Időjárás

2024.03.05. 09:00

Rekordenyhe volt a február, a legtöbb csapadék a Mátrában esett

A Mátra és Bükk térségben 50 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak. A február rekordenyhe volt.

Molnár Helga

Rekordenyhe volt a február, olyannyira, hogy a márciusok között is a hetedik legmelegebb lenne – közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán

rekordenyhe, február
Rekordenyhe volt a február, a legtöbb csapadék a Mátrában esett
Forrás: Hungaromet/Facebook

A februárról készített összefoglalóban azt írták: 2024 februárjának középhőmérséklete országos átlagban 8,2 Celsius-fok volt, ami 7,0 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát.
– Ilyen nagy pozitív anomália 1901 óta egyetlen hónapban sem fordult még elő. Ezzel az országos átlagot tekintve a legenyhébb február lett a XX. század eleje óta, 2,4 fokkal megelőzve az 1966-os februárt is – írták. Hozzátették, olyannyira magas volt a februári középhőmérséklet, hogy a márciusok között is a hetedik legmagasabb lenne.

Közölték azt is, az idei február országos átlagban magasabb hőmérsékletet hozott, mint tizenhárom április 1901 óta, valamint 0,2 fokkal meghaladta a leghűvösebb, 1987-es tavasz átlagértékét is.
– A havi középhőmérséklet síkvidéken többnyire 7 és 9 fok között alakult, és még a legmagasabb hegyeken is bőven fagypont felett alakult a hónap középhőmérséklete – írták.

Rekordenyhe és száraz

Az elemzés szerint az extrém enyhe időjárás mellett kifejezetten száraz volt a február, a hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján mindössze 18,8 milliméter volt, ami a szokásos mennyiség fele. Az ország legnagyobb részén 10-30 milliméter között volt a havi csapadék, de az Alföldön nagy területen 10 milliméter alatt maradt. A legcsapadékosabb része az országnak a Mátra és Bükk térsége volt, ahol 50 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak – írták.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában