Vadmacska

2024.03.24. 09:58

Kameravégre került a ritkán látható erdei vadmacska + videó

A ragadozó éjjel vadászva merészkedik ki mezőgazdasági területre. Vadmacska az Északi-középhegység erdeiben mindenütt előfordul

Szabó István

Vadmacskáról tett közzé vadkamera rögzítette felvételt közösségi oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). Papp Ferenc a nemzeti park Nógrádi Tájegységének természetvédelmi őre arról tájékoztatott, hogy a vadmacska az Északi-középhegység erdeiben mindenütt előfordul. 

Vadmacska sétált el a vadkamera előtt
Vadmacska sétált el a vadkamera előtt 
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

– Gyakran nem kerülnek szem elé, mert alkonyattól hajnalig vadásznak, és főleg az éj leple alatt merészkednek ki a mezőgazdasági területekre. Ahol viszont nappal is mozognak, az az erdei környezet, viszont ilyenkor a prédaállatok folyamatosan jelzik a többieknek jelenlétüket, hangos riasztással. A felvételeken egy házimacska is feltűnik, mely jelzi, hogy sajnos a hibridizáció problémája jelen van, és hogy házi kedvenceink nem csak a települések széléig kóricálnak el – részletezte Papp Ferenc.

Tavaly ősszel vadmacskakölyköket is sikerült lencsevégre kapni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában