegyeknek három változata lesz: teljesárú, félárú vagy díjmentes. A menetjegyeknél tehát megszűnnek a 90%-os, a 33%-os és a 20%-os kedvezmények és  kizárólag az 50 százalékos kedvezményt adó menetjegyek maradnak. 
Ország-és vármegye bérletet teljes áron vagy 90 százalékos kedvezménnyel válthatunk majd a jegypénztárakban, vagy online. 

Március 1-től a helyközi közlekedésben kivétel nélkül ingyen utazhatnak a 14 év alatti gyermekek, illetve akik eddig 90 százalékos kedvezményt vehettek igénybe. Ebbe a kategóriába tartoznak a nagycsaládosok, a sajátos nevelési igényű gyerekek, a szociális intézményben gondozottak, illetve legfeljebb két kísérőjük. A lehetőség vonatkozik a bentlakó gondozottak látogatóira is az intézmény székhelye és a lakhelyük között. 

Azok is ingyenesen utazhatnak, akik rendelkeznek az ellátottak utazási igazolványával. Ilyenek a 65 éven aluli nyugdíjasok, a rokkantnyugdíjasok, az özvegyi nyugdíjat kapók, a gyámok és gyámoltak, valamint a nevelőszülők és a nyugdíjsegélyt kapó egyházi személyek. Továbbá ugyanígy ingyen utazhatnak a menekültek, a vakok, a hallássérültek, a súlyosan fogyatékosok, a hadirokkantak, valamint a kísérőik. Mostantól ingyen utazhatnak a legalább 75 százalékos hadirokkantak családtagjai is.

A magyar igazolvánnyal rendelkező külföldi állampolgárok évi 12 alkalommal utazhatnak ingyen, Magyarország határain belül. 

Ötven százalékos  kedvezménnyel válthat menetjegyet minden 14 és 25 év közötti fiatal – függetlenül attól, hogy rendelkezik-e tanulói jogviszonnyal. 
A közalkalmazottak, az egyházaknál és a civil szervezeteknél dolgozók 50 százalékos  kedvezménye továbbra is megmarad, annyi különbséggel, hogy mostantól korlátlan mennyiségben kelhetnek így útra. 

Az álláskeresők és támogatott képzésben részt vevők kedvezménye csak a helyi közlekedésben marad meg, távolsági szinten azonban megszűnik.

Összességében a MÁV és a Volán járatain alkalmazott bérletreform azt jelenti, hogy az ország- és vármegyebérleten kívül minden más bérletet megszüntetnek március 1-től. Emellett bevezetnek két új jegyet: a vármegye 24-et, ami 990 forintba kerül majd, a Magyarország 24-et, ami pedig 4990 forint lesz. Ez röviden azt jelenti, hogy a magyar állam által működtetett összes MÁV-Volán közlekedési eszközön naponta 990 forintért lehet egy vármegyében közlekedni, az országban pedig 4990 forintért.

Fontos tudni, hogy a két napijegy között van egy jelentős különbség: a 24 órás jegy országos változatával a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni (természetesen csak külön megváltott helyjegy birtokában), a Vármegye24 napijeggyel azonban erre nincs lehetőség. Vármegyei napijeggyel csak olyan vonatokon lehet utazni, amelyekre nem kell helyjegy.

Ezek a napijegyek kizárólag a helyközi közlekedésben (vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán) vehetők igénybe, így például a BKK járatain nem érvényesek. Budapesten belüli utazás esetén azonban mindkét napijegy érvényes még az InterCity vonatokra is – ráadásul ebben a kivételes helyzetben helyjegy váltása nélkül.

Az új napijegyeket és a kedvezményes díjtermékeket legegyszerűbben a MÁV appon vásárolhatod meg, ehhez leghamarabb március 1-jén frissíteni kell az alkalmazást.
keretbe: Így érinti a változás a kerékpárral utazókat 

A hovege.hu oldalon arra is felhívták a figyelmet, hogy a kerékpárral együtt utazó, vasúti ingázók esetében is változás várható. Az eddigi rendszerben távolság függően lehetett kerékpár jegyet váltani, az új tervezetben azonban az szerepelt, hogy egységes árú jegyet és bérletet vezet be a MÁV. Ez a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy az is 500 forintos kerékpárjegyet vált, aki csak egy megállót megy és az is, aki két megyét utazik át. Tehát, aki rövidebb távon szállított volna kerékpárt, az az új rendszerben 5-7-szeres áron tehette volna mindezt. A kerékpár ország bérletet 9450 forintra tervezték egységesen. A Magyar Kerékpárosklub nyílt levelet írt a MÁV-nak, amelyben kifejezte aggályait azzal kapcsolatban, hogy a magas jegy- és bérletárak elűzik az eddig vasúttal, kerékpárjukkal együtt közlekedőket. Erre reagálva a MÁV Start közleményében az alábbiakat reagálta: “A felmerült aggályok miatt nyitottak vagyunk a kerékpáros országbérlet árának módosítására 4950 forintra, azt március 1-jétől a Megrendelő ÉKM-mel egyeztetve így alkalmazzuk.”
A témával kapcsolatos minden fontos tudnivalót megtalálunk a MÁV-VOLÁN-csoport tájékoztató oldalán, az www.ujtarifa.hu címen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában