Hatalmas elismerés

2024.03.13. 12:07

Öt Heves vármegyei termelő érdemelte ki a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet

A termékvédjegyes termékeken keresztül, a helyi kézműves termelőktől minden látogatható magával vihet egy kézzel fogható emléket, egy darabot a nemzeti parkból. Idén öt Heves vármegyei termelő érdemelte ki a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet.

Hornyák Réka

A Bükki Csillagda második születésnapjának ünnepség zárásaként dr. Rácz András államtitkár és Rónai Kálmánné igazgató átadták a 23 új védjegyesnek járó oklevelet, ami ezentúl feljogosítja őket a védjegy-cím használatára. Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet azok a jellegzetes, helyi előállítású termékek kaphatnak, amelyek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, természetvédelmi oltalom alatt álló területen (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, Natura 2000) termeltek, vagy készítettek, és előállításuk a természet védelmével összhangban történik.

A Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet is átadták a csillagda 2. születésnapján
A Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet is átadták a csillagda 2. születésnapján
Forrás: bnpi.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság idei pályázatára három kategóriában lehetett pályázni élelmiszer, kézműves termék, ökoturisztikai és falusi szálláshely kategóriában. Összesen 26 pályázat érkezett és ezekből ebből 23 termelő 66 termékét találta érdemesnek a bíráló bizottság a cím elnyerésére. 

A termékvédjegy célja: 

  • a helyi készítésű élelmiszerek fogyasztási kultúrájának emelése,
  • a helyi termékek piacra jutásának elősegítése
  • és a természettel harmonikus gazdálkodás és termék előállítás ösztönzése.

Öt helyi termelő kapott Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet

Élelmiszer kategóriában idén tíz termelő kapott oklevelet, közülük pedig két termelő is Heves vármegyei volt. Ostorosról Plank Zsolt vehette át az elismerést a szörpjei, lekvárjai és szirupjai miatt, Pélyről pedig a Pély-Tiszatáj Agrár Zrt. érdemelte ki a védjegy-címet az alakor tojással és tojás nélkül készített tésztaikért. 

Kézműves termék kategóriában hét díjazott született, akik közül hárman is vármegyebeliek. Mezőtárkányból Kovács Tibort érte a megtiszteltetés, aki gyékény oldaltáskákat, tarisznyákat, sás bevásárlószatyrokat és gyékény tárolóedényeket is készít. Mezőszemeréről Lénárt-Tuza Péter kapta meg a védjegy-címet, aki méhviasz gyertyákat készít, Nagyvisnyóról pedig Tóth Lórántot díjazták, aki fa faragott mamutokat gyárt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában