Nomen est omen

2024.03.02. 16:45

Szkander az egri Szkander bég téren +fotók, videó

Fölavatták az egri Szkander bég tér kétnyelvű utcanévtábláit és az ajándékként készült szabadtéri szkanderasztalt. Csak Magyarországon és Romániában őrzi a hadvezér nevét a sportág, de szeretnék elérni, hogy a világon mindenhol szkandernak hívják az armwrestlinget.

Tóth Balázs

Hazai sportemberek, a magyarországi albán diaszpóra tagjai, érdeklődők és a sajtó jelenlétében fölavatták a világon talán egyedülálló szabadtéri szkanderasztalt az egri Szkander bég téren. Farkas Attila alpolgármester elmondta, az egri Szkander bég tér 2000 óta viseli az albán hadvezér nevét. Az akkori magyar kormányzat egy korábbi diplomáciai útján merült föl, hogy Kasztrióta György másik ismert nevét Magyarországon is őrizzék, méghozzá olyan városban, amely szintén a török elleni sikeréről híres. Torgyán József a krujai múzeumi látogatásán Hunyadi János relikviáit is megnézte, hiszen a két hadvezér szövetségben harcolt a török ellen. Ez motiválta a diplomáciai együttműködést. Egerben 2000 februárjában nevezték el a teret az akkori albán államfő jelenlétében. Most erősítik a kapcsolatot, amelyben partner a tiszteletbeli konzul, Hafuzi Avnija, tavaly vele közösen fákat ültettek a közterületen, most táblát és szkanderasztalt avatnak, a körforgalomban pedig hamarosan szobrot is avatnak. Megköszönte Kelemen Lászlónak, az asztal megálmodójának a munkát, Albánia magyarországi képviseletének, a konzulnak pedig a megvalósítást. Bízik abban, hogy a kapcsolat szoros marad.

szkander, verseny, szkander bég tér
Szkanderversenyt rendeztek a Szkander bég téren
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Genti Bendo, Albánia budapesti nagykövetségének ügyvivője is köszönte mindenkinek, hogy ez a dolog megvalósulhatott. Kiemelte, március 2-a nagy nap, hiszen ekkor alakult meg a Lezhai Liga. Kasztrióta György valamikor 1444 februárjában hívta össze az albán törzsek hadvezéreit, hogy kössenek egymással békét és szövetséget, ennek lett az elnöke, s az albán nép vezetője Szkander bég. Hunyadi Jánossal szövetségben, közösen küzdöttek az Oszmán birodalom terjeszkedése ellen. Kiemelte, amikor együtt dolgozunk a sport, a kultúra, a kereskedelem területén annál erősebbek lesznek a kapcsolatok, az albánok pedig szeretnének az európai nagy család tagja is lenni. Bízik abban, hogy 1-1,5 hónapon belül a hadvezér szobrát is felállítják. Kifejtette azt is, fontosnak tartják, hogy a köztudatba bekerüljön, ez a sportág Szkander bégtől származik. Bár a szövetség valóban amerikai, s világszerte armwrestlingnek, kézbirkózásnak nevezik a sportágat, csak Magyarországon és Romániában viseli a szkander nevet. Remélik, hogy ez megváltozik egyszer és az egész világon a szkander nevet fogják használni erre a gyönyörű sportra.

Szkander, mint próba

A szombat délelőtti esemény hangulatfelelőse és konferansza Németh Nyiba Sándor egykori birkózó, költő, zenész volt, aki számos történetet mesélt a szkanderezők és az erős küzdősportolók összecsapásairól, ismertette a sportág eredetét, hiszen a bég ezzel a próbával mérte föl, ki alkalmas a kardforgatásra. Sok meghívott vendéget is megszólaltatott, így többek között Kelemen László, az asztal megalkotója köszönte a lehetőséget, hogy létrejöhetett ez a sporteszköz, amilyenből talán nincs még egy a világon, beletette eszközfejlesztési munkáját. Elmondta, bízik abban, hogy előre mozdítja a sportot, jó reklám lesz neki, odateszik az emberek elé, elérhetővé válik mindenki számára, hogy gyakoroljon. Szász György világbajnok szkanderversenyző is örül a lehetőségnek, az egykori rendőrségi szóvivő, Garamvölgyi László pedig azt emelte ki, a hátrányos helyzetű gyerekeknek a tanulás, a művészet vagy a sport jelenthet kitörési pontot. A sportok közül is a küzdősportokat emelte ki. Bűnmegelőzési szakemberként azt tapasztalja, minden harcművészet, küzdősport a bushido szellemében, test-lélek egységében zajlik. Akik ezt művelik, azok a hétköznapokban nem használják, vagy nem élnek vissza tudásukkal, nem követnek el bűncselekményt. Üdvözölte a kezdeményezést Juhász Ferenc karatemester is, aki kiemelte, Eger sportváros, s jó sportbarátság fűzi Hafuzi Avnijához, aki egy másik nemzetközi sportági szövetség vezetője.

Az esemény részeként amatőr szkanderversenyt rendeztek a téren, amelyen főként az ide látogató versenyzők vettek részt, de az albán vendégek közül is akadtak próbálkozók. Gál Mihály egy Szkander bégről készült grafikát adott a konzulnak, míg Hafuzi Avnija oklevelekkel, illetve hagyományos albán sapkákkal, plisikkel köszönte meg az akció részeseinek a hozzájárulást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában