Szakmai találkozó

2024.03.26. 21:15

Óvodavezetők értekeztek Egerben

A testi-lelki-szellemi fejlődés összetettségére hívták fel a figyelmet. Az óvodavezetők a mozgásfejlődés fontosságát is kiemelték.

Molnár Helga

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő óvodák vezetőinek tartottak értekezletet az Érseki Papnevelő Intézetben március 21-én, melyen a testi-lelki-szellemi fejlődés összetettségére hívták fel a figyelmet az előadók – írja az Egri Főegyházmegye. Az óvodavezetők szakmai előadásokon vettek részt.

Óvodavezetők értekezlete Egerben
Óvodavezetők értekezlete Egerben
Fotó: eger.egyhazmegye.hu

Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke kiemelte, a hit átadása mellett reagálni kell a kor kihívásaira. Mivel a köznevelési intézményekbe kerülő gyermekek nem minden esetben kapják meg azokat a biztos családi alapokat, amelyek az egészséges testi-lelki-szellemi fejlődésükhöz szükségesek lennének, ezért az értekezleten különös figyelmet fordítanak az óvoda és az iskola közötti átmenet lélektani és mozgásfejlődési vonatkozásainak bemutatására. Ezzel is szeretnék segíteni az óvodapedagógusok szakmai munkáját.

A rendezvény szentmisével kezdődött, melyen dr. Ternyák Csaba érsek a hit átadását, Isten országának megismertetését állította prédikációja középpontjába. Mindannyiunk élete küzdelmes, kihívásokkal teli, de a kihívások közepette is megtapasztaljuk Isten gondviselését. Ő a hívő ember legnagyobb vigasza.
– A mi reményünk túlmutat a földi életen, keresztségünk révén megkezdett örök életünk van. Ahhoz, hogy a ránk bízott gyermekeket elvezessük a jó Istenhez, először nekünk kell a szívünket Isten országához méltóvá tenni. Meg kell tapasztalnunk és meg kell mutatnunk, hogy jó dolog Isten követőjének lenni. – hangsúlyozta a főpásztor.

A szentmisét követő programon elsőként dr. Révész-Kiszela Kinga gyógypedagógus, egyetemi adjunktus előadásában az iskolaérettség kritériumai közül a mozgásfejlődés jelentőségéről beszélt. A digitális eszközök – amelyeket már a csecsemőknek is odaadnak a szülők – egyre nagyobb térhódításával, a gyerekek spontán mozgáskészségei csorbulnak, ezért be kell építeni spontaneitást az óvodai foglalkozásokba.

A 2023/24-es tanévben több gyermek kezdte meg az óvodát, mint az előző évben. Az iskola második évfolyamán mért adatok alapján az előző évekhez képest szinte megduplázódott a sajátos nevelési igényű gyermekek száma. Megfelelő módszertani támogatás hiányában tanulási kudarcok érik a gyermekeket. Arra buzdította a jelenlévőket, hogy a nagy mozgásoktól indulva fokozatosan jussanak el a finommozgásos tevékenységekig az óvodai foglalkozásokon és segítsék a szülőket abban, hogyha szükséges, eljussanak szakemberhez és megtalálják a megfelelő mozgásterápiás módszereket.

A szakmai előadások, melyről az egyházmegye oldalán lehet bővebben olvasni, meghallgatása mellett az óvodák vezetőinek tapasztalatcserére és közös kihívások megbeszélésére is lehetősége nyílt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában