Születésnap

2024.03.10. 07:53

Nemzeti parki termék védjegyeket adtak át a Bükki Csillagdában

Huszonhárom termelő hatvanhat terméke kapott Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegyet Répáshután. A védjegyeket a csillagda születésnapi ünnepségén adták át.

Tóth Balázs

A nemzeti park igazgatóságok feladatellátása mára igen sokrétű, messze túlmutat a védett fajok, az élőhelyek megőrzésén – mondta el a Bükki Csillagda megnyitásának 2. évfordulóján az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Répáshután, ahol a nemzeti parki védjegyeket is átadtak. A minisztérium tudósítása szerint Rácz András kiemelte, a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi tevékenységének bemutatása egyre hangsúlyosabb az elmúlt 10-15 évben, amely így egyre szélesebb társadalmi réteget tud megszólítani.

A Bükki Csillagda 2. születésnapján nemzeti parki védjegyeket is átadtak
A Bükki Csillagda 2. születésnapján nemzeti parki védjegyeket is átadtak
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Az államtitkár kitért arra, hogy a nemzeti park igazgatóságok tavaly 30 beruházást fejeztek b 8,7 milliárd forint értékben. Egyre többen érdeklődnek az aktív kikacsolódási lehetőségek iránt, melyek mára a nemzeti parkok ökoturisztikai kínálatában fellelhetők. A mintegy 700 hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai létesítmény felét valamelyik nemzeti park igazgatóság működteti. Ezek között az egyik legunikálisabb a most két éves Bükki Csillagda. A BNPI területén ezzel együtt körülbelül 90 ökoturisztikai létesítmény működik, s 2010 óta 96 ezerről 200 ezer főre emelkedett a regisztrált látogatók száma a nemzeti park területén.

Védjegyeket is átadtak

Rácz András az évfordulóval egybekötött Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy oklevelek átadóján azt mondta, az Agrárminisztérium 2010-ben e védjegy rendszert azzal a céllal hozta létre, hogy támogassa azokat a gazdálkodókat, akik a Nemzeti Park Igazgatóságok védett területein termelnek és állítanak elő nemzeti parki termékeket. Ezek a gazdák szigorú természetvédelmi előírások betartásával folytathatják termelői tevékenységüket, mely korlátozások a piaci szempontokat figyelembe véve sokszor veszteséggel járnak. Az első szabadalmi birtokos a BNPI volt, ma is itt található a legtöbb védjegyes termelő, mára azonban mind a 10 nemzeti park igazgatóság hirdet védjegy pályázatot. Mára 265 termelő, több mint 1300 terméke tartozik a nemzeti parki védjegy kategóriába, s ezeknek a száma most 23 termelő 66 termékével bővült.

Rácz András a védjeggyel kapcsolatban kifejtette, a minősítést elnyerő termékek kivétel nélkül kézműves áruk, melyek magas minősége magában hordozza a saját tájegység hagyományát, jellegét. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a nemzeti park védjegyet egy-egy termék csak szigorú előírások mentén kaphatja meg, melynek legfontosabb feltétele, hogy helyben előállított, helyi alapanyagból, helyi munkaerő felhasználásával készüljenek ezek az áruk. A védjegy odaítélése 3-5 évre szól és a termékeket szigorú követelményrendszernek megfelelően időről-időre újra ellenőrzik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!