Jegyzet

2024.03.02. 08:00

Váltás

Város után falusi ingatlanba költözni több mint kaland

Barta Katalin

Városból falura, faluból városba költözni sokféleképpen lehet. Adódhat úgy, hogy a kényszer szüli a komfortváltást. A fiatal, családalapítás előtt álló családoknak sok esetben az egyetlen út, hogy felveszik az államilag támogatott hiteleket egy saját otthon reményében. Egy városi albérletből egy használt falusi ingatlanba költözni több mint kaland. Sok ilyen fiatalt ismerek, akik vállalták ezt a kihívást. 

Egy biztos. Sok mindenről mondtak le. Ha eddig is szűkösen éltek, a város nyújtotta komforttól mindenképpen el kellett köszönniük. A faluba költözés egyenlő az önellátással. Nincs többé távfűtés, karnyújtásnyira lévő orvosi ügyelet, pár perc alatt megközelíthető bevásárló­centrum, se könnyen és ingyen hozzáférhető kulturális programok. Marad a kis bolt, ahol vagy van áru, vagy nincs, s az drága. Marad a spórolós fatüzelés, amiért tenni kell, nem is keveset. Maradnak a korán sötétedő esték, amikor már nincs miért, hova menni, így a falun élő ember valóban a tyúkokkal fekszik és kakasszóra ébred hajnalban. 

Számomra a falusi élet tempója, kihívásai több mint húsz év után váltak szerethetővé. Kisvárosi születésű lányként sokat tanultam erről a létformáról, s már nem mondanék le róla. Barátom tavaly télen költözött falura. A kertre csak most csodálkozik rá. Tele van éledező tavaszi virágokkal. Most végtelen hálát érez. Tudja, jól döntött. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában