Múltidéző

2024.03.03. 18:34

Tüntető körmeneten a sztrájkolók

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori embereket? Ha választ akar kapni mai kedves olvasónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

Sztrájkolók az 1900-as évek elején (illusztráció)

Forrás: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. MEGJELENIK MINDEN VASÁRNAP. 1904. ÁPRILIS 10.

Sztrájk.

A városunkban dolgozó kőművesek és ácsok folyó hó 5-én kimondották a sztrájkot. Követelésük az, hogy a munkaidő, mely eddig a vidéken dolgozóknál reggel 4 órától este 8 óráig, a helyben dolgozóknál pedig reggel 5-től este 7-ig tartott, ezután úgy helyben, mint vidéken reggel 6-tól este 6-ig tartson s hogy ezenfelül munkadijuk óraszámra fizettessék és pedig óránként 30 fillértől kezdve, – a munkás használhatósága és ügyességéhez mérten – emelkedő arányban. Az eddigi munkadij napi 3 K 60 f.-től 4 K 20 f között váltakozott. A munkaadók közül néhány kisebb forgalmú mester késznek nyilatkozott a kiszabott feltételek elfogadására, a többi azonban megtagadta hozzájárulását, mire kimondották a segédek a sztrájkot és tüntető körmenetben mintegy 200-an bejárták a várost és társaikat a folyamatban levő munkáktól elterelték. A mozgalom a fővárosi szakegyesület által lesz vezetve és támogatva. Igy távolról nézve a dolgot, a munkások fellépése jogosultsággal birónak látszik. A munkaidő emberséges leszállitása ugyanis feltétlenül megállja a helyét. És meg van az értelme a munkadij mérsékelt emelésének is. Belátják ezt többé-kevésbé a munakadók is, de főkifogásuk az, hogy a munkaidőnek ily jelentékeny leszállitásánál a szakemberek mellé adott segéderők vagyis a napszámosok dijainál van nagy veszteségük, mert ezek ugyanannyi napszámot követlenek, mint eddig. Reméljük, hogy a fenforgó csekély differenczia mindenek érdekében ki lesz egyenlithető s a béke mielőbb helyreáll. Ha másként nem akkor a hatóság tapintatos beavatkozása mellett.

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP, MEGJELENIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. 1884. JANUÁR 24.

Visszaemlékezés az egri jogászbálra.

Négy éve, hogy ismerem az egri jogászbált s mulattam benne, de mint egyik-másikától hallom, kik már előbbről ismerik, azok is mondják, hogy oly nagyszámú közönségre, mint az idén volt, nem emlékeznek, s mint a mamáktól hallom, csak a 60-as években volt oly népes a jogászbál, mint volt az idén.

Gyönyörű holdvilágos este volt mikor elindultunk, igy nem kellett tartani attól, hogy az egri útczavilágitás mellett az ilyenkor sürün forgó hintókkal, mint a múlt évben összeütközünk.

A casinóterem parquettirozva, a csillárok és az oldalgyertyatartók számtalan gyertyafényein a nagy kivilágitáson kívül más fényben nem uszott, a terem bár egyszerü, de azért mégis diszes volt.

A bálanya Mocsáry Imréné szül. Okolicsányi Gizella ugy ½ 9 órakor érkezett meg… Nyilt örömtől sugárzó arczczal lépett a terembe a bálelnök karján, mindenkit megnyerő mosolya kiséretében üdvözölve foglalta el a garde des damesok között a központot, kezében tartván egy gyönyörü virágcsokrot, melynek alján fehér s rózsaszin szalag csüngött, a következő arany nyomatu felirattal: „Egri jogászbál 1884. jan. 12.” A bálanyát követték Brezovay Ilonka és Erzsike mint házi kisasszonyok (Egerfarmosról) rózsaszin atlasz és krepp ruhában.

A terembe lépve a bálanya, a katonai zenekar a nyitányt kezdte játszani. - Kevés szünet után Palócz huzta rá a talp alá valót, s az első csárdással, melyet a bálanya a bálelnök Mészáros Kálmánnal lejtett, kezdetét vette a táncz, mely legjobb kedvvel egészen reggelig tartott.

M – a.

EGRI SZINHÁZI UJSÁG. I. ÉVFOLYAM.1903.

Szinházi hirek.

– Casanova mai bemutatója iránt oly nagy az érdeklődés, hogy a szinház nem lesz képes befogadni a közönséget. Az igazgatóság tehát vasárnapra is kitűzte a világhirű magyar szerző irta operettet. A szinházhoz közel álló személyiségek csodákat regélnek e bájos zenéjű, érdekfeszitő operettről és azt rebesgetik, hogy ez az operette valósággal lázba fogja ejteni a közönséget. És ezt nem mondják hiába. A pokol jelenet poetikus varázsa mélyen megragadja az embert, Marion forró szerelme felheviti az ember ereiben a vért. Pompadour asszony szépsége vakit. Lia, a kötő szerelme tüzének utolsó lángja, ábrándozóvá teszi a lelket, a szivet… És ehhez járulnak még a legszebb szerelmi dalok. Casanov szivének kibuggyanó forrásai. És végre kimeritik a vizet a kutból: Casanova egyszerre leroskad sirjába… Ennél poétikusabban a nagy költő Casanova életét senkisem rajzolhatta volna meg. A mai előadás teljesen méltó lesz a darabhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában